Nyligen fick Maja Åskag det positiva beskedet av förbundskapten Kajsa Bergqvist att hon redan nu tilldelas en EM-biljett efter fjolårets insatser i tresteg och därmed slipper jaga resultat under våren.
– Med tanke på sjukdomstiden i vintras är jag väldigt tacksam att jag presterade så bra resultat förra året. Det var väldigt jobbigt för hjärnan att acceptera att vara sjuk. Det hade kunnat gå så mycket värre för vissa blir inte friska på ett halvår, säger Maja Åskag om den körtelfeber som däckade henne i vintras.
Men samtidigt tror 21-åringen att det kan bli en EM-biljett även i längdhopp, speciellt efter det personliga rekordet 6,75 som hon satte på friidrottsgalan i Karlstad förra året.
– Jag vill inte ta ut något i förskott för det finns fler i landet som hoppar långt men mitt mål är i varje fall att vara med i båda grenarna.
Efter Majas årsdebut på inomhus-SM i februari, där hon även tog guld på fina 13,44, har formen bara pekat uppåt.
– Då kändes det verkligen som att jag var på min första friidrottstävling. Att försöka prestera på SM-nivå och inte ha någon riktig bra känsla var lite märkligt. Jag var inte alls bekväm med den situationen för jag vill ju göra bra ifrån mig och inte bara åka och göra skitresultat. Men nu i efterhand var det nog bara en bra erfarenhet.
Efter det har hon tränat.
Tränat.
Och tränat.
Dessutom har hon satt några nya personliga rekord – men inte i längd eller tresteg utan i olympiska lyft (!).
– Jämfört med andra hoppare kör jag rätt mycket lyft och det handlar om att en av mina tränare (Kristina Andersson) är kastare. Många andra hoppare kör kanske bara frivändning och knäböj men vi har med ett par olika lyft i programmet och det kan nog vara en bidragande faktor till att jag fått vara skadefri.
På frivändning har Åskag i år klarat av 100 kilo och nyligen slog hon till med det dubbla under ett maxtest i knäböj och visst kan man förstå att även dessa rekord är viktiga för friidrottsstjärnan.
– Jag har stenkoll och vet till exempel om jag gör ytterligare en repetition att det är ett nytt "pers". Men den kollen har också mina tränare. Vi loggar allt i dagböcker. Men sedan blir det rätt mycket benträning och intervaller under den här perioden. För någon vecka hade jag backträning på Djurgården så jag känner mig stark och vältränad.
Med bara en månad kvar till att tävlingssäsongen utomhus drar igång är Åskag för tillfället på träningsläger med det svenska landslaget i portugisiska Albufeira. Och med bra gym, bra banor och bra väder är förutsättningar så goda de kan bli – i april månad.
– Det är många roliga människor som är med här nere och som man kan träna med. Några av mina bästa vänner är dessutom här som Julia Henriksson (kortdistanslöparen). När jag var sjuk i vintras fick hon tävla åt mig och det gjorde hon jäkligt bra med svenskt rekord på 200 meter. Jag är så stolt över Julia och det är kul att det lossnar även för henne.
Själv har Åskag stora mål med säsongen.
För efter att hon inleder med en dubblering under Nordiska mästerskapen, i Malmö den 18–19 maj, väntar en längdtävling i Tyskland veckan efter. Därefter står tresteg på tur under Bauhausgalan den 2 juni vilket betyder att Åskag har två tävlingar av varje gren innan EM i Rom som avgörs 6–12 juni.
– Det blir ett spännande år. Jag vet vad jag kan och om allt går som det ska så ser jag ändå att jag är med även på OS (26 juli–11 augusti). Att vara med där är ett stort mål och samtidigt är det en stor motivation att ta mig dit.
Eller för att tala klarspråk handlar det om att hoppa långt och slå det svenska rekordet på 14,29 som hon var ynka två centimeter ifrån på Finnkampen förra året.
– Nu har jag känt på de längderna i varje fall. Jag ökade min lägstanivå förra året och tittar man på hur min utveckling sett ut de senaste åren borde jag ta det i år. Och skulle jag slå det svenska rekordet är OS-platsen klar.
– Sedan har vi även Emilia (Sjöstrand) borta i USA som slog till med ett jättehopp våras med 14,09. Vi är dessutom jämngamla och är väldigt bra kompisar så det är jättekul att vi nu är flera som följer varandra. Om hon hoppar långt, kommer jag också att hoppa långt. Sedan vill man såklart alltid hoppa längst men man kan bara fokusera på sitt och tro på sig själv.