Tidningen har tidigare berättat att antalet tvångsplaceringar av unga i Strängnäs kommun ökar kraftigt. En faktor som spelar in är att barn och unga har rekryterats till kriminella nätverk.
– Vi ser en viss rekrytering av unga till nätverkskriminell miljö. Det är många olika åldrar, både väldigt unga men också lite äldre. Unga vuxna är tydligt en grupp man riktar in sig på. Det förekommer rekrytering av unga ner till tio–elva år. Vi ser det nationellt och i Strängnäs. Polisen jobbar ganska hårt med den här gruppen nu, säger polisen Fredrik Nätterlund.
Hur får de kriminella kontakt med unga?
– Man närmar sig unga som inte riktigt har konsekvenstänket än. Man söker upp unga med löften, med ett sammanhang, gåvor, pengar, kläder, skjuts. Vi ser även rekryteringskampanjer på internet, i olika chattappar som Snapchat och det finns krypterade appar.
Fredrik Nätterlund ger också ett exempel på hur kontakten skulle kunna börja.
– Du går hem från skolan varje dag, det är kallt och du har en bit att gå och det står någon lite äldre där som hälsar och är trevlig. En dag erbjuder personen dig skjuts och han eller hon kör hem dig. Över någon vecka kanske det utvecklas till att personen köper med sig fika till dig. Sedan är ni mer eller mindre vänner tycker du. Då frågar han eller hon om du kan hämta ett paket eller om du kan ta ut pengar som personen swishar. Man kanske känner att det här är bara en kompis eller i vissa fall så kanske man känner sig tvingad. Det kan gå fort och ganska odramatiskt men helt plötsligt är du involverad i kriminell verksamhet.
– Sedan finns det de som glorifierar den här miljön, att man söker ett sammanhang, man söker en identitet. Vissa vänder sig till den här miljön med lockelsen att det är spännande, det finns pengar, men oftast är det som ett luftslott. De är ju inte vänner egentligen. De vill ju oftast ha någon annan som står som syndabock.
Hur jobbar ni för att nå de unga?
– I polisen i Strängnäs jobbar vi tillsammans med socialtjänsten och fritidsgårdarna. Vi jobbar enligt Linköpingsmodellen där vi har möten hemma hos personen som vi är oroliga för. Vi stöttar familjen. Vi är också mycket synliga på stan och i skolmiljö så att de unga känner sig trygga med oss.
Träffar ni unga som är rädda?
– Vi träffar på dem som inte vill vara med. Man är rädd för vedergällningar och hot om våld eller utpressning om man inte utför det som förväntas.
Rekryteras unga i Strängnäs kommun till kriminalitet i Strängnäs eller andra städer?
– Vi ser både och.
Hur spelar Strängnäs geografiska läge in?
– Vi ser runt om i Sverige att rekryteringen har expanderat ut från storstäderna. Vi har sett över tid att rekryteringen har krupit ut i samhället till mindre orter. Strängnäs ligger geografiskt ganska strategiskt, nära Stockholm och Södertälje. Vi har också stora förbindelser mot Örebro, Nyköping, Västerås och Uppsala, så man ser en rekrytering av att utföra eller flytta olika saker.
Fredrik Nätterlund vill betona att de flesta ungdomar inte är inblandade i kriminalitet.
– I stort upplever vi en ganska lugn miljö bland de unga i Strängnäs. I våras såg vi flera ungdomsrån och fall av misshandel, nu ser vi ett lugnare läge än så. Ärendemässigt är det lugnare och de nätverkskriminella vill inte ha vår inblandning så de håller sig på ytan lite lugnare.