Domkyrkoregalierna: "Många chockade när de fick se dem"

Metallkonservatorn Annmarie Christensson hanterade en skatt värd 65 miljoner kronor, när hon såg till att de kraftigt skadade begravningsregalierna återfick sin forna glans. "Rädd kan man inte vara, man måste lita på sina händer", säger hon.

Konservator Annmari Christensson har lett restaureringen av domkyrkoregalierna vid Acta i Stockholm. Tidningen var där i november 2019.

Konservator Annmari Christensson har lett restaureringen av domkyrkoregalierna vid Acta i Stockholm. Tidningen var där i november 2019.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2022-11-17 14:12

Det var den 31 juli 2018 som 400 år gamla regalier, två kronor och ett riksäpple, stals från domkyrkan. Senare återfanns de i skadat skick. Ett äpple och två spiror blev kvar i kyrkan men skadades.

På söndag eftermiddag kommer metallkonservatorn Annmarie Christensson att på plats i domkyrkan berätta om hur hon restaurerade begravningsregalierna. Arbetet tog nära ett år.

– Det var ett lite speciellt arbete och så klart ett förtroende man fick att ta hand om det. Det var ett stort jobb, berättar Annmarie Christensson från Acta konserveringscentrum.

undefined
Kungens riksäpple stals medan drottningens dito, längst bak i bild, dråsade ner i golvet på glasmontern i samband med stölden. Båda skadades.

Hur kändes det när du första gången fick se de skadade regalierna?

– Det var på Nationellt forensiskt centrum i Linköping. Jag tror att det chockade många när de fick se hur regalierna såg ut. Men det var bara att ta ett djupt andetag och börja i rätt ände.

Vilka var de största utmaningarna med regalierna?

– Att de var väldigt trasiga. Man var tvungen att räta ut dem, säkra alla lösa delar och plocka isär allting. Kronan hade 400–500 detaljer som sedan skulle komma tillbaka till rätt plats. Man var tvungen att ta det försiktigt så att emaljerna inte sprack.

undefined
Annmarie Christensson kunde bland annat analysera metaller och färgämnen när hon restaurerade domkyrkoregalierna.

Föremålen var före stölden värderade till 65 miljoner kronor.

Var du inte rädd för att skada regalierna när du restaurerade dem?

– Man måste alltid vara försiktig och ta arbetet i små steg. Men sen var regalierna i det skick att det kanske inte kunde bli värre. Men rädd kan man inte vara för då kan man inte hantera sakerna. Man måste lita på sina händer.

undefined
I november 2019 fick tidningen besöka Acta konserveringscentrum i Stockholm där de sex föremål som ingår i domkyrkoregalierna restaurerats av konservator Annmarie Christensson.

Annmarie Christensson hade tidigare erfarenhet av att restaurera regalier då hon arbetade med de regalier som stals från Västerås domkyrka 2013.

– Sedan var fallet i Strängnäs väldigt speciellt. Det var mycket runt omkring. Det var en brottsutredning och folk var väldigt engagerade i Strängnäs. Det fanns ett stort intresse från stan, församlingen och journalister.

Det är Katedralens vänner som anordnar föreläsningen med Annmarie Christensson.

– Nu äntligen blir den av. Det skulle ha blivit något när regalierna kom tillbaka men då var det coronatider. Jag tror att det kommer att komma mycket folk, säger Klas Hansson, ordförande i föreningen.

Föreläsningen är öppen för alla men kostar 50 kronor för den som inte är medlem i föreningen. Det krävs ingen förbokning av biljett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!