Konflikten inom Ärla IF har lett till att 40-tal aktiva valt att lämna friidrottssektionen och i stället bedriva sin verksamhet i Ärla SK framöver.
Bakgrunden är de anonyma visselblåsningar som lämnats in mot en ledare, tillika tidigare styrelsemedlem, till Riksidrottsförbundet. Konflikten grundar sig i att ledaren anser att någon utredning aldrig gjorts medan Ärla IF hävdar att man lyssnat till rekommendationer från Svenska Friidrottsförbundet, RF-Sisu samt Idrottsombudsmannen och deras gemensamma bedömning innan styrelsen stängt av ledaren.
– Vi tar inte några beslut kring hur föreningen ska agera eftersom det i en idrottsförening är styrelsen, som är medlemsvald, som har ansvaret för driften i föreningen. Föreningen har även sina stadgar som sätter ramarna för föreningens verksamhet och styrning. Styrelsen är utsedd att förvalta föreningen och ledarna har fått styrelsens förtroende att leda verksamheten. Det är alltså förtroendeuppdrag i alla led och om till exempel styrelsen upplever att förtroendet för ledare har brustit, så är det deras ansvar, med föreningens stadgar som stöd, att fatta besluten kring detta, säger Hillevi Thor, chef på Svenska Friidrottsförbundets föreningsavdelning.
Ni gör ingen egen utredning?
– Nej. När det gäller den här typen av föreningsärenden så är det styrelsen i föreningen som har ansvar för hur de väljer att agera i varje given situation.
Under avstängningsperioden har ett 20-tal aktiva Ärla IF-friidrottare fortsatt att träna under den avstängda ledaren utanför Ekängens IP då ledaren inte får vistas inne på arenan.
De aktiva delar inte alls den bild som målats upp och ställer sig frågande till varför de aldrig tillfrågats om situationen då de vistats i samma träningsmiljö.
– Vår ingång kring allt som rör trygghet är att ta alla situationer och individer på allvar. Om sen en individ upplever otrygghet innebär det inte att en annan måste uppleva samma sak. Men det gör inte den första personens upplevelse mindre verklig. Att sen hålla aktiva samtal om tryggheten i en förening uppmuntrar vi till, säger Hillevi Thor.
Hur verifieras sanningshalten i det som skrivs in i visselblåsarverktyget?
– Det viktiga här är att komma ihåg att visselblåsarverktyget finns för att människor ska ha möjlighet att anonymt uppmärksamma otrygga miljöer inom idrotten. I andra delar av samhället finns liknande verktyg och funktioner med motsvarande höga värde.
– Riksidrottsförbundet hanterar dialogen i visselblåsarverktyget och vi tar som sagt sedan kontakt med föreningen. Detta sker i alla inkomna ärenden. Det är alltså inte så att vi gör någon egen bedömning av informationen utan det blir för slutmottagaren att ta ställning till.
Finns det risker med visselblåsarfunktionen, att människor kan använda det anonymt för att hämnas till exempel?
– Människor gör alla möjliga konstiga saker, men vi anser inte att det gör att det finns anledning att inte ge möjlighet för människor att anonymt signalera om missförhållanden de upplever. Värdet av visselblåsarfunktionen är så pass stort och tjänsten är oerhört viktig för att idrotten ska bli en tryggare plats för fler, säger Hillevi Thor.
På grund av den uppkomna situationen har Ärla IF belagts med ett förbud att arrangera tävlingar av Svenska Friidrottsförbundet. Eskilstuna kommun har även hotat med att dra in bidragen till föreningen, om inte ett arbete med att säkra idrottsmiljön görs vilket klubben nu påbörjat.
– Vi, tillsammans med Eskilstuna kommun, kände att trygghetsarbetet i föreningen inte kom vidare. Vi såg därför ett behov att hjälpa föreningen att fokusera på utvecklingsprocessen och därför upprättades ett program med ett antal villkor, bland annat att utbilda styrelsen och ledarna och se över stadgarna, för att föreningen återigen skulle få förtroende att bland annat arrangera tävlingar. Detta mot bakgrund av att det har varit en komplex situation i föreningen med samarbetssvårigheter mellan vuxna individer. Vårt enda fokus har varit att det verkligen ska finnas friidrott inom Ärla IF, och att den ska bedrivas i en trygg miljö som ska fungerar över tid. Utvecklingsarbetet är nu igång och det sker löpande avstämningar under hösten, säger Hillevi Thor.