Vi träffar Desirée Halvarsson Amberg på Trädgårdsgatan i Strängnäs en solig men blåsig marseftermiddag.
– Jag visste inte mycket om Strängnäs innan kommunen kontaktade programmet jag läser, förklarar Desirée Halvarsson Amberg, ursprungligen från Malmö men sedan sju år Uppsalabaserad och universitetsstudent.
Enkäten, som Desirée Halvarsson Amberg komponerat från scratch, finns sedan den 15 mars digitalt på kommunens hemsida. Ett par av frågorna: Finns det tillräckligt med papperskorgar, samt, är nedskräpning ett medvetet beteende?
Dessutom, under sina dagar i Strängnäs stoppar Desirée Halvarsson Amberg folk på gatorna för att höra vad de anser om nedskräpningen.
– Folk tycker det ligger mycket glassplitter, fimpar, godispapper och burkar på gatorna. Resecentrum upplevs som renare än gästhamnen, säger Desirée Halvarsson Amberg.
De som hittills svarat på enkäten (runt 100 i skrivande stund) är i åldrarna 21–86 år. Hon uppmanar fler att tycka till.
– Ju fler desto bättre, det ger mig ett starkare underlag.
Terese Askerstedt, sekreterare i teknik- och fritidsnämnden, säger att enkäten är viktig:
– Tack vare Desirées arbete får vi ett underlag och kunskap om vad folk tycker, som en medborgardialog.
Strängnäs kommun tog nyligen fram en kretslopps- och avfallsplan.
– Vi vill ha en ren stad, det främjar tryggheten, förklarar Terese Askerstedt.
Upplever du Strängnäs centrum som skräpigt?
– Det är i varje fall skräpigare än på landet där jag bor, säger Terese Askerstedt. Där ute tar vi hand om vårt skräp.
Den 21 januari skrev tidningen om Strängnäsbon Kaija Ylä-Herttuala som hade många synpunkter på hur smutsigt det kunde vara i stans centrala delar. Hon hade startat en tråd i ämnet på Facebook.
– Så bra att den här undersökningen görs. Jag ska förstås söka upp Desirée och besvara enkäten, berättar Kaija Ylä-Herttuala när tidningen åter kontaktar henne.
Har stan blivit fräschare sedan vi träffades?
– Två veckor efter din artikel märkte jag en markant förbättring på Trädgårdsgatan, där måste kommunen ha storstädat. Men annars är det ingen skillnad.
Allmänheten kommer att kunna ta del av resultaten i Desirée Halvarsson Ambergs enkät i september. Svarsinsamlingen pågår fram till påsk.