Nu utökas sätten att tanka mer miljövänligt

Maria Hörnells Volvo drivs av biogas och fram tills nu har hon tvingats åka till grannstäderna för att tanka. Men på tisdagen invigde kommunen och ST1 Strängnäs första tankställe för biogas där även privatbilister kan tanka.

Maria Hörnell kan nu tanka på hemmaplan i Strängnäs. Tidigare har hon behövt åka till Södertälje eller Eskilstuna.

Maria Hörnell kan nu tanka på hemmaplan i Strängnäs. Tidigare har hon behövt åka till Södertälje eller Eskilstuna.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2023-05-23 19:11

Det är Strängnäs kommun som har bidragit med marken och bolaget St1 som öppnar tankstationen på Harvstigen 1 på Storängens industriområde i Strängnäs.

– Tack vare att kommunen tidigare har satsat på biogas i bussdepån skapades förutsättningar för det nya tankstället där privatbilister kan tanka, säger Ragnar Lindén, hållbarhetsutvecklare på Strängnäs kommun.

undefined
Bussdepån i Strängnäs ligger bredvid den nya biogasstationen. "Tack vare att kommunen tidigare har satsat på biogas i bussdepån skapades förutsättningar för det nya tankstället där privatbilister kan tanka", säger Ragnar Lindén, hållbarhetsutvecklare på Strängnäs kommun.

Strängnäsbon Maria Hörnell har hitintills behövt åka till Eskilstuna eller Södertälje när hon ska tanka sin bil som går på biogas.

– När vi var på väg att flytta hit hösten 2021 började jag undersöka om Strängnäs var på gång att få tankställe för biogas. Jag mejlade Ragnar Lindén på kommunen. Att det skulle komma biogas till Strängnäs var en av förutsättningarna för att jag skulle flytta hit, berättar Maria Hörnell.

undefined
Zizi Krantz är regionchef, St1 Sverige.

På tisdagen invigdes den nya biogasstationen.

– Folk borde känna till att soporna kan användas till något vettigt. En Volvo kan köra tre kilometer på en påse matavfall som har omvandlats till biogas, säger Zizi Krantz, regionchef på St1 Sverige.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) var på plats.

– Jag vill framhålla vikten av att vi har duktiga medarbetare på kommunen, som Ragnar Lindén som har drivit det här, för att vi ska kunna skapa förändring, sa Jacob Högfeldt.

undefined
Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, och Ragnar Lindén, hållbarhetsutvecklare på Strängnäs kommun, vid nya biogasstationen i Strängnäs.

Inom Vänsterpartiet ser man positivt på det nya biogastankstället men efterfrågar fler initiativ i ett snabbare tempo.

– Vi har länge tyckt att kommunen ska satsa på biogas, vätgas och att bygga ut laddningsstrukturen för elbilar. Kommunen har mycket på gång men problemet är att det går för långsamt. Det var därför som vi ville utlysa klimatnödläge för att kommunen måste förstå att det måste gå fortare, säger David Aronsson (V).

Vänsterpartiet har tidigare lämnat in en motion där partiet föreslår att Strängnäs ska ta täten i ett vätgasinitiativ runt E 20.

Men kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt lovar en ökad takt.

– Strängnäs kommun är nu i ett läge där vi kan agera för vi har skapat oss en finansiell stabilitet. Det plus att vi gör saker i partnerskap med andra aktörer gör att vi kommer se en ökad takt i omställningen. Kommunens uppgift är att skapa möjligheter för att tanka biogas, för elladdning och nästa steg är tankning av vätgas. Det kommer vi att göra, säger Jacob Högfeldt.

Karta: Harvstigen 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!