Det är i styret man förverkligar sin politik

Stefan Krstic (L) lämnar politiken. Politiker ska inte sitta hur länge som helst på en ledarposition, skriver han i replik på Niklas Otto Olsson.

Stefan Krstic (L) lämnar politiken. Politiker ska inte sitta hur länge som helst på en ledarposition, skriver han i replik på Niklas Otto Olsson.

Foto: Joakim Serrander

Replik2022-10-17 19:05
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag uppskattar att ledarredaktionen ser det enorma arbete jag som gruppledare och Liberalerna som parti har lagt i kommunpolitiken, med och utan ledarredaktionens välsignelse, som Niklas Otto Olsson tydligt redogör för på ledarsidan (13/10)

En mer utförlig beskrivning är att Liberalerna dessutom har kämpat för att ge människor en röst i kommunpolitiken som i dag saknar den, bland annat barn och vuxna som är i behov av samhällets stöd i form av särskilt stöd i skolan, vuxna och barn i behov av LSS och årsrika inom äldreomsorgen.



Det är Liberalernas uppgift att göra samhället mer liberalt och förverkliga sitt partiprogram. Det kan man delvis göra i opposition, som Olsson redogör för när han beskriver Liberalernas kamp mot hedersförtryck.

Att förverkliga politiken görs dock bäst i styrande ställning. Därför är det svårt att förstå Olssons resonemang där å ena sidan det så kallade högerprojektet i riksdagen är ideologiskt förfall och å andra sidan är ett samarbete mellan S och M lokalt att göra Liberalerna irrelevanta. 

Vad som återstår, om man ska följa det resonemanget, är att Liberalerna ska vara i opposition under lång tid framöver. Det kan man som liberal ledarskribent tycka, medan för ett liberalt parti som vill få något gjort anses främmande.


Jag och Liberalerna fick väljarnas förtroende att förverkliga vår politik som våra medlemmar har fastslagit. Vi fick inte möjligheten att realisera den i styrande ställning. Därför är det ingen främmande tanke för min del att lämna över stafettpinnen till någon annan.

Jag själv kommer att gå över till att jobba på en advokatbyrå och använda min juristexamen. Anställningsavtalet är redan påskrivet och jag får möjligheten att jobba på ett annat sätt för att göra Eskilstuna bättre. 

Möjligtvis är det en ovanlig åsikt jag har att politiker inte ska sitta hur länge som helst på en ledarposition, men jag är av uppfattningen att politiken blir bättre när politiker kan komma och gå samtidigt som en person inte innehar en maktposition under en för lång tid. Det borde även en liberal tidning kunna skriva under på.

Stefan Krstic
Avgående gruppledare för Liberalerna Eskilstuna