I mitten av oktober fick AFC Eskilstuna, i två olika beslut från Tillväxtverket, beskedet att klubben ska betala tillbaka 3,3 miljoner kronor som klubben fått utbetalt i coronastöd.
Stödet handlade om utbetalningar för korttidsarbete under coronapandemin, men Tillväxtverket ansåg att klubben hade ekonomiska bekymmer redan innan pandemin och att de därför inte var stödberättigade.
AFC Eskilstuna valde då, tillsammans med flera andra klubbar i idrotts-Sverige, att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Men nu har den överklagan avslagits och återkravet på 3,3 miljoner kronor står därmed fast.
– Det var väntat. Vi kommer att överklaga vidare till kammarrätten tillsammans med jurister från Arbetsgivaralliansen för det här är helt uppåt väggarna, säger Mikael Larsson, vd i AFC Eskilstuna.
Förvaltningsrätten går på Tillväxtverkets linje om att AFC Eskilstunas ekonomiska bekymmer varit långvariga, inte uppstått till följd av coronapandemin och att klubben därför inte hade rätt till stöd för korttidsarbete.
"Att en omvärldshändelse förvärrar befintliga svårigheter innebär dock inte att svårigheterna därmed blir tillfälliga i den mening som avses i lagen om stöd vid korttidsarbete. Bolaget bedöms således inte ha haft tillfälliga ekonomiska svårigheter och har därför inte rätt till stöd", skriver Förvaltningsrätten i sitt beslut, som tidningen tagit del av.
AFC köper dock inte den förklaringen alls.
– Hade Tillväxtverket kommit med det här på en gång så hade vi vidtagit andra åtgärder för att rädda klubben under den här tiden. Nu har de lockat in oss i tron om att det här var vägen att gå och de har haft all tid i världen att kontrollera det här under tiden, men i stället kommer de nu, två och ett halvt år senare, med ett nytt regelverk. Det är otroligt, säger Mikael Larsson och fortsätter:
– Tillväxtverket förstår helt enkelt inte hur en idrottsklubb fungerar jämfört med ett aktiebolag. Idrottsklubbar ska investera pengarna, i akademier och på spelare. Pengarna läggs inte på hög för att det ska ge stora aktieutdelningar till några ägare, utan vår målsättning är att utveckla Eskilstunas ungdomar, men det fattar inte Tillväxtverket. Det är så enormt korkat att de inte kan förstå skillnaden mellan en idrottsklubb och ett företag.
Flera andra klubbar i idrotts-Sverige har fått sina överklaganden avslagna och i vissa fall betalat tillbaka återkravet. För AFC Eskilstuna vore dock en smäll på 3,3 miljoner kronor en extrem ekonomisk smäll.
– Bara för att man är en elitförening så dras man över samma kam till exempel Malmö FF och Djurgården, som kanske klarar ett och ett halvt år med stängda läktare. Men det är otroligt fånigt, vi är många elitföreningar som lever på marginalen varje år och kämpar för att överleva, vi sitter inte med den kassan som kanske MFF och Djurgården gör. Utan de allra flesta föreningarna kämpar för livet, säger Mikael Larsson.
AFC Eskilstuna har tre veckor på sig att inkomma med en skriftlig överklagan till kammarrätten, som därefter ska besluta om målet får prövningstillstånd innan det tas upp i domstol. Väljer inte kammarrätten att ge prövningstillstånd kan beslutet också överklagas till högsta förvaltningsdomstolen.
– Det här är inte ett AFC-problem, utan det här är hela idrottsrörelsens stora problem. Det hade varit skillnad om alla andra gett upp och vi står där helt ensamma. Men nu har vi hela idrottsrörelsen ihop med Arbetsgivaralliansen med oss i det här, säger Larsson.
AFC Eskilstuna möter Gais hemma i Superettan på fredag.