Nu kan du säga ja i Domkyrkan – på drop-in

För dem som går i giftastankar men inte vill ha ett stort bröllop kan det vara värt att lägga datumet 4 juni på minnet. Då finns möjlighet både till borgerlig och kyrklig drop-in-vigsel.

På pingstafton hålls dropin-vigslar bland annat i Strängnäs domkyrka. I Mariefreds kyrka är datumen den 11 juni och den 20 augusti. Jenny Sjögreen är biträdande kyrkoherde i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.

På pingstafton hålls dropin-vigslar bland annat i Strängnäs domkyrka. I Mariefreds kyrka är datumen den 11 juni och den 20 augusti. Jenny Sjögreen är biträdande kyrkoherde i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.

Foto: Martina Holmberg/TT/Joakim Serrander/Catharina Fröjd

Strängnäs2022-03-27 07:43

De senaste två åren har Strängnäs kommun anordnat drop-in-vigsel på pingstafton. Nu fortsätter traditionen.

– Det har varit stort. Vi har haft många vigslar och ibland till och med kö, säger kommunens näringslivschef Emma Hjelm.

Platsen detta år är, liksom i fjol, Ångbåtsbron i Strängnäs.

Nytt för i år är att Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö hakar på och anordnar drop-in-vigsel samma dag.

– Det är inte för att konkurrera utan för att kunna erbjuda olika möjligheter. För den som vill ha en kyrklig vigsel kan det vara viktigt att inte vara utelämnad till en borgerlig vigsel, säger Jenny Sjögreen, biträdande kyrkoherde i församlingen.

Varför drop-in?

– Vi vill avdramatisera. En kyrklig vigsel måste inte vara stor. Man måste inte ha planerat så lång tid innan eller ha speciella kläder.

Jenny Sjögreen har erfarenhet av drop in-vigslar från andra församlingar.

– Min erfarenhet är att vid drop-in fokuserar man på det viktigaste, varför man vill gifta sig. Man skalar bort allt det andra som man har annars.

Trots det finns möjlighet att påverka innehållet i vigseln.

– Vi har kyrkomusiker på plats och man får välja ingångs- och utgångsmusik, psalmer och bibeltexter.

Paren kommer också att få ha vigselsamtal med en präst innan akten, precis som inför ett mer planerat bröllop. Det är fritt fram om man vill ha med sig närstående till vigseln eller inte.

– Det enda som krävs är att man måste ha med sig en giltig hindersprövning, säger Jenny Sjögreen.

Mariefreds församling anordnade förra sommaren drop in-vigslar/dop vid två tillfällen.

– Det var väldigt uppskattat. Det vi lärde oss förra gången var att när vi skrev att det var drop-in klockan 11–16 så kom alla vid 11. I år kommer vi att sätta en vigseltid var tjugonde minut och de som hör av sig innan kan boka tid. Men om vi inte är klara vid 16 så fortsätter vi. Vi skickar inte hem några par utan att de har fått gifta sig, berättar Pernilla Axelsson, administratör Mariefreds församling.

I år hålls drop-in-vigslar den 11 juni och den 20 augusti i Mariefreds kyrka. Det finns också möjlighet till drop-in-dop samma datum.

– Det här är en metod där vigseln är det primära. Man behöver inte ha fest. Efteråt bjuder vi på kaffe, tårta och bubbel, säger Pernilla Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!