Vedat Celik driver krogen på Storgatan med kollegan Irfan Salcaci.
– Det känns jättebra nu. Vi laddar för fullt och har anställt personal, både kock och servitörer. Det blir öppning på lördagen, säger han.
Med fullständig meny?
– Ja!
På onsdagen rev miljö- och samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott upp fjolårets beslut, och utfärdar serveringstillstånd.
– Nu går det fort. Vi var ganska förberedda på ett positivt beslut. Naturligtvis hänger det mycket på leverantörerna, konstaterar Eva Lena Kamperin.
Irfan Salcaci och Vedat Celik, båda från Enköping, tog över lokalerna sommaren 2021. De öppnade på senhösten – men bara för luncher eftersom alkoholtillstånd saknades. Tillstånd söktes i september.
Men i mars 2022 kom alltså beskedet att tillstånd inte kunde beviljas och sedan dess har puben stått tom. Nämnden lutade sig då mot den utredning som gjorts och där finansieringen kraftigt ifrågasattes.
– Jag anser det var en fatal missbedömning, säger Eva-Lena Kamperin.
Hon hjälpte sina klienter att överklaga till Förvaltningsrätten i Linköping, vilket skedde den 11 april.
Förvaltningsrätten meddelade i oktober att det överklagade beslutet skulle upphävas och målet återvisades till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. I domslutet står bland annat: "Förvaltningsrätten bedömer sammantaget att det inte framkommit några omständigheter som visar att bolagets företrädare skulle sakna förutsättningar att sköta verksamheten på ett tillfredsställande sätt."
Det fanns också vissa synpunkter på hur kommunikationen från kommunens sida skötts och att det var fel att lyfta upp ärendet till beslut om förvaltningen ansåg att ansökan inte var komplett.
Förvaltningsrätten hade lutat sig mot två tidigare domar i kammarrätten där det konstaterades att "den finansiella prövningen inte ska föras för långt".
Något som miljö- och samhällsbyggnadsnämnden tagit fasta på i den förnyade utredningen. Den innehåller till exempel granskning av företagskontot, personalliggaren, lånehandlingar och frågor rörande överföringar till företagskontot liksom frågor kring det bolag som hjälpt till.
"Den bedömning som görs efter granskning av förvaltningsrättens dom och de förnyade frågor som besvarats i den uppföljande utredningen är att bolaget ska beviljas serveringstillstånd".
– Det är inte omöjligt att vi ställer skadeståndsanspråk till kommunen, som kan ha agerat oaktsamt i myndighetsutövningen, säger Eva-Lena Kamperin.
Lena Strömvall, miljöchef på Strängnäs kommun, ombads bemöta kritiken från Eva-Lena Kamperin.
– Jag vill inte gå i polemik. Det jag kan säga är att ärendet handlagts som alla andra ärenden. Enligt lag måste många saker granskas och det blir komplicerat. Vi anser inte att vi gjort ett fatalt misstag, men accepterar och lär oss av domen i förvaltningsrätten, säger Lena Strömvall.
Vad tycker du om att processen tagit elva månader?
– Jag förstår att det är jobbigt för sökanden när saker drar ut på tiden. Vi gör så gott vi kan och fallet har prioriterats efter förvaltningsrättens beslut.
Din kommentar till eventuellt skadeståndsanspråk?
– Det är deras val, om de väljer att göra det.
På fredagen fick Eva-Lena Kamperin, och därmed Lion bar, ett digitalt tillståndsbevis från Strängnäs kommun. Vilket ska vara lika med grönt ljus.