Restaurangerna lämnar Visholmen – food trucks ersätter

I tre år har Megs kök och trevligt haft en filial på Visholmen sommartid. Det gäller även några andra restauratörer. Men någon fortsättning för den typen av fast verksamhet blir det inte.

Christine Blomqvist Gyllby, Megs kök och trevligt: "Sista året på Visholmen var ganska tungt för oss."

Christine Blomqvist Gyllby, Megs kök och trevligt: "Sista året på Visholmen var ganska tungt för oss."

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2022-11-24 11:28

– Det sista året var ganska tungt för vår del, säger Christine Blomqvist Gyllby som driver Megs.

Företaget drabbades av flera sabotage och det ostadiga vädret, framför allt på vårkanten, ställde till det. 

– Vi hade bara öppet i totalt 29 dagar, vilket är en katastrof, säger Christine Blomqvist Gyllby.

Hon lämnar nu Visholmen på eget bevåg men faktum är att kommunen snart beslutar om att det fortsättningsvis ska bli renodlade foodtrucks på området.

– Vi äger också en foodtruck och kanske återkommer om tillfälle ges. 500-årsresan 2023 låter ju kul. 

undefined
Anders Ekman apropå foodtrucks: "Vi börjar med fyra platser på Visholmen och en vid Solvändan i Mariefred."

Eftersom den ordinarie verksamheten i Malmby håller semesterstängt ser Christine Blomqvist Gyllby över vad företaget kan göra på sommaren:

– Någonting hittar vi säkert på.

Enligt stadsmiljöchefen Anders Ekman kommer Strängnäs kommun att ha fyra öronmärkta platser på Visholmen, vilka på ett smidigt sätt kan bokas via hemsidan.

– Priset blir 200 kronor per dag för hyra, och lika mycket för elen. Priserna ska gälla året om. Vid händelse av kanonväder tror jag säkert att aktörer med fokus på glass vill boka in sig.

undefined
Megs kök och trevligt upplevde en hel del motigheter under den senaste sommaren på Visholmen, bland annat i form av skadegörelse. Någon fortsättning blir det heller inte.

Varje vagn får 32 kvadratmeter till sitt förfogande.

– Vi vill hålla badstranden snygg och kunna erbjuda schysst rekreation. På sikt måste Visholmen kunna fyllas med verksamheter, säger Anders Ekman.

Ska Strängnäs bara kunna erbjuda fyra platser till den här typen av verksamhet?

– Vi får se framöver hur stor efterfrågan blir.

Hur ser det ut i Mariefred?

– Där har vi öronmärkt en plats uppe vid Solvändan. Men det går också att prata med Björn Sundfeldt och Klas Welander om att hyra vid gästhamnen.

På Solvändan vid Stallarholmsvägen ställer sig Södertäljebaserade Sot, som säljer napolitanska pizzor, varje söndag.

– Vi har ett bra kundunderlag i Mariefred, säger vd:n Adrian Panahi.

Men är ni nöjda med platsen?

– Jag hade gärna stått närmare centrum och Mälaren. Vi har haft kommunikation med kommunen och just nu är det Solvändan som gäller.

undefined
Björn Sundfeldt, hamnkapten i Mariefreds marina, har möjlighet att hyra ut plats till en food truck.

Hamnkaptenen Björn Sundfeldt håller dock dörren lite på glänt för Sot:

– Vi arrenderar hamnen av kommunen och kan därmed själva hyra ut mark. Under 2022 har vi haft en kille som sålt korv, förutom att vi själva erbjudit glass. Korvförsäljaren verkar inte bli kvar dock.

– Bortsett från kylvagnen får vi bara plats med en foodtruck i taget. Pizzaföretaget får gärna höra av sig så kan vi ha ett samtal i positiv anda.

Karta: Visholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!