Efter att ha intervjuat Mariia Sobiraiska stämde tidningen träff med Oksana Moroz.
Det var bara dagar efter informationsmötet på Multeum, som samlade cirka 20 ukrainska kvinnor.
– Via sociala medier har jag bjudit in så många jag kunnat. I första hand har jag kontakt med de familjer som bor eller har bott på Mälarblick, säger Oksana Moroz.
Hennes situation påminner om Mariia Sobiraiskas. Båda kommer från Kiev, båda anlände till Strängnästrakten i mars 2022 och båda har privat boende – i Stallarholmen respektive Fogdö.
Tidningen bad Oksana Moroz och kommunens integrationssamordnade Sermon Shaba att reda ut vissa begrepp.
Vilka hade bjudits in till informationsmötet?
– Ukrainian Professional Support Center Sweden, Beredskapslyftet och Strängnäs kommun. Näringslivschefen Emma Hjelm tog initiativ till att starta samarbetet kring ukrainska flyktingar för att möjliggöra för fler att snabbt komma i sysselsättning och arbete genom att matcha deras kompetenser med rätt arbetsgivare. Vi kommer att anordna en rekryteringsträff i mars med alla företag som vill anställa ukrainare, säger Sermon Shaba.
Mariia Sobiraiska saknade en inbjudan...
– Jag tror inte att hon varit med på de aktiviteter som vi anordnat i Strängnäs. Men om jag känt till henne hade hon fått en inbjudan, det här var öppet för alla. Vi har nästa event i mars och då får Mariia komma om hon inte bestämt sig för att resa hem, säger Oksana Moroz.
Kommentar till att Mariia saknar personnummer?
– Det är ingen fråga för mig. Jag klarar mig bra med samordningsnummer och det fungerar till exempel bra vid läkarbesök. Vi har all rätt till medicinsk hjälp.
Hur långt räcker 3 000 kronor att leva på?
– Det tar inte slut där. Skriv en ansökan så betalar Migrationsverket för till exempel kläder och glasögon.
Hur skulle Mariia få eget boende?
– Jag är vän med en ukrainsk kvinna som i Sverige lever ihop med en dotter. De gick till Migrationsverket och efter några veckor fick de en bostad centralt i Eskilstuna. Men det kan förstås bli var som helst. Man måste göra ett val, likadant med jobb. Vill du verkligen ha ett arbete så får du det.
Oksana Moroz själv håller på att förnya sitt uppehållstillstånd.
– Viktigast är att mina två barn har det bra här, säger hon.