Jerker om miljonminuset: "Måste ju kunna räkna"

Förarbudgeten sänks med 30 procent och Smederna måste av allt att döma bygga nytt – igen. Samtidigt är lagledaren Jerker Eriksson tydlig med att klubben behöver skärpa sig. "Vi måste ju kunna räkna och ha bättre koll", säger Jerker.

Lagledaren Jerker Eriksson ger nu sin syn på klubbens miljonminus och berättar hur han tänker om sin egen framtid.

Lagledaren Jerker Eriksson ger nu sin syn på klubbens miljonminus och berättar hur han tänker om sin egen framtid.

Foto: Erik Kruse

Speedway2023-09-28 10:05

Smederna har ekonomiska bekymmer och släpar bland annat efter med löner till samtliga förare. Men som vi avslöjade under tisdagen går ett privat företag, som fortfarande vill vara anonymt, in och hjälper Smederna med hela minuset på 1,5 miljoner kronor.

– Det är väl tacksamt och det får vi vara glada för. Men nu måste vi bättra oss, så är det ju. Det här duger inte, vi måste ju kunna räkna. Vi måste ha bättre koll. Det är lite beklagligt att vi haft så dålig koll även om det i och för sig inte är min ansvarsbit, säger Jerker Eriksson.

Han och övriga i ledarteamet har börjat jobbet med att bygga ett lag inför nästa år.

– Jag har pratat med i stort sett samtliga som har varit med i truppen, säger Jerker. 

Vad säger de?

– Vi har ju lite saker vi behöver fixa innan vi kanske kan skriva nya avtal men det är ingen som säger att de inte vill stanna kvar. Sen är det en annan femma om vi kommer överens ekonomiskt, det är ju för tidigt att säga. Vi måste ju se till att städa av den här säsongen först och sedan får vi börja om på nytt. 

Osäkerheten är fortfarande stor hur det blir med namn som Robert Lambert, Maksym Drabik, Michael Jepsen Jensen, Kacper Woryna, Jaimon Lidsey, Joel Andersson och Philip Hellström Bängs.

Vilka vill du behålla från laget?

– Det är svårt att säga och beror lite på vad det blir för upplägg, hur vi ska bygga ihop laget. 

Eriksson fortsätter:

– Det är en tuff tid så att säga. Sänkt budget, förarna får ökade kostnader, valutan är sämre ... det är en dålig ekvation. Allting blir ju dyrare. Jag tror många förare vill köra i Sverige men inte till vilket pris som helst. Tittar du då på England, nu vet jag inte hur många lag det blir i högstaligan där, men pundet är ju ganska starkt och förarna kör kanske dubbelt så många matcher i England som i Sverige. Och får nästan lika mycket betalt per match där som de får här. Men vi kämpar på för att få en god trupp. 

Blir du kvar i klubben?

– Vi får se, vi har inte kommit så långt. Vi ska se till att fixa ihop det här med förarna först. Sen så får vi ta ett snack.

Sedan Jerker Eriksson återvände till Eskilstunaklubben inför säsongen 2017 har det blivit fyra SM-guld och ett silver. Det som talar för att han stannar är att Jerker knappast vill avsluta med årets fiasko och missat slutspel som minne.

– Så är det ju. Det är klart att man är revanschsugen efter det här året. Samtidigt vill man ju se att vi har koll på läget så att vi har förutsättningarna också. Man vill ju inte gå in i någonting som man bara kan misslyckas med. 

Ni brukar ju vara bra på att plocka fram det bästa hos kanske lite mindre kända förare ...

– Ja (skratt) ... som det ser ut får vi bygga lite åt det hållet. Vi måste hitta bra förare till lite lägre pris helt enkelt, säger Jerker Eriksson.  

Dackarna blev mästare. Vad säger du om det?

– Tittar man på hela laget så är de ju mer kompletta, de var värdiga vinnare. Det är klart att det var ett hårt slag för Västervik att bli av med Tai (Woffinden) men jag tror nog Dackarna hade det bästa laget i alla fall. Det var ju ändå de två bästa lagen som gjorde upp.och det var rättvist att de var i final, ettan och tvåan i serien dessutom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!