Tidningen har tidigare berättat att tv-profilen och entreprenören Leif-Ivan Karlsson vill använda sitt så kallade kontorslägenhetshotell i fastigheten Kemisten 2, granne med Pfizer, till boende för flyktingar från Ukraina. För det krävs dock ett tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av fastigheten från industri och kontor till bostäder. Tidigare har kommunens bygglovschef uttalat i tidningen att det inte är möjligt för att "fastigheten ligger inom område för tung industri".
Nu har miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Strängnäs fattat beslut. Nämnden avslår Strängnäs hantverksby AB:s ansökan, detta trots att det är möjligt att låta bygglov strida mot detaljplanen om lovet är tidsbegränsat.
– Vi bedömde att det är en högst olämplig plats för barn att befinna sig på. Fastigheten ligger bredvid våra stora läkemedelsindustrier och vi vill inte påverka dem utan att de ska kunna fortsätta med sina verksamheter, säger Ewa Thalén Finné (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Men fastighetsägaren Leif-Ivan Karlsson har ingen förståelse för att lägenhetshotell inte är tillåtet på ett industriområde.
– Absolut inte. Då skulle man inte ha fått bygglov för alla bostäder som ska byggas tvärs över gatan från mig heller, säger Leif-Ivan Karlsson och syftar på bostadsbygget i Måsenområdet på andra sidan Mariefredsvägen där Kilenkrysset är involverat.
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden svarar:
– Det är möjligt att bygga i Måsenområdet för där kommer vi utanför skyddsavståndet från industrierna, säger Ewa Thalén Finné.
Leif-Ivan Karlsson berättar att han nu har startat en värdering av hantverksbyn och tittar på att sälja hela sitt område.
– Jag ska bort från Strängnäs. Jag orkar inte på grund av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Jag vill inte ha något med Strängnäs att göra. Vad jag än har gjort i Strängnäs har jag fått böter och djävelskap.
Leif-Ivan Karlsson har tidigare inte kunnat hyra ut sina kontorshotellägenheter eftersom de ligger på ett industriområde. Det är samma lägenheter för vilka han nu även nekats tidsbegränsat bygglov och därmed inte heller kan ha flyktingboende. Dessförinnan har han tvingats betala en kvarts miljon kronor till kommunen i byggsanktionsavgifter för tre byggärenden i hantverksbyn där han har saknat startbesked, bland annat för fasadändringar.
Du anser inte att du själv har gjort fel?
– Det är möjligt att man kan säga att jag skulle ha sökt lov för fasadändringarna men jag har definitivt inte gjort fel när det gäller kontorslägenhetshotellet.
Leif-Ivan Karlsson säger sig ha lagt 45-50 miljoner kronor på lägenheterna.
– Det har kostat pengar men jag har inte fått tillbaka en krona.
Borde du inte innan du investerade ha undersökt om det var möjligt att bygga om till kontorslägenhetshotell?
– Det var ett stort kontorshus som jag renoverade. Varför skulle jag stämma av med kommunen när jag byggde om ett kontorshus till kontorslägenheter?
Han fortsätter:
– Hela ärendet har hanterats fel.
Sedan hänvisar Leif-Ivan Karlsson till en konsult han anlitat:
– Vi har överklagat beslutet att avslå tidsbegränsat bygglov. Leif-Ivan fick inte chans att yttra sig över förslaget innan nämndbeslutet, vilket han har rätt till enligt 25:e paragrafen i förvaltningslagen. Dessutom har nämnden inte fått del av ärendet i sin helhet. Vi hade tagit fram en riskanalys och en utredning om tidigare rättsfall, liknande ärenden, som gäller tidsbegränsat bygglov, säger Thobias Vestin, certifierad kontrollansvarig inom plan- och bygglagen.
Varför har nämnden inte tagit del av underlag som Strängnäs hantverksby skickat in inför beslutet, handling gällande riskbedömning samt handling gällande yttrande tidsbegränsat bygglov?
– Det har vi genom att nämndens presidium och arbetsutskott haft löpande avstämningar med förvaltningen i ärendet, säger Ewa Thalén Finné.
Varför fick Leif-Ivan Karlsson inte yttra sig i ärendet inför nämndbeslutet?
– Enligt den information jag har fått har han fått ut handlingarna med förslaget där det tydligt har stått att han har haft möjlighet att yttra sig.
Leif-Ivan Karlsson upplever att nämnden har något emot just honom, vad är din kommentar till det?
– Det stämmer över huvud taget inte. Nämnden och kontoret jobbar ytterst professionellt mot den lagstiftning som vi har att förhålla oss till.