"Riktiga powerkvinnor skulle jag säga att vi är"

Emelie Engström, 28, har valt att skaffa barn på egen hand. Efter flera inseminationer, två missfall och IVF väntar hon spänt på att få föda sin dotter. "Det ska bli fantastiskt", säger hon nya avsnittet av podden "Älskade unge".

I "Älskade unge" berättar Emelie Engström om hur hon blev gravid på egen hand.

I "Älskade unge" berättar Emelie Engström om hur hon blev gravid på egen hand.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Podd2024-04-02 04:58

Redan som 24-åring insåg barnskötaren Emelie att hon längtade mer efter att bli mamma än efter att träffa en kille att bilda familj med. Då bestämde hon sig för att ta saken i egna händer, men var tvungen att vänta tills fyllda 25 för att få påbörja behandlingen.

– I början tänkte jag "ska inte jag ge mitt barn en pappa?". Men landade snabbt i att jag har så många fina manliga förebilder i min närhet ändå, säger hon.

undefined
Många tester och sprutor har det blivit genom åren, men nu ser Emelie Engström fram emot andra halvan av graviditeten och allt som väntar därefter.

Men även om hon inte har någon andra förälder till dottern i magen är hon långt ifrån ensam. Såväl närmaste familjen som vänner, släktingar – och chefen på förskolan där hon arbetar – har följt hennes resa på olika nära håll.

– Mamma har varit med mig på mer eller mindre alla sjukhusbesök, berättar Emelie.

undefined
Många turer till sjukhuset har det blivit – och Emelie Engström har mer eller mindre alltid haft sin mamma Margaretha "Maggan" Engström med som stöttande sällskap.

Och tur är väl det. IVF-processen kan vara tuff och Emelie hyllar alla de som kämpar sig igenom den:

– Vi är riktiga powerkvinnor!