Parisa Liljestrand (M), 40, har ett förflutet som kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna och det är i Stockholmsförorten som hon brukar hålla hus den 6 juni.
– Men jag kan inte tänka mig ett mer passande ställe än Strängnäs att tillbringa den här dagen på med tanke på att det är 500 år sedan som Gustav Vasa valdes till kung där.
Har du varit i Strängnäs tidigare?
– Ja, jag har besökt Strängnäs privat vid flera tillfällen då jag har vänner och bekanta i staden. Hittills har mina besök främst bestått av att njuta av staden, sällskapet och en och annan glass i hamnen. Detta blir första tillfället då jag besöker Strängnäs i ett mer formellt sammanhang.
Reser du ensam?
– Dagen till ära kommer min man att följa med mig liksom min medarbetare.
Vad kan du berätta om ditt program den dagen?
– Det är ett fullspäckat program som jag verkligen ser fram emot. Jag kommer bland annat att närvara vid högtidssammankomsten i domkyrkan och nationaldagsfirandet i Västerviken. Jag tillbringar den största delen av dagen i Strängnäs innan jag åker vidare mot Stockholm för att fortsätta firandet där, bland annat på Skansen.
Känns det speciellt, din första nationaldag som kulturminister?
– Ja, verkligen. På många håll i Sverige är nationaldagen också en dag för medborgarskapsceremonier och jag kom själv till Sverige som treåring, efter att min familj flytt från Iran. När jag kom hit var det kulturen och särskilt böckerna som gav mig nycklarna till mitt nya hemland.
Parisa Liljestrand kommer efter sammankomsten i domkyrkan att dyka upp vid den stora, tillfälliga scenen i Västerviken.
– Hon och andra gäster har anvisade platser, i form av stolar, nära scenen, berättar Johanna Nyberg, projektledare för hela firandet.
Kulturministern kommer aldrig att gå upp på scenen, där Sarah Dawn Finer är konferencier.
Det blir ett innehållsrikt program.
Vid 10.30 äntrar konferenciern Sarah Dawn Finer scenen. Som tidningen tidigare berättat ska hon ihop med tenoren, tillika Strängnässonen Mattias Gunnari, framföra nationalsången.
Däremellan händer bland annat följande:
Cirka 11.00 kommer kungaparet till scenen och det ceremoniella firandet börjar med att alla sjunger Kungssången tillsammans.
Två minuter efter hälsar kommunfullmäktiges ordförande Bodil Mellgren välkomna. Sedan följer välkomsttal av landshövding Beatrice Ask, anförande av sörmländske språkhistorikern Fredrik Lindström, högtidliga tal av H.M. Konungen Carl XVI Gustaf, riksdagens talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson (M). Dessutom blir det fanutdelning och musik av Kulturskolans stora blåsorkester, folkmusiktrion Fredy Clue och Mattias Gunnari, Sarah Dawn Finer samt Angelica Ek.
Cirka 20 minuter efter att "Du gamla du fria" tonat ut kommer startskottet för Hemmavasan Strängnäs huvuddistans 10 kilometer med elitlöpare att ljuda varpå firandet avslutas.
– Men det kommer att hända mycket annat i Strängnäs den 6 juni, poängterar Johanna Nyberg.
Hon tänker bland annat på öppet hus i Roggebiblioteket, Dick Harrisons föreläsning vid domkyrkan och Vasaspelets premiär.
Det finns även möjlighet att besöka Örlogsfartyget M20 som ligger förtöjt vid Ångbåtsbron.
– Samma dag har också Mariefred ett program, upplyser Johanna Nyberg.
Bland annat ska konstverket, den 140 meter långa staketet med historiska händelser, invigas. Det sker vid 19-tiden.