Fredagsfeeling
Att utomhusavdelningen är tavernans flaggskepp råder det ingen större tvekan om.
I snart fem år har Simon Varli drivit den tvådelade krogen vid Västervikstorget.
– Vi tyckte det var dags att rusta upp lite, man måste satsa och förnya sig. Vi tänker långsiktigt, fortsätter Södertäljebon.
Arbetet med att fräscha upp krogen har pågått sedan i höstas men tappat fart ibland på grund av vädret. Nu är golvet utbytt liksom taket, stolarna och några soffor. En stor skylt pryder dessutom glasväggen.
– Tidigare har det regnat in här, säger Simon Varli.
Den 28 april hålls vårens första event på Grekisk taverna. Under högsäsongen kan det bli upp till tre programpunkter på en vecka med trubadur, quiz och grekisk afton.
– Däremot gör vi inga större förändringar i menyn, vi har ett vinnande koncept, säger Simon Varli.
När startar ni med dagens lunch?
– Den 2 maj.
Hur ser du på konkurrensen kring Väservikstorget, det lär ju bli fler uteserveringar som öppnar inom kort.
– Jag ser oss som grannar, inte konkurrenter.
Eftersom tavernan även har stolar och bord ute på själva torget, alltså utanför glasfasaden, finns det plats för cirka 200 gäster samtidigt.
– Vi ser oss inte som någon lyxkrog, utan hit kan gästerna komma med byggarbetskläderna på, förklarar Simon Varli.
Med bättre rustade lokaler hoppas han att Grekisk tavernas utomhussäsong ska pågå en bit in i oktober.
När tidningen strax efter öppningsdags i tisdags besökte den uppgraderade restaurangen hade flera kunder redan slagit sig ner.
Vi fick en pratstund med stammisarna Frankie Gustavsson, Helena Östberg, Lena Utterberg, Lotta Skogsmo och Micke Åsberg som njöt i fulla drag av den generösa vårsolen i väntan på middagen.
– Strängnäs bästa restaurang, tycker Lena Utterberg.
– Jag gillar att sitta ute, berättar Helena Östberg, och fastslår:
– Den 29 april kommer jag hit på quiz.
Vad tycker ni om renoveringen?
– Toppen! Kanon, svarar Lotta Skogsmo.
Restaurang Rivas veranda (utedelen närmast Mälaren) har också öppnat för säsongen, flotten Black and White Lounge ligger i startgroparna liksom Crepes- och stekhuset – som består två av de röda bodarna på Västervikstorget – har årspremiär några dagar in i maj.
– Jag har beställt en ny skylt och ska göra i ordning, jag vill att allt ska vara perfekt när vi öppnar, säger krögaren Edin Habibija.