I Sörmlands medias öppenhetsenkät uppger 38 procent att de informerats av arbetsgivaren om att de har meddelarfrihet. Det är en märkbar ökning från förra gången vi genomförde undersökningen då endast 29 procent svarade att de fått informationen.
I Vingåker har andelen som säger att de fått informationen ökat mest av alla organisationer, från 21,5 procent till 52 procent.
Kommunen sticker också ut som den enda där färre svarar att de fått instruktioner om att inte prata med medierna. Den andelen har minskat med hela 15 procentenheter, från 24 till 9 procent, sedan 2020.
Samtidigt har andelen anställda inom Vingåkers kommun som skulle känna sig bekväm med att tipsa medierna sjunkit från 83 procent till 71 procent.
Fler har alltså fått informationen om vilka rättigheter de har, men färre säger att de skulle våga utnyttja dessa rättigheter. Hur går det ihop?
– På volley är det vårt att säga vad det beror på. Det var en intressant kombination. Det skulle jag behöva fundera vad det kan bero på och hur ska vi rätta till det, säger Ralf Hedin, kommunchef i Vingåker.
Vad tänker du om att fler känner till sina rättigheter?
– Något annat vore märkligt. Vi har kört en del utbildningar och informerat om det på intranätet. Men det största utbildningsinsatsen står ni för. Den granskningen ni gjorde bidrog till att många nåddes av informationen. Vi kommer titta på det ni kommit fram till nu och se vad vi behöver jobba med.
Mönstret går igen i Katrineholm. Andelen som fått information om rättigheterna har ökat med fem procentenheter, men samtidigt har andelen som skulle våga tipsa om missförhållanden minskat med sju procentenheter. Möjligen hänger detta ihop med att 29 procent, sju procentenheter fler än förra mätningen, säger sig ha blivit instruerade av en chef eller kommunikatör att inte tala med medier.
– Det måste jag säga att jag inte känner igen överhuvudtaget. Men är det så de upplever det så är det så. Men så får det inte vara för alla har rätt att prata med media. När det gäller missförhållanden har vi nu den här visselblåsarfunktionen som man kan använda sig av. Misstänker man något så är det bra att det kommer fram och utreds, säger Sari Eriksson, kommundirektör i Katrineholm.
LÄS MER: Tystnadskulturen breder ut sig på Sörmlands myndigheter