När han låg där på banan i Västergötland märkte Bengan direkt att något var fel med vänsterhanden och han fördes med ambulans till Skaraborgs sjukhus i Skövde.
– Bedömningen var att det krävdes en operation snarast möjligt och de gjorde ett provisoriskt gips så att jag kunde opereras hemma i Eskilstuna. Handen var som en fotboll, den var så svullen, berättar Bengan.
– Jag hade fått en handfraktur och brutit benen som leder till tummen, pekfingret och ringfingret.
Dagen efter åkte Bengan till Mälarsjukhuset och journaler faxades från Skövde.
– Jag undrade om det gick att operera direkt eftersom de sagt så men i stället fick jag vänta elva-tolv dagar. Under den tiden åkte vi var och varannan dag till sjukhuset för att gipsa om handen eftersom det blev blodstopp i fingrarna. Jag fick smärtstillande och de sa att jag bara skulle åka hem och vila. Men det var inte så lätt med frakturer på tre ställen i handen.
Till slut blev det ändå operation.
– Läkaren stiftade ihop pekfingret och tummen. Sedan gick jag med det i sex sju veckor innan det var dags att ta bort stiften. Då frågade jag om de inte skulle göra en röntgen till för att se att allt gått som tänkt. Läkaren sa att de är omöjligt att det rört sig när man stiftat ihop det.
Anton köpte svaret och började sedan att rehabträna. Men allt stämde inte.
– Jag har haft ett gäng skador och känner om det är något som inte är som det ska.
Trots att han påtalade detta flera gånger tog det nästan ett år efter kraschen i Tibro innan det gjordes en ny röntgen och Bengan fick rätt i sina farhågor.
Då konstaterades att benen hade "läkt" 25 grader fel eller som det står i besöksanteckningen från sjukhuset: "frakturen i metakarpalben 2 har läkt med ungefär 25°:s volarbockning i diafysen".
– Jag tänkte bara "ska man behöva gå igenom det igen" ...
Det bestämdes att Bengan ska opereras i Uppsala hos en specialist på händer.
– När undrade jag. I morgon eller om en vecka? Svaret blev att det kan ta upp till tre månader. Nu har det gått längre tid än tre månader. Jag har pratat med Uppsala och de säger att de inte har tid ännu.
– Och det roliga i det, eller roliga kanske är fel ord, är att läkaren i Eskilstuna som opererat mig fel sa att han vill följa med när jag ska till Uppsala för att se och lära ...
Bengan är kritisk till hur ärendet hanterats – och väntetiden.
– Att göra fel är mänskligt men när det är sjukhuset som gör fel kanske dom ska skynda på proceduren. Jag litade ju på den som opererade mig och nu måste de bryta upp skadan. Det jobbigaste är ändå att bara få gå och vänta och inte veta när det blir operation och en ny sjukskrivning.
Anton säger att han kan fungera okej i vardagen.
– Men jag får sota för det på kvällarna då det gör ont. Knogen sitter i handflatan känns det som och att greppa styret på crossen går inte.
Drygt en månad innan smällen i Tibro träffade jag Eskilstunakillen, som alla bara kallar "Bengan", tillsammans med sin familj. Då var han tillbaka på allvar igen efter en tidigare skada. Målet var att plocka SM-poäng och i framtiden få testa att åka EM.
Men de snart 15 månadernas turer med handen har gjort att 27-årige Bengan nu bestämt sig för att avsluta den egna karriären.
– Det är alltid kul att köra cross men jag vet hur mycket jobb det är för att kunna bli bättre. Nu har jag inte kunnat åka på över ett år och är man inte tränad är olyckan snart framme. Jag känner att jag gjort mitt och kan ge tillbaka i stället. Sedan får grabben (sexårige Frank) börja tävla nästa år så det blir väl att åka runt med honom, det är dags att lämna över stafettpinnen.
Bengan har även startat teamet BRS racing.
– Jag hjälper fyra ungdomar som är mellan 10 och 14 år. De ska få utvecklas tillsammans med de tre SM-förarna (en av dem är Måns Oldenburg från Eskilstuna) som också är med i teamet. Jag vet själv när jag var yngre hur viktigt det var när jag fick vara med de stora och se och lära.
– Vi åker runt i Sverige, vi har varit i Holland och på EM. Det kostar mycket pengar, så det gäller att ha bra sponsorer och en chef som förstår varför man är borta för att kunna hålla på med det här. Det har jag och det är något jag är väldigt tacksam för.
SM-serien avslutas i helgen med två deltävlingar i Finspång.
Fotnot: Vi har pratat med Region Sörmland som inte kommenterar det enskilda fallet, bland annat med hänvisning till patientsekretessen.