Tidigare i år gjorde Migrationsverket en prognos där man väntade sig att 76 000 skyddssökande från Ukraina skulle komma till Sverige under årets första halva. Enligt de fördelningstal som myndigheten har beslutat om ska Strängnäs ta emot 334 av dessa sökande.
Utifrån den mängd personer som hittills har anlänt till Sverige borde Strängnäs, med samma fördelning, ha tagit emot 141, visar en beräkning som nyhetsbyrån Newsworthy har gjort.
Statistik som de har tagit fram visar dock att 312 registrerade flyktingar nu befinner sig i Strängnäs kommun, alltså 171 fler än förväntat.
– Det blir två olika kanaler här. Å ena sidan har vi de flyktingar som har fördelats till kommunen av Migrationsverket. Å andra sidan har vi människor som har kommit hit av andra anledningar. Ebo-lagen säger ju att du får bosätta dig var du vill när du har uppehållstillstånd, och det är det många som gjort här i Strängnäs, säger kommundirektören Lars Ekström och syftar på regelverket för asylsökandes möjligheter att flytta till eget boende.
– De har skrivit in hos Migrationsverket att de bor i Strängnäs, men de bor inte i Migrationsverkets boende på Mälarblick, säger Lars Ekström.
Strängnäs är den sörmländska kommun som har tagit in flest icke-fördelade flyktingar sett till det totala antalet. I förhållande till befolkningsmängd hamnar kommunen på en tredje plats med 8 flyktingar per 1 000 invånare. Bara Flen och Vingåker har tagit emot fler.
När tidningen intervjuade Lars Ekström i början av mars hade kommunen ännu inte fått besked om hur många flyktingar Strängnäs skulle tilldelas, men han menade att beredskapen var god.
Den bilden har han fortfarande, trots den proportionellt stora mängden flyktingar som har anlänt.
– Utifrån de rapporter jag får så upplever jag att vi klarar det. Vi har ett väldigt väl fungerande språkcentrum som har höjt nivån ordentligt där man tar emot och kartlägger.
På längre sikt ser han dock att det kan komma utmaningar.
– Det kan handla om att få fram lokaler för förskola till exempel. Men det är saker vi arbetar med.
Den stora mängd flyktingar som har kommit utan att ha fördelats av Migrationsverket ser han som en styrka hos kommunens invånare.
– Vi har fantastiska människor som har öppnat sina hem för flyktingar på ett väldigt bra sätt, det är ett bra kvitto för civilsamhället.
Av de flyktingar som har kommit till Strängnäs är 219 kvinnor och 93 män.
Fotnot. I en tidigare version av artikeln framgick det inte att siffran 141 är en beräkning som Newsworthy har gjort av Migrationsverkets fördelningstal, utifrån hur många flyktingar som faktiskt har kommit till Sverige.