När avsiktsförklaringen undertecknades i höstas var tanken att Uppsala universitet skulle vara platsen för de teoretiska momenten, medan lärarstudenterna skulle göra praktiken på ett antal grundskolor i Strängnäs kommun.
Men nu, när parterna närmar sig nästa avtal på vägen mot en faktisk etablering, står klart att Uppsalaspåret i nuläget inte är aktuellt. Det är enbart Strängnäs som Åbo akademi går vidare med, när det svenskspråkiga universitetet i Finland vill etablera sig i Sverige hösten 2023.
– Att det är just Strängnäs är nog Strängnäs egen förtjänst. Nätverket Bas tog initiativet när de hörde att vi hade de här planerna. Vi har fått ett starkt intryck av att bildning är något som utbildningsaktörerna i Strängnäs tar på stort allvar, säger Fritjof Sahlström, dekan vid Åbo akademi, och syftar på Bildningsakademin i Strängnäs, ett samarbete mellan de kommunala och fristående skolorna.
Det är inte tal om någon ny, stor universitetsbyggnad i Strängnäs. Befintliga grundskolor, kommunala och fristående, blir i stället motsvarigheten till de så kallade övningsskolorna i Finland – men vilka är inget som parterna i nuläget vill gå ut med. Därtill kan ett fåtal mindre lokaler behövas, säger Lars Ekström, kommundirektör och ordförande för Bas:
– Vi pratar om en plats för administration för att hålla ihop det och kanske någon lärosal, säger han och berättar att lokaler på såväl Campusområdet som i kommunhuset kan bli aktuella för det.
Åbo akademi vill också påbörja satsningen med ett halverat antal studieplatser, jämfört med tidigare planer. Det handlar nu om 20 elever per år, i den femåriga utbildningen.
För dessa inledningsvis 20, men på sikt 100 eleverna, undersöker Strängnäs kommun möjligheten att kunna erbjuda en bostadsgaranti.
– Vi för diskussioner med vårt eget fastighetsbolag och andra större bostadsbolag i kommunen. Det byggs mycket hyresrätter för tillfället, men det är 1,5 år kvar tills den första studenten kan vara på plats. Det är heller inte säkert att alla studenter väljer att bosätta sig i Strängnäs. Nåbarheten är stor tack vare vårt läge, säger Lars Ekström.
Både Lars Ekström och Fritjof Sahlström understryker att det ännu inte är klart att satsningen blir av. Det finns flera frågetecken, om bland annat juridik och ekonomi, som behöver rätas ut.