Färgglada rätter och dessert – perfekt inför loppet

Fyra olika recept från Billy Whites och Patrik Engströms bok “Ät, Spring Njut” som kom ut 2021. Bra rättar att ladda upp med inför Sörmlands 100.

Ladda rätt inför Sörmlands 100 miles. Tävlingsledaren Billy White har skrivit en bok om just träning och mat.

Ladda rätt inför Sörmlands 100 miles. Tävlingsledaren Billy White har skrivit en bok om just träning och mat.

Foto: Patrik Engström /Gawell Förlag

Recept2023-09-13 11:30
undefined
Mycket färg bjuds det på om man gör en rödbetsborani med flatbread.

RÖDBETSBORANI MED FLATBREAD 

4 PORTIONER

300 g tillagade och skalade rödbetor 
300 g grekisk yoghurt (10 %) 
1 vitlöksklyfta, pressad 
2 msk rödvinsvinäger 
4 msk extra jungfruolja, plus extra att ringla över 
några dillkvistar, hackade plus extra för garnering 
havssalt, efter smak 
100 g fetaost, smulad 
50 g rostad mandel, hackad 
flatbread eller pitabröd, rostat, för servering 

  1. Mixa rödbetorna till en grov puré i en matberedare – du vill ha kvar lite konsistens, så mixa inte för mycket. Lägg purén i en skål och tillsätt yoghurt, vitlök, vinäger, olivolja, dill och nypa salt. Rör om tills allt har blandats väl, smaka av och justera kryddningen vid behov. 
    2. Bred ut rötbetspurén på ett fat, strö över fetaost, mandel och lite extra dillkvistar. 
    Avsluta med att ringla över lite olivolja. Servera med rostat flatbread eller pitabröd till, att dippa med.
undefined
En lite annorlunda sallad, på rostad blomkål, kikärtor, oliver och granatäpple serverat med hummus.

SALLAD PÅ ROSTAD BLOMKÅL, KIKÄRTOR, OLIVER OCH GRANATÄPPLE MED HUMMUS 

4 PORTIONER 

2 blomkålshuvuden, delade i små buketter 
3 msk extra jungfruolja, plus extra att ringla över 
1 burk (400 g) kikärtor, avrunna och sköljda 
1 burk (200 g) kalamataoliver, avrunna (jag gillar när de har kärnan kvar, men det är upp till dig) 
saft från 1/2 citron 
kärnor från 1 granatäpple 
en stor näve bladpersilja 
havssalt och färskmalen svartpeppar, efter smak 

TILL HUMMUSEN: 
1 burk (400 g) kikärtor, avrunna 
2 msk tahini 
1 tsk rostad hel spiskummin, mortlad 
1 liten vitlöksklyfta, krossad med lite salt
4–5 msk extra jungfruolja 
lite färskpressad citronsaft 
havssalt, efter smak 

1. Sätt ugnen på 220 °C. 

2. Lägg blomkålsbuketterna i en ugnsform, ringla olivolja över och krydda med en nypa salt. Ugnsrosta buketterna i 10–15 minuter, tills de är gyllenbruna. Rör om en eller två gånger så att de får jämn färg. 

3. Gör under tiden hummusen. Pulsmixa kikärtor, tahini, spiskummin och vitlök i en matberedare tills allt är lätt krossat. Tillsätt olivolja och fortsätt mixa till en slät röra (du kan behöva tillsätta lite extra olivolja). Krydda med en nypa salt och en skvätt färskpressad citronsaft. Smaka sedan av och se om du behöver tillsätta mer salt, citron eller vitlök. Om du planerar en löprunda senare samma dag, var försiktig med hur mycket vitlök du tillsätter! Ställ åt sidan.

4. Ta ut blomkålen ur ugnen och lägg över den till en salladskål. Tillsätt kikärtor och oliver och dressa sedan salladen med olivolja och citronsaft. Krydda med en nypa salt och lite färskmalen svartpeppar. Låt alla smaker bekanta sig med varandra i 5 minuter eller så innan du varsamt blandar ner granatäppelkärnorna. 

5. Servering: Börja med att breda ut hummus på 4 tallrikar. Lägg blomkålssalladen på hummusen, toppa med generöst med persilja och avsluta genom att ringla lite olivolja över.

undefined
Till frukost eller som mellanmål, fryst blåbärs- och honungsyoghurt med mynta och färska blåbär.

FRYST BLÅBÄRS- OCH HONUNGSYOGHURT MED MYNTA OCH FÄRSKA BLÅBÄR 

4 PORTIONER 

400 g grekisk yoghurt (10 %) 
150 g färska eller frysta blåbär 
4 msk honung

FÖR SERVERING: 
150 g färska blåbär 
några färska myntablad, grovhackade 

1. Lägg ingredienserna i en skål och mosa allt med baksidan av en sked (eller mixa lätt med mixerstaven). Häll blandningen i en lämplig frystålig behållare och frys den i 4 timmar eller tills den har stelnat. 

2. Ta ut den frysta yoghurten ur frysen 10 minuter före servering så att den hinner mjukna lite. 
Avnjut den med färska bär och lite hackad mynta.

undefined
En dessert behövs alltid. Varför inte en mörk choklad- och rödbetstårta.

MÖRK CHOKLAD- OCH RÖDBETSKAKA 

8 PORTIONER 

200 g saltat eller osaltat smör (du väljer), skuret i små bitar, plus extra att smörja med 
250 g kokade och skalade rödbetor 
200 g mörk choklad (kakaohalt på minst 70 %) 
50 ml het espresso eller mycket starkt mörkt kaffe 
135 g vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
1 tsk bikarbonat 
3 msk kakao 
5 ägg från frigående höns, separerade 
190 g råsocker 
crème fraiche, för servering 

1. Sätt ugnen på 180 °C. Smörj och klä botten på en kakform (diameter) med bakplåtspapper. 

2. Lägg rödbetorna i en matberedare och mixa till en grov puré. Ställ åt sidan. 

3. Smält chokladen i en värmebeständig skål placerad på en kastrull med kokande vatten (se till att botten av skålen inte nuddar vattnet). Tillsätt sedan det heta kaffet. Rör ner smöret och låt det bli mjukt. Ta då bort skålen från värmen och låt blandningen svalna lite. 

4. Sikta under tiden ner mjöl, bakpulver, bikarbonat och kakao i en stor skål och ställ åt sidan. 

5. Vispa äggulorna till skum i en annan skål. Vispa ner äggulorna i choklad- och smörblandningen och vänd därefter ner rödbetspurén. 

6. Vispa äggvitorna i en annan skål och tillsätt sockret efter hand tills äggvitorna formar styva toppar.

7. Vänd ner äggvitorna i chokladsmeten och vänd därefter ner mjöl- och kakaoblandningen. 

8. Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan i 40–50 minuter eller tills en provsticka visar att kakan är torr i mitten. 9. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den. 
Servera med crème fraiche.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!