Jimmy Jansson: "Jag håller inte på med testballonger"

Insikten om allvaret med gängkriminaliteten tycks saknas, skriver Jimmy Jansson (S).

Insikten om allvaret med gängkriminaliteten tycks saknas, skriver Jimmy Jansson (S).

Foto: Joakim Serrander

Replik2023-10-03 18:43
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem vill bo i Eskilstuna-Kurirens drömsamhälle med korruption, hot, sprängningar, skjutningar och knivdåd? Med hedersförtryck, etnifierade klassklyftor, ojämställdhet och giftig machokultur. Segregerade stadsdelar, parallella samhällen med egen syn på rättvisa där svenska talas för sällan och där konsekvensen blir extrem skolsegregation? Tror någon verkligen att lärarna i skolan och förskolan kan fixa detta själv? 

Vem vill bo i Kurirens samhälle där unga män förförs av gangsterkultur medans föräldrarna ser på? Där kläder, musik och väskor som skriker knarklangare är vardag och hyvlar tröskeln till att dras in på allvar. 

Där föräldrar gömmer sina barn för socialtjänsten och hellre låter kriminaliteten ta dem. 

Skolan och förskolan är extremt viktiga för att bryta nyrekryteringen till gängen. Socialtjänst och polis lika så. Men det kommer inte att räcka. Vi är alla medvetna om svårigheter med sekretessen inom och mellan myndigheter. Eller de bristande resurserna till kommunerna. Eller polisens ansträngda läge. 

Visst kan jag tycka till om det ännu en gång. Slå på trumman och skrika mig hes. Om någon nu lyssnar. 

Men vi måste också prata om de nödvändiga åtgärder som krävs för att på kortare sikt få stop på dödandet. Mönsterbrytande åtgärder som omedelbart får bort dem som mördar och lockar unga. Som hindrar dem att fortsätta. 

Jag håller inte på med testballonger. Jag kan tänka själv och det är uppenbart att det behövs enorma tillskott av pengar till förskola, skola och socialtjänst om detta ska vändas på sikt. 

Men för att få stopp på detta här och nu och innan brottsligheten på allvar blir än mer systemhotande och i det närmaste omöjlig att stoppa så måste skarpa åtgärder upp för diskussion.

Knarkpengarna är en del. Och våldet lika så. Men det är toppen på ett isberg av omfattande kriminalitet som äter sig in i företag, offentlig förvaltning, rättssystem och snart kanske också journalistiken. Enorma ekonomiska intressen vid sidan av partyknarkandets bidrag.  

Jag har fått rätt om konsekvenserna av migrationen. Och fick länge kritik för min inställning där. Också av Kuriren. Jag kommer att få rätt igen om inget görs. 

Sverige är inte mentalt där för att förstå detta. Insikten om allvaret tycks saknas. Också hos Eskilstuna-Kuriren. Och för varje dag så är fallet så flyttar den grova och organiserade brottsligheten fram sina positioner mot vad som tycks vara Eskilstuna-Kurirens drömsamhälle. 

Jimmy Jansson
Kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna (S) 

___________________________

Svar direkt

Antingen läser Jimmy Jansson Eskilstuna-Kurirens ledare (3/10) som fan läser bibeln eller så läser han inte ledarna alls. 

Den organiserade brottsligheten måste stoppas, men det måste göras utan att rättsstatens grundläggande principer sätts ur spel. I regeringsformens första paragrafer slås det fast att den offentliga makten utövas under lagarna och att den ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

Det borde vara en självklar utgångspunkt för Jansson och alla andra politiker.

Men det är naturligtvis enklare att peka finger, höja tonläget och föreslå åtgärder som för tankarna till en polisstat.

Emma Wange
Politisk redaktör
Eskilstuna-Kuriren