De senaste 12 åren har Eskilstunabördiga Darko Davidovic spelat en nyckelroll på svensk arbetsmarknad. Som förbundsjurist på ett av de största fackförbunden i landet har han haft stor makt över frågor som lönebildning och kollektivavtal.
Han har varit med och tagit fram lagstiftning och fram till nyligen fört IF Metalls talan i prestigekonflikten med Elon Musk och Tesla.
Men nu står han plötsligt utan sysselsättning.
För en knapp månad sedan fick han med omedelbar verkan sluta efter över 20 års anställning på IF Metall. Anledningen var en serie granskande artiklar i IF Metall-ägda tidningen Dagens arbete.
Där avslöjades det att Darko Davidovic haft olika sidouppdrag som han inte stämt av med arbetsgivaren, och som skulle kunna stå i strid med IF Metalls uppförandekod. Dessutom visade tidningen att han vid flera tillfällen gett sken av att han har längre utbildning än han verkligen har.
IF Metall tillsatte en extern utredning och Darko Davidovic stängdes av från arbetet. Drygt två veckor senare gick han och förbundet skilda vägar.
När vi träffas ute i villan i Björsund berättar han hur det gick till.
– Vi gjorde en gemensam bedömning att det inte gick. Det hade gått för långt, säger Darko Davidovic.
Vad kom ni överens om vid din avgång?
– Det vill jag inte prata om. Men i vart fall ska jag ju kunna landa innan jag faktiskt gör något annat.
Darko Davidovic säger att de första veckorna efter publiceringarna var mörka.
– När jag såg den där artikeln, den kom strax efter lunch, då kraschade jag. Jag kände att allt som jag kämpat för var förstört.
Därefter har han börjat se en ljusning. Han säger att det kommer stöd från vänner, kollegor och tidigare motparter, och även ett och annat jobberbjudande.
Vi gjorde en gemensam bedömning att det inte gick. Det hade gått för långt.
Darko Davidovic
Men ilskan är fortfarande stor mot vad han menar är en orättvis behandling i medierna. Mest reagerar han på att vi journalister skrivit att han "fuskat" med utbildningen och att "hela hans karriär har byggt på en lögn":
– Det är inte sant, säger Darko Davidovic.
Nu är han redo att tala ut. Att ge sin version av hur det gick till när han fick jobbet som förbundsjurist.
Men först en liten tillbakablick.
I Dagens arbetes första artikel från den 29 januari går det att läsa att Davidovic i en intervju med tidningen Lag och avtal från 2011 sagt att:
Motparten pratade paragrafer, men jag förstod inte vad han pratade om. Då bestämde jag mig för att gå en juridisk översiktskurs. Sedan fortsatte jag att läsa hela juristutbildningen.
Till Dagens arbete säger han att han var ledig med lön under två år 2007–2009 för att läsa juridik i Luleå och Umeå, men att han aldrig tog ut någon examen. Detta eftersom han då skulle vara tvungen att "sitta ting" – göra notarietjänst på en tingsrätt – något han inte var intresserad av.
Här kan det vara värt att notera att notarietjänstgöring, att "sitta ting", inte ingår i juristprogrammet. Tvärtom krävs en juristexamen för notarietjänstgöring.
När Dagens arbete kontrollerade uppgifterna närmare visade det sig att Darko Davidovic inte tagit några högskolepoäng mellan 2007 och 2009. I registret över studieresultat står det i stället att han tog 37,5 högskolepoäng i juridik vid dåvarande Mälardalens högskola 2004-2005, samt 17 poäng vid Örebro universitet hösten 2010.
Det motsvarar knappt två terminers studier. En juristexamen kräver minst nio terminer.
Darko Davidovic säger nu i efterhand att han mindes fel och därför gav Dagens arbete fel årtal.
– När de bad mig kontrollera citaten så stod ingenting om 2007 eller 2009 med. Hade det stått där hade jag givetvis rättat till det.
Det han egentligen menade, säger han, var att han pluggade under hösten 2010 och våren 2011, och att han då slapp löneavdrag för tiden han inte kunde arbeta. Det var en överenskommelse med avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä för att han skulle orka med studierna.
På köksbänken har han radat upp olika intyg, tentor och anteckningar från olika lärosäten. Det finns bland annat ett papper med inloggningsuppgifter till Luleå universitets studentwebb. Men det saknas i övrigt intyg från Umeå och Luleå.
Vad gjorde du i Luleå och Umeå om du inte tog några poäng? Gick du bara på föreläsningar?
Darko Davidovic visar upp ett block med anteckningar från processer i tvistemål och EU-rätt.
– Dessa föreläsningar gick jag på för att förstå och lära mig.
Vad gjorde du under 2007–2009, om du inte pluggade?
Han visar på en lista över ärenden och avtal han ska ha förhandlat om under de aktuella åren.
– Jag arbetade mer än 100 procent och var riksavtalsansvarig, samt förhandlade både riksavtal samt centrala förhandlingar över hela landet.
Din titel på IF Metall har varit förbundsjurist. De flesta skulle nog anta att en person med den titeln har en examen i juridik. Håller du inte med?
– Först så är jurist inte en skyddad titel. Det finns rätt många jurister som jobbar med juridik som överhuvudtaget inte har någon examen. Det finns de som faktiskt inte har några poäng. Hade jag kallat mig advokat eller något sånt hade jag brutit mot det för då måste du uppfylla vissa kriterier.
Men du måste ha varit medveten om att det kunde uppstå ett missförstånd om att du hade mer utbildning än du hade?
– Ja, alltså. Jag har ju alltid vetat vad jag har. Men så här, ja, om jag hade varit på förbundet och förbundet hade haft någon sån här tjänst där jag kunde företräda andra. Men har ju jobbat med samma människor som motparter hela tiden sedan jag började 2002. Samma människor med något enstaka utbyte. Och ingen av de människorna kan på något sätt tro att jag har varit borta i fyra och ett halvt år eller fyra år för att ta en examen. Aldrig.
Men samtidigt har du ju sagt att du har en juristexamen, med undantag för notarietjänstgöring, att du inte "suttit ting"?
– Om någon säger att jag har sagt det, så har jag väl gjort det. I någon intervju eller någon tidning tror jag att det var.
Som i Lag och avtal?
– Nej, i Lag och avtal sa jag att jag har gått juristlinjen, inte att jag har examen.
Fast du har ju inte gått juristlinjen heller?
Darko Davidovic pekar på ett intyg för 17 poäng på kursen rättsvetenskap A från Örebro universitet.
– Det var den jag hänvisade till.
Så du misstog dig på begreppet?
– Nej, jag anmälde mig ju till juristlinjen. Och det var då jag läste det här. Sedan gick inte jag hela, och jag har inte sagt att jag fått examen.
Kan du inte känna att du har glidit på sanningen lite?
– Nej, inte att det här... Jag har ju gjort det här.
Jag menar så här. Jag har ingen examen. Men det var inte ens tanken.
Darko Davidovic
Det som fått honom att ilskna till mest, och som han anser har vållat honom störst skada, är påståendet att han ljugit för sina chefer. Det är en grov feltolkning, enligt Davidovic.
– Jag har inte lurat min arbetsgivare. Jag har inte lurat någon. Jag har bara gjort vad min arbetsgivare har bett mig göra.
Han tar åter upp dealen han hade med sin chef Veli-Pekka Säikkälä om att komplettera sin utbildning med utvalda juridikkurser.
– Det var inte ens jag, utan Pekka som kom till mig och sa att du Darko, vad behöver du göra för att kunna företräda oss? Och så kontaktade vi vår motpart, Anders Weihe, och så satte vi ihop det här utbildningspaketet.
Veli-Pekka Säikkälä har bekräftat för Dagens arbete att så var fallet. Det gör också Anders Weihe när vi kontrollerar med honom.
– Jag menar så här. Jag har ingen examen. Men det var inte ens tanken, sammanfattar Darko Davidovic.
Samtidigt har delar av IF Metalls dåvarande ledning uttryckt förvåning över vad Dagens arbete grävt fram. Dåvarande vice ordförande Anders Ferbe säger till tidningen att förbundsstyrelsen – felaktigt – fick information om att Davidovic läst klart sin juristutbildning och tagit examen innan han fick titeln förbundsjurist. Han kallar det hela "väldigt anmärkningsvärt".
Darko Davidovic säger att han kan ha viss förståelse för att IF Metalls medlemmar, och andra som inte kände till överenskommelsen han hade med Veli-Pekka Säikkälä, kan känna sig förda bakom ljuset.
– Att det är någon utifrån, som inte har en aning, som säger så här, "vad i helvete". Det är klart att jag har förståelse för det. Det är ju inte så konstigt, för de vet ju inte. Sedan är det klart, att om rubriken på Dagens arbetes artikel är att jag har lurat... då utgår man ju från att jag har lurat förbundet. Och de är de enda som inte är lurade i det här. Det är ju tvärtom.
Har du stött på någon i förbundet som sagt att han eller hon känner sig lurad av dig?
– Nej. Aldrig. Det är ingen som bryr sig om poäng eller om examen. Det enda de vet det är ju vad jag har presterat och det kan ingen ta ifrån mig. Ingen artikel i världen kan ta ifrån mig det.
Darko Davidovic återkommer flera gånger till sin styrka som förhandlare och hur han menar att den gynnat fackföreningsrörelsen.
– Jag har verkligen presterat. Och jag har verkligen gjort ett bra jobb. Jag är otroligt stolt över vad jag har fått igenom.
Utöver sin anställning som förbundsjurist har Darko Davidovic företrätt privatpersoner som ombud i Eskilstuna tingsrätt (minst 15 stycken, enligt Dagens arbetes räkning). I flera handlingar förekommer det också att tingsrätten titulerar honom som "jur. kand.", en förkortning för juridisk kandidatexamen och det som numera kallas juristexamen.
Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs tidning har hittat två tingsrättsdomar och en från förvaltningsrätten i Linköping där Darko Davidovic står som "jur. kand."
Det är ingen som bryr sig om poäng eller om examen. Det enda de vet är ju vad jag har presterat.
Darko Davidovic
Darko Davidovic säger att han aldrig själv använt titeln, utan att det är någonting som tingsrätten själv skrivit dit. Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs tidning har inte heller hittat något exempel där han gjort det.
Blir inte dina motparter i tingsrätten lurade om det står att du är jur. kand.?
– Jag själv har aldrig kallat mig för jur. kand. Jag har ingen anledning över huvud taget att kalla mig det. Och de som jag företrätt har uteslutande suttit vid det här bordet (pekar på köksbordet). Det är inte någon väns vän, utan de har alla ätit här. Jag har aldrig marknadsfört mina tjänster.
Men det står i flera domar. Borde inte du ha bett tingsrätten rätta det, om du visste att de kallade dig för det och inte bara för "ombud"?
– Då var det processen jag höll på med, inte att rätta titlar, säger Darko Davidovic.
Affärer och miljontvister
Den andra delen av Dagens arbetes granskning har visat att Darko Davidovic ägnat sig åt en stor mängd styrelseuppdrag vid sidan av sin anställning vid IF Metall, uppdrag som arbetsgivaren i vissa fall inte kände till trots att de skulle kunna bryta mot fackförbundets uppförandekod och på andra sätt stå i strid med rollen som hög tjänsteman på förbundet.
Bland annat har han haft affärer med försvarsindustrin tillsammans med en anställd på BAE Systems. De har sålt satellitantenner till Ryssland, haft affärssamarbeten i Mellanöstern och sökt kontakt med ambassader.
Han har också varit delägare i en industrifastighet där byggherren Holger Frenses bolag FL Prefab tillverkade betongstommar och där arbetarna var IF Metall-anslutna.
Dessutom har han legat i konflikt med samma byggherre om en handpenning på 3,5 miljoner kronor efter en inställd markaffär i Björsund, en tvist som nyligen avgjordes i hovrätten till Holger Frenses favör.
Darko Davidovic säger att han inte vill kommentera dessa delar, då det fortfarande pågår en utredning hos IF Metall.
– Men jag är inte orolig, säger han.