Nya uppgifter: "Fanns tankar på att smälta regalierna"

Någon beställare av kulturskatten, som var värderad till 65 miljoner kronor, fanns aldrig. Enligt Noas utredningschef Christer Nilsson lämnade regalierna aldrig den klick kriminella som stal, försökte sälja, funderade på att smälta ner och sedan återlämnade dem.

"Vi vet att det förekommit tankar på att smälta ner föremålen, vilket vi varit väldigt oroliga för att skulle ske", säger Noas utredningschef Christer Nilsson.

"Vi vet att det förekommit tankar på att smälta ner föremålen, vilket vi varit väldigt oroliga för att skulle ske", säger Noas utredningschef Christer Nilsson.

Foto: Annmari Christensson/Acta, Åsa Wallin

Strängnäs2020-06-18 17:00

Christer Nilsson är chef för utredningsenheten på Nationella operativa avdelning och den som lett utredningen av den spektakulära domkyrkokuppen för två år sedan.

Tidningen träffar honom utanför domkyrkan, i samband med att regalierna återförs till sitt rätta kulturhistoriska sammanhang – den plats där kung Karl IX och hans drottning Kristina har sin sista vila.

– Det känns jätteroligt. Det är stort även för oss att få lämna tillbaka regalierna, säger Christer Nilsson. 

Han har dubbla anledningar att vara nöjd. Kulturskatten är räddad – och de skyldiga har fällts. En 22-åring och en 26-åring – två goda vänner från Åkersberga – fick fängelse för grov stöld och försök till grov stöld.

Strängnäspolisen, som fått mycket beröm för sina tidiga insatser, var snabbt på plats den där tisdagen den 31 juli 2018. Redan inom ett dygn fanns dna-träffar på blodspår i glasmontern, som ledde utredningen i en viss riktning.

Rikslarm utfärdades omedelbart, Interpol kopplades in och efter två veckor togs utredningen över av Noa, som specialiserar sig på bland annat kulturarvsbrott.

– Vi prioriterade detta bland andra grova brott. Vi bedrev riktad spaning mot kriminella grupperingar och gjorde ett antal husrannsakningar. De har, förutom domarna för regaliestölden, lett till andra åtal och fällande domar, säger Christer Nilsson.

Och syftet med stölden? Var det som 22-åringen sa, mer eller mindre spontant, eller fanns en beställare som visste exakt vad det var för föremål?

– Vad jag vet fanns ingen beställare från början, utan de har försökt komma ut på marknaden med föremålen. Vi vet också att det förekommit tankar på att smälta ner regalierna, vilket vi varit väldigt oroliga för att skulle ske, säger Christer Nilsson.

Med "de", menar du de två som fällts, eller var fler inblandade?

– Vi har inget facit på om det var bara de, eller om flera delar av nätverket varit inblandade.

Vad vet ni om var föremålen fanns mellan stölden och det att de återfanns i Åkersberga i februari 2019?

– Hade vi vetat exakt var de var hade vi hämtat in dem mycket tidigare, men vi tror att de fanns kvar inom samma gruppering hela tiden. Vi tror också att det var därför de till sist dök upp. 

Föremålen var svårsålda?

– Mycket svårsålda! säger Christer Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!