Succé när Strängnäs nya utebar öppnade: "Stannade i sju timmar"

Grekiska grill och bar storsatsar inför sommaren. På uteplatsen närmast Västerviken finns nytt möblemang och en utebar. "Jag upplever stämningen som väldigt familjär", säger restaurangchefen Dennis Svärdsén.

Dennis Svärdsén, 23, är restaurangchef på Grekisk grill och bar.

Dennis Svärdsén, 23, är restaurangchef på Grekisk grill och bar.

Foto: Klara Gustafson

Strängnäs2024-06-01 06:02

Nyheten i korthet

  • Strängnäs nya utebar, Grekiska Grill och Bar, har haft en framgångsrik öppning den 24 maj, med ett lokalt företag som bokade hela uteplatsen för cirka 100 gäster.
  • Restaurangen ligger i K-märkta Keramikens hus och har satsat på en uppgraderad uteplats med nytt möblemang, golv och parasoller, samt en utebar.
  • Restaurangchefen Dennis Svärdsén förväntar sig en sommarinvasion av kunder, trots viss förvirring bland gäster på grund av en annan lokal krog med liknande namn.

Utebaren hade premiär fredagen den 24 maj.

Och den fick, enligt Dennis Svärdsén, en pangstart:

– Ett lokalt företag hade abonnerat hela den här utomhusdelen. Det blev kring 100 personer. Vissa stannade i sju timmar.

Hur ser genomsnittsgästen ut annars?

– Vi har alla typer av kunder: Unga, pensionärer, familjer, bilister och cyklister.

Grekiska grill och bar som ligger i K-märkta Keramikens hus öppnade så sent som i oktober 2023. Men där har tidigare funnits andra restaurangrörelser.

undefined
I år är stolar, bord och väggar helt nya på uteserveringen i hörnet Storgatan/Järnvägsgatan.

– Uteplatsen här har vi satsat på med nya möbler, nytt golv och nya parasoller. Plus utebaren alltså, säger Dennis Svärdsén.

Maten, åtminstone på luncherna, beställs med fördel inne vid kassan.

– Och den som vill ha något att dricka ska helst komma hit till baren, jag gillar tillgängligheten. Härifrån har jag dessutom god uppsikt över gästerna, berättar Dennis Svärdsén.

Vad beställs det mest av i baren?

– Pepsi max och grekisk öl. Men även gin och tonic är populärt så här års. Vi vill att våra kunder både äter och dricker, men pushar gärna lite extra för maten.

undefined
"Den ska vara lättillgänglig", säger restaurangchefen om utomhusbaren.

Under en kort period tror Dennis Svärdsén att skolavslutningar och studentfirande kan påverka antalet kunder negativt. Men annars är han beredd på en sommarinvasion.

Stället ligger bara cirka 100 meter från Mälaren och mellan träden i Västerviken skymtar sjön och gästhamnen.

– Vi kommer att utöka öppettiderna. Nu stänger vi vid 22, men har serveringstillstånd längre än så, säger Dennis Svärdsén.

Den största utmaningen lokalt för restaurangkedjan Grekiska grill och bar är en förvirring man stött på bland gäster som bokat bord eller beställt mat för avhämtning. I närområdet finns nämligen en annan krog med liknande namn.

undefined
Även på baksidan, mot Ugglans park, går det bra att äta och dricka utomhus.

– Många har råkat gå till fel ställe. Det beror till stor del på att vår byggnad är K-märkt och därför saknas en riktig skylt. Men vi har hittat en lösning som förhoppningsvis kommer att tydliggöra för Strängnäsborna att "här finns vi", kommenterar Dennis Svärdsén.      

Fotnot: Uteserveringen på baksidan, alltså mot Ugglans park, finns fortfarande att tillgå. Den är emellertid klart mindre.                                                                                                                                                                                         

Karta: GREKISKA grill & bar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!