Tvångsplaceringar av unga ökar radikalt

I januari hade Strängnäs kommun tre unga som var tvångsplacerade på institution. I november var det 17. "De är ner till tolv år gamla", säger Thord Modin (S), socialnämndens ordförande.

Thord Modin (S) är socialnämndens ordförande i Strängnäs. I sitt yrkesliv har han tidigare bland annat varit chef för underrättelsetjänsten på Rikskrim/Noa.

Thord Modin (S) är socialnämndens ordförande i Strängnäs. I sitt yrkesliv har han tidigare bland annat varit chef för underrättelsetjänsten på Rikskrim/Noa.

Foto: Albin Persson

Strängnäs2023-12-22 16:23

De fall där Strängnäs kommuns socialtjänst beslutar om tvångsomhändertagande av unga enligt LVU, paragraf 3, ökar kraftigt. I januari 2023 hade Strängnäs kommun tre placeringar av unga på institution, i november var siffran 17.

– Det är flera faktorer som ligger bakom. En faktor är att barn och unga har rekryterats till kriminella nätverk och misstänks vara delaktiga i brott. Det kunde konstateras redan 2017 i en omfattande kartläggning av bland andra polisen att det i våra utsatta områden förekom rekrytering av barn och unga in i kriminella nätverk. Detta har nu spridit sig till bland annat Strängnäs.

LVU står för lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Paragraf 3 i LVU innebär att "vård skall beslutas om den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende."

undefined
Thord Modin (S), socialnämndens ordförande.

Hur gamla är de unga?

– De är ner till tolv år gamla, så mellan tolv och 18 år.

Har det förekommit så unga tidigare?

– Jag har bara suttit som socialnämndens ordförande i elva månader. Men i början, när jag tillträdde, var det få ärenden. Det har ökat tydligt, framför allt under hösten, fallen där vi har varit tvingade att gå in med insatser enligt LVU, paragraf 3.

Vad kan de unga har gjort, begått för brott, för att omhändertas?

– Det som tyvärr har hänt är att det gäller grova brott. När det gäller barn och unga är det främst socialtjänsten som ska gå in med insatser. Så unga är inte föremål för kriminalvårdens insatser.

Placeringarna är kostsamma för kommunen.

– När de unga är knutna till kriminella nätverk i Strängnäs eller Eskilstuna då vill vi inte placera dem på samma ort. Det vore kontraproduktivt. En placering på ett SIS-hem kan kosta mellan 10 000 och 17 000 kronor per dygn. Det här är en kostnad vi inte kommer undan.

Hur ska kommunen arbeta för att förebygga att unga rekryteras till kriminalitet?

– Det pågår insatser. Skola, socialtjänst, polis och fritid jobbar dagligen tillsammans förebyggande.

Tidningen skrev nyligen att Strängnäs hoppas kunna bli en av fyra pilotkommuner i ett projekt socialdepartementet och Socialstyrelsen står bakom. Projektet handlar om att stärka förebyggande arbete för att motverka att fler barn och unga utför grova brott kopplade till gängkriminalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!