Rapport från katastrofbygget: "Vi hade 300 vattenläckor"

Eskilstuna
Lästid cirka 14 min

För ett år sedan utsågs det till ”Sveriges sämsta bygge”. Nu har hyresgästerna slutligen fått flytta in i det skandalomsusade kvarteret Nystavaren. Men trots kommunens godkännande klarar huset fortfarande inte besiktningen. För första gången berättar byggherren Holger Frense om projektet han önskar aldrig hade byggts.

LÄS OCKSÅ: Byggherren Holger Frense – i krig mot alla

Löftet om en lägenhet

– Jag skulle inte göra om det här igen.

Anton Blåberg, 26, står lutad mot diskbänken och blickar ut över sitt nya kök. Lägenheten känns ljus och fräsch, med fönster i tre väderstreck och utsikt bort mot ån. En borrmaskin väsnas i väggarna. Ljuden av byggarbete hörs fortfarande ofta i huset, berättar han.

Anton och hans fru blev Eskilstunabor i början av året. Först hamnade paret i en dyrare lägenhet längre bort på Norr, men så trillade de över en annons om en trea i Nystavaren. De lockades bland annat av den låga hyran, berättar han.

– Vi hade knappt hunnit packa upp när vi såg en trea som var mycket billigare och med bättre planlösning, så vi högg direkt. 

Enligt kontraktet skulle paret kunna flytta in redan den 1 juni 2023.

undefined

Jag skulle inte göra om det här igen.

Anton Blåberg

hyresgäst

Att lägenheten då var långt ifrån färdig hade de ingen aning om. Inte heller att huset den låg i hade blivit en snackis i byggbranschen och utsetts till årets sämsta bygge av facktidningen Byggnadsarbetaren. I artikeln riktades hård kritik mot hur byggherren Frense living bygg, FL-bygg, nonchalerat arbetarnas säkerhet på arbetsplatsen.

”Man får vara glad att man klarade sig med livet i behåll”, sa en av de 15 personer som vittnade anonymt för tidningen.

Ett problembarn från start

Det var hösten 2020 som det första spadtaget togs i backen på grusplanen i korsningen Eleonoragatan – Västra Storgatan på Norr. Nystavaren skulle bli FL-byggs dittills största totalentreprenad i staden, med 158 lägenheter i tre huskroppar, mellan fyra och nio våningar höga.

Projektet köptes av hyresbolaget Amasten, som senare gick upp i fastighetsjätten Samhällsbyggnadsbolaget, SBB.

– Vi har en byggtid på 14 månader men redan efter åtta månader är den första etappen med 36 lägenheter klar för inflyttning, sade Holger Frense när husbygget omskrevs i tidningen första gången.

I slutändan skulle projektet ta mer än dubbelt så lång tid att färdigställa och skena i kostnader på ett sätt som hade fått vem som helst att vilja ta springnota.

undefined

Kunde jag gå tillbaka skulle jag aldrig ha tagit mig an Nystavaren.

Holger Frense

byggherre och entreprenör

– Nystavaren skulle aldrig ha varit. Det var inte menat att det skulle vara.

Orden kommer plötsligt efter över tre timmars intervju med Holger Frense, då han till slut öppnar upp kring problemen på Nystavaren.

Tidigare har han mest slagit ifrån sig all kritik. Uppgifterna om arbetsmiljöproblem har han beskyllt en tidigare anställd för att ha spridit. Han har inte heller velat göra några ytterligare intervjuer med Eskilstuna-Kuriren sedan han tidigare känt sig framställd i dålig dager av tidningen i samband med Byggnadsarbetarens text.

– Jag har fått mordhot på grund av den där artikeln, säger han.

Men nu pratar han ändå. Om huset han kallar ”ett problembarn från dag ett”.

– Jag önskar man kunde få tillbaka tiden, men det går inte. Kunde jag gå tillbaka skulle jag aldrig ha tagit mig an Nystavaren.

Artikeln om arbetsmiljöproblemen rullades ut i december 2022 och Frense säger själv att uppgifterna i den gav honom ”en chock för livet”.

Men enligt våra källor har problemen på Nystavaren varit kända sedan start och handlat om så mycket mer än bara arbetsmiljö. Det gäller allt från vattenfyllda källarutrymmen till svart arbetskraft och oseriösa underentreprenörer som hotat platschefer till livet.

Vi har också fått ta del av ett stort bildmaterial som sägs påvisa omfattande fel under byggets gång.

Efter att länge ha förnekat och dementerat bekräftar Holger Frense nu flera av uppgifterna, om sättningar i marken som lett till att delar av Eleonoragatan sjunkit ihop, grundvatten som tränger in, mängder med feldragna ledningar och omfattande vattenskador i både lägenheter och källare under projektets gång. 

undefined
Bilder inifrån Nystavaren visar på vattenläckor i både lägenheter och källare.

– Vi hade någonstans omkring 300 vattenläckor i lägenheterna. Det fanns inte ett enda badrum där vi inte behövde bila upp betongen och ta nya hål, säger Rainer-Ants Rammi, den sista arbetsledaren på bygget.

I takt med att våningsplanen kommit på plats har felen fortplantat sig uppåt i huset, berättar Holger Frense.

– Jag har inte råd med ett projekt till som havererar som Nystavaren gjorde, där vi hade tio vattenläckor i veckan, säger han. 

Hur mycket utgifter har du haft i det här projektet?

– Gigantiskt mycket. Vi har betalat enormt mycket mer än det som var budgeterat.

Hur stora summor handlar det om? 

– 50 miljoner minus.

Flyttbilarna väntade i kvarteret

I den här granskningen har vi pratat med ett 20-tal personer som på olika sätt varit inblandade i Nystavaren. Det är svårt att överblicka kaoset de vittnar om inifrån bygget.

Flera skyller problemen på dålig projektering, med fel på prefabstommar som levererats till bygget från Frenses fabrik i Hallsberg och som inte överensstämt med byggritningarna. Uppgifter som Holger Frense dementerar.

Underentreprenörerna har samtidigt varit många och kommit och gått på bygget med stor ruljans, liksom platscheferna. I vår kartläggning har vi funnit minst nio olika platsledningar under åren som arbetet pågått, och det tycks som att den ena handen mer ofta än sällan saknat koll på vad den andra gjort.

Många platsledningar vi varit i kontakt med vittnar också om att Holger Frense haft ett kontrollbehov som gjort det svårt för dem att utföra sina jobb.

Golv har fått bilas upp. Värmeslingor har borrats sönder av misstag och väggar har fått rivas till följd av underkända schakt. 

– Det kändes till slut inte längre som att jag jobbade med ett nytt hus. Det var mer som att vi renoverade ett gammalt med allt lappande och lagande, säger en tidigare platschef som vill vara anonym.

undefined
Eleonoragatan utanför Nystavaren drabbades av sättningar i samband med bygget och idag går det tydligt att se hur vägen lutar. "Det är väl ganska uppenbart att det är i relation till byggnationen", säger Mikael Arvidsson, chef för gatuunderhåll på Eskilstuna kommun.

En av få personer som varit med hela resan är Rolf "Tussen" Andersson. Som kontrollansvarig har han haft i uppgift att ha koll på att reglerna i plan- och bygglagen följs.

Egentligen uppnådde han pensionsålder för länge sedan, men han säger att det är svårt att sluta när det är så roligt.

Det är en upplevelse som han främst inte grundar på sina erfarenheter från Nystavaren.

– Nej, det har varit en tung resa även för mig. Jag har kommit dit många gånger för att göra avstämningar och se hur det går. Och då har det varit nya människor där hela tiden, säger han.

Vad är det som gjort det här till en tung resa för dig? 

– Det var det här med att det aldrig blev färdigt. Man hade utlovade inflyttningstider och så sköt man på det för hyresgästerna. Ett tag stod flyttbilarna i kvarteret nästan och väntade. Så har det varit på varenda etapp under det här året och inför varje inflyttning har det varit kaos eftersom det inte varit färdigt.

Inte en okej miljö för barnen

"Tussens" beskrivning stämmer väl överens med småbarnsmamman Annas berättelse. Det hade blivit Valborg 2023 och de första hyresgästerna skulle äntligen få flytta in på Nystavaren. Bland de som väntade med spänning på att få se sitt nya hem fanns Anna med familj. Dottern var precis nyfödd när det var dags.

Men då inflyttningsdatum stundade fanns fortfarande inget påkopplat kommunalt vatten i huset. Och på slutsamrådet tre dagar före inflyttningsdatumet konstaterade stadsbyggnadskontorets inspektör att dokumentationen ännu inte var tillräcklig. Inflyttningen sköts därför fram. 

Anna fick beskedet samma dag och blev samtidigt lovad att få flytta in veckan efter. 

När det så åter blivit måndag stod flyttfirman med bilen full av familjens packning utanför deras nya hem i Nystavaren.

– Då säger flyttfirman till mig att de inte kan packa in. För ni får inte flytta in än. Då stod vi där med packningen, en nyförlöst bebis och vår son som var helt crazy, säger Anna.

undefined
Det är Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, som är slutkund för projektet Nystavaren. Bolaget har köpt ett nyckelfärdigt hus av FL-bygg och håller fortfarande på betalningar till Holger Frense eftersom husen inte fått godkänt på besiktningen.

Till FL-byggs representant uttryckte Anna sin desperation. Att ta in på hotell med katt och barnen var inte ett alternativ, sade hon. Beskedet hängde i luften fram till lunch. Då ringde telefonen till slut.

Hej Anna. Jag har goda nyheter. Ni kan flytta in nu.

Men när familjen klev in genom dörren var golvet fullt av byggdamm. 

– Det var inte bra för vår lilla dotters lungor. När vår BVC-sköterska sedan gjorde hembesök här sade hon: Det här är inte en okej miljö för barnen. Man kan ju utveckla astma och många andra problem. Så min sambo åkte och köpte en luftrenare för 3 000 kronor.

Kom det in nytt damm?

– Ja, men först och främst var det inte storstädat från början i lägenheten. Våra kläder blev alldeles dammiga och det såg ut som om min son hade lekt i en sandlåda. Först när vi fått i väg alla flyttkartonger kunde vi storstäda själva.

Annas familj kompenserades ekonomiskt för förseningarna i samband med flytten. De fick även en extra flyttstädning betald. Hon säger att hon är väldigt nöjd med hur förvaltaren SBB hanterat saker i efterhand. Däremot berättar hon att FL-bygg inte ersatt henne för luftrenaren.

"Det regnar in här"

Enligt tidigare planering skulle hyresgästerna i etapp ett ha flyttat in redan i mars 2023. Därefter skulle hus två stå klart i april och sist hus tre i maj.

Men de planerna grusades rejält runt jul förra året, berättar Holger Frense.

– Jag var på semester i Tanzania och fick bilder skickade till mig från beställaren: Det är panik, de har börjat montera kök och kaklat, men huset är inte tätt. Det regnar in här. Då höll jag nästan på att få en hjärtattack. Jag försökte boka om min resa hem men alla flyg var fullbokade.

Vad var det som gjorde det så akut att du var tvungen att ta dig hem?

– Det var bilderna jag fick se på hur hela källaren stod under så mycket vatten. Och de första hyresgästerna skulle flytta in i mars. Då visste jag att det inte var möjligt. Jag trodde att taket var tätt på hus två och tre vid den tidpunkten. Men taket var inte ens påbörjat på hus tre.

undefined
Nystavaren i december förra året.

Falska passerkort

Perioden före översvämningen tycks ha varit den kanske mest kaotiska under hela projektets gång. 

Runt början av sommaren 2022 slutade den dåvarande platschefen och efterträddes sedan av, enligt Frense, en rad mindre lyckade ersättare på posten som anlitats från Stockholmstrakten.

Det var nu det också började dyka upp ljusskygga entreprenörer på bygget. En person som ingick i byggledningen vid tidpunkten beskriver tiden så här. 

– Jag har aldrig varit med om ett bygge där det är så mycket... Vad ska man säga... gangstrar som styr.

Vad är det som får dig att använda ordet gangster? 

– Nej, men alltså det är bara ett uttryck för lite skumma människor. Men jag har själv aldrig jobbat så som många där gjorde, säger han och fortsätter:

– Det var ingen kontroll på någonting. Det var ju vem som helst som fick vara där och göra egentligen vad de ville. 

Vi stängde grindarna hela tiden men de hittade ju vägar och sprang in.

tidigare person i platsledningen

På sensommaren började dåvarande platsledning att försöka städa upp bland de som egentligen inte borde vara på arbetsplatsen. Vår källa vittnar om att så mycket som ett 20-tal personer vid tidpunkten saknade giltiga ID06-kort, det passerkort som samtliga på en byggarbetsplats ska kunna visa upp och som är knutet till arbetsplatsens personalliggare.

Systemet är framtaget i syfte att motverka osund konkurrens, arbetslivskriminalitet och svartarbete i byggbranschen.

– Vi stängde grindarna hela tiden men de hittade ju vägar och sprang in. Så fort vi hade någon som inte hade ID06 där inne så fick de lämna omgående, fortsätter personen som tidigare ingick i byggledningen.

Holger Frense minns också perioden med de oseriösa underentreprenörerna. 

– De satt där i lägenheterna och drack öl och spelade kort. Jag vet inte ens vilka de var riktigt. Men jag sade åt dem allihopa att dra därifrån.

De saknade ID06?

– Personerna hade ID06-kort men de var inte samma personer som på korten, så det var därför jag sade att de inte fick vara där. Och så sade jag åt arbetsledaren att stå vid grinden varje morgon vid halv sju och kontrollera att alla hade ID06 och var samma person som på kortet. Sedan fick arbetsledaren hot för att han inte ville släppa in vissa.

Flyttlådor i vatten

undefined

Vi orkade inte vänta längre

Anton Blåberg

hyresgäst

En månad efter att Anna och grannarna i etapp ett fått flytta in var turen kommen till Anton Blåberg och hans fru. Men den här gången skulle det ta längre tid för Frense och SBB att lösa inflyttningen.

– Vi skulle ha flyttat in i det stora huset i juni, men det blev inte färdigt förrän i oktober, berättar han.

I stället erbjöds paret och ett antal andra grannar provisoriska lägenheter på andra sidan gården. Först skulle det bara handla om en månad. Men sedan tillkom två till, och därefter ytterligare en.

– Det som var jobbigast med den här situationen var att vi fick informationen så sent. Till slut orkade vi inte vänta längre och det var då vi fick den här lägenheten i stället, säger Anton Blåberg.

När makarna Blåberg protesterade högljutt löste hyresvärden en annan lägenhet åt paret i en tidigare färdigställd trappuppgång. I dag är de nöjda med lägenheten de bor i.

undefined
Först handlade det om en månad. Sedan två till, och därefter ytterligare en. Till slut tröttnade Anton Blåberg på att vänta på lägenheten som aldrig tycktes bli klar.

– Det blev lite dyrare och vår sommar blev väldigt stressig eftersom allt var så oklart, men nu har jag sett förbi det där, säger han.

Vi har pratat med fler grannar i huset som drabbades när inflyttningarna sköts fram. De flesta uppger i dag att de ändå är nöjda. Inte minst då de kompenserats med gratis hyror under månaderna de väntat på sina lägenheter.

Samtidigt vittnar flera om problem med översvämningar i källarförråden. Dels i somras i samband med kraftiga skyfall, dels senare under hösten.

Under tiden Anton Blåberg och hans fru väntade på att få tillträde till sin ordinarie lägenhet disponerade de ett förråd i källaren. Döm om deras förvåning när de en dag kom ner och såg att deras ägodelar stod i vatten.

– Våra flyttlådor hade krympt till halva storleken, säger han.

Rolf "Tussen" Andersson menar att problemen vid inflyttningen handlade om att FL planerat dåligt. 

– Man har inte haft koll på det som återstår inför att det ska slutbesiktigas. Ibland förbesiktigar man ju också projekt. Det brukar entreprenörer göra själva. Sedan kommer besiktningsgruppen och gör en slutbesiktning. Och man har alltid tid efter slutbesiktningen att åtgärda fel. Sedan slutstädar man och så får de boende flytta in. Men här var det liksom samma dag, allting.

Det låter forcerat?

– Ja verkligen.

Men är det inte risk att man missar eller begår misstag då också? 

– Jo, men så är det ju. Jäktar man på, det är ju bevisat att då gör man avkall på kvaliteten.

Har du upplevt något liknande under dina 50 år? 

– Nej. Det har jag inte, det kan jag säga.

En missnöjd besiktningsman

Trots alla problem lyckas FL-bygg till slut färdigställa huset i tillräckligt skick för att uppfylla kraven i bygglagstiftningen. I Rolf ”Tussen” Anderssons slutgiltiga utlåtande skriver han att även huvudbesiktningsmannen för bygget godkänt huset.

Men när vi når besiktningsmannen Vesa Nevlund, som utför besiktningen på uppdrag av SBB i de delar som inte kontrolleras av kommunen, är han av en annan uppfattning.

– Jag var där klockan nio på morgonen dagen före inflytt. Då skulle alla papper fram och allting skulle vara klart. Ingen var där och jag fick inte se några papper. Jag gick in i garaget och det var inte färdigt. Så jag tackade för mig.

Nevlund förnekar bestämt att han skulle ha godkänt bygget och överväger till och med rättsliga åtgärder mot vad han menar är osant intygande.

– Det är inte en godkänd entreprenad. Punkt, säger han.

Det faktum att beställaren SBB fortfarande inte anser att huset är färdigt är ett problem för Frense och har en del i varför FL-byggs ekonomi nu är så ansträngd, något vi berättade om i den första delen av den här granskningen.

undefined

Det är inte en godkänd entreprenad. Punkt.

Vesa Nevlund

Huvudbesiktningsman

"Problem rakt igenom"

Hur kunde det bli så här?

Holger Frense lägger huvudansvaret på okunniga platschefer samt underentreprenörer som han menar gjort dåliga jobb och inte slutfört i tid.

Underentreprenörerna talar istället om Holger Frenses kontrollbehov ("han arbetar på pek i stort sett"), oförmåga att lyssna ("det går ju inte att prata med honom") och svårighet med att erkänna egna brister ("allt är alltid någon annans fel").

Flera poängterar dessutom att Holger Frense i egenskap av byggherre har ansvar för allt som sker på byggarbetsplatsen.

undefined
Efter över tre timmars sittning med Holger Frense öppnar han upp om sina tankar kring projektet. " Kunde jag gå tillbaka i tiden skulle jag aldrig ha tagit mig an Nystavaren".

Vi frågar Frense om han har någon anledning till självkritik.

– Jag skulle kanske ha brutit med dem [underleverantörerna] tidigare, men sådant är alltid svårt.

– Jag är förbannad på mig själv för att jag inte tidigare tog bättre kontroll över projektet. För jag är slutligen den som anlitat de flesta platscheferna själv och jag skulle ha haft bättre koll på dem. Men det är lätt att säga när jag samtidigt också ska ha kontroll på tre andra arbetsplatser.

Vad vill du säga till de hyresgäster som fått problem i samband med sin inflyttning?

– Vi har inte stoppat huvudet i sanden. De har fått boende på hotell betalt och vi har tagit kostnader för förråd. De som ville ha flytthjälp ombesörjde vi också och de fick även en gratis hyra som kompensation. Det är vi som betalat det. Det är jättemycket pengar. 

Att slutbeskedet jagades in till den 1 oktober berodde enligt Holger Frense främst på att det statliga subventionsstödet för projektet annars skulle ha fryst inne om huset inte varit färdigt då.

– Skulle vi inte ha hållit deadline så skulle jag fått en faktura från SBB på 68 miljoner. Den skulle jag inte ha klarat av. 

Hur ser du på Nystavaren idag?

– Det var problem rakt igenom. Det var aldrig något bra med det där huset.

Hyresgästen Anna heter egentligen något annat.

undefined
Tipsa våra granskande reportrar! Vet du mer om den här historien? Hör av dig på robin.folko@ekuriren.se eller mattias.carlgren@ekuriren.se. Vill du hellre använda dig av krypterad kommunikation når du oss på appen Signal, telefonnummer 0730671048.