Under onsdagskvällen hade Eskilstuna Golfklubb ett extra årsmöte för att rösta om, framför allt, tre centrala frågor runt klubbens framtid.
Det handlade dels om att slutföra de förhandlingar klubben haft med kommunen, vilket tidningen berättade om i förra veckan.
Enligt förslaget skulle Eskilstuna GK frånsäga sig tomträtten för två områden – som kommunen äger men Eskilstuna GK nyttjar via tomträttsavtal – på totalt 21 hektar. Men medlemmarna skulle även rösta om den treårsplan för en utbyggnad av klubbens faciliteter.
Och majoriteten av de 183 medlemmar, samt 91 fullmakter, som närvarade röstade igenom styrelsens förslag.
– Medlemmarna godkände hela vår treårsplan, som innehåller en del förändringar av banan med tanke på det avtal och diskussioner som vi har haft med kommunen, säger Göran Lindblad, ordförande i Eskilstuna GK.
På området, som innebär att hål 2, 3, 4, 5, 11, 12 och 13 försvinner, ska i stället ett 80-tal nya tomter säljas samtidigt som Eskilstuna GK får 32 miljoner kronor av kommunen.
Tanken är att de nya golfhålen – som kommer se till att EGK har två nio- samt en sex-hålsslinga – ska invigas den 1 maj 2026. Kostnaden för det nya bygget kommer att kosta klubben totalt närmare 50 miljoner kronor.
– Av den så har vi finansierat cirka 80 procent. Resterande 20 procent har vi också upptecknade, men den planen ska organiseras steg för steg, säger Göran Lindblad och fortsätter:
– Vi ser stora möjligheter att utveckla vår bana tillsammans med kommunen och hela området. Det gäller inte bara de nya hålen utan vi har även fått okej på att bygga en golfstudio och ny verksamt samt att det blir en helt ny anläggning runt vår range.
Finns det någon risk att arbetet inte hinner klart i tid och att klubben står utan en hel 18-hålsbana?
– Nej. Vi kommer alltid att ha 18 hål och med de nya slingorna kommer alla att starta och sluta kring klubbhuset.
Den tredje stora punkten på årsmötet handlade om att bilda ett aktiebolag, Eskilstuna Golf AB, vilket även det fick grönt ljus av medlemmarna. Det finns dock inga planer på så kallade medlemslån in till aktiebolaget i nuläget.
– Med bolaget som första byggsten kan vi hantera alla de här investeringarna utan att belasta föreningen med momsen, säger Göran Lindblad.