Byggherrens kris fortsätter – hintar om uppgörelse

Byggherrens kris fortsätter – hintar om uppgörelse

Eskilstuna
Lästid cirka 6 min

Krisdrabbade Frense living, som bygger 206 nya hyresrätter i Årby, ansöker i tingsrätten om förlängd företagsrekonstruktion och hävdar att ett erbjudande om skulduppgörelse är på gång. Tålamodet tryter bland de nära 200 leverantörer och underentreprenörer som väntar på att få betalt.

Frense living bygg, FL-bygg, ansökte om företagsrekonstruktion i december 2023 efter att en uppdragsgivare ställt in sina betalningar och riktat viteskrav mot bolaget. Då stod det klart att FL hade omkring 80 miljoner kronor i skulder och ungefär lika mycket i tillgångar.

Eskilstuna tingsrätt beviljade bolaget rekonstruktion och förlängde den efter tre månader. Nu har det gått ett halvår och bolaget måste återigen få grönt ljus från tingsrätten för att få fortsätta rekonstruktionen.

Ansökan, som undertecknats av företrädarna Holger och Ann-Louise Frense, skickades in till domstolen den 10 juni. I borgenärsförteckningen listas nu 195 olika underentreprenörer och -leverantörer som inte fått betalt av bolaget.

Det framgår av ansökan att FL håller på att ta fram en rekonstruktionsplan som man avser presentera mot slutet av sommaren. Planen ska innehålla ett förslag till skulduppgörelse där alla oprioriterade fordringsägare, det vill säga huvuddelen av alla som har krav på FL, erbjuds att få 25 procent av sina fordringar betalda.

"För närvarande inriktas arbetet på att en skulduppgörelse ska ingå i rekonstruktionsplanen enligt vilken oprioriterade fordringsägare erbjuds betalning om 25 procent av sina fordringar och att betalning erläggs senast den sista mars 2025", står det i ansökan.

undefined

Möjligheten för moderbolaget att finansiera en skulduppgörelse är beroende av att projektet i Årby slutförs och att beställaren betalar.

Niklas Alvestrand Körling

rekonstruktör

En förutsättning för att det ska lyckas är dock att företagets enda kvarvarande projekt, nybyggnationen av 206 hyresrätter i Årby i Eskilstuna, slutförs och att företaget får betalt av beställaren Sveafastigheter.

Rekonstruktören Niklas Alvestrand Körling har tidigare förklarat det hela med att:

– Möjligheten för moderbolaget att finansiera en skulduppgörelse är beroende av att projektet i Årby slutförs och att beställaren betalar i enlighet med det som rekonstruktionsbolaget räknar med enligt det avtal som föreligger.

Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle etapp ett av projektet vara klart för inflyttning i slutet av januari i år, men datumet har skjutits upp i flera omgångar. I april sa Sveafastigheters byggchef Patrik Schön till Eskilstuna-Kuriren att man planerade för uthyrning med start "i början av sommaren" för etapp ett och i höst för etapp två.

Nu säger Dennis Nordén, förvaltare på Sveafastigheter med ansvar för Årby Norra, att:

– Vi förväntar oss att uthyrningsarbetet kommer påbörjas efter sommaren med inflyttning under Q3.

FL-bygg skriver i ansökan om förlängd företagsrekonstruktion att planen är att etapp ett ska slutföras under juli i år och etapp två i december.

Men uppgifterna rimmar dåligt med vad källor uppger för Eskilstuna-Kuriren om byggets fortskridande.

Trovärdiga uppgifter gör gällande att det knappt är några underentreprenörer kvar på byggarbetsplatsen längre och att arbetet mer eller mindre står stilla. Detta trots att det återstår mycket arbete innan byggnaderna i etapp ett kan vara färdigställda för inflyttning.

De estniska takläggarna AIJ, som Eskilstuna-Kuriren skrivit om tidigare, la ner arbetet på Årby Norra i våras efter att företaget inte fått betalt från FL. Enligt företrädaren Anitta Ilumets har det medfört att arbetet inte är slutfört på någon av byggnaderna, och att de arbeten som är färdiga inte kommer att omfattas av någon garanti.

– Garantin är bara giltig med inköpsdokument och handlingar som visar att de är installerade av en auktoriserad installatör. Självklart kommer vi inte att ge några garantier förrän våra fakturor är betalda.

– Det kommer att vara omöjligt att försäkra husen och få dem godkända av räddningstjänsten, fortsätter hon.

undefined

Det kommer att vara omöjligt att försäkra husen och få dem godkända av räddningstjänsten.

Anitta Ilumets

AIJ OÜ, Estland

Flera av de underentreprenörer som var knutna till projektet vid rekonstruktionens början har fallit bort under det halvår som passerat. Ett av dem är Wärns bygg, som gick i konkurs i mars. Enligt konkursbouppteckningen saknades mer än 750 000 kronor som Wärns fakturerat FL-bygg. Konkursförvaltaren Jonas Halén säger till tidningen att fakturorna bestridits av FL och att de utreds.

I ansökan om förlängd rekonstruktion uppger FL-bygg att "bolagets kostnader under rekonstruktionen har betalats löpande", men det stämmer inte i de fall som tidningen granskat.

Underentreprenören Okrabygg arbetade för FL i Årby fram till i februari i år, då man la ner arbetet på grund av uteblivna betalningar.

– De ville att vi skulle montera fönster mot direktbetalning, men de betalade inte så då kom vi inte dit mer, säger Krzysztof Okraska som äger Okrabygg.

Själv kallar han rekonstruktionen för "skitsnack".

– Det är skyldiga oss ungefär 350 000 för arbeten under rekonstruktionen, säger han.

Okrabygg har nu gjort som flera andra underentreprenörer och vänt sig till Eskilstuna tingsrätt för att få tillbaka pengarna. I stämningsansökan framgår att FL-bygg redan har en skuld till Okrabygg på 435 000 kronor från tiden innan rekonstruktionen.

Det framgår även att FL:s ägare Holger Frense gjorde nya utfästelser om att betala löpande och i tid för de arbeten som Okrabygg utförde under rekonstruktionen. 

Till Eskilstuna-Kuriren säger Krzysztof Okraska att han inte vet vad han ska göra om han inte får betalt snart.

– Det innebär ett jätteproblem eftersom jag är småföretagare och har fem anställda. Jag måste betala ut löner och skatt. Det är inte lätt, säger han, och uppger också att han tvingas ta privatlån och arbeta helger för att få ihop det.

Vad skulle du säga om rekonstruktionen tillåts fortsätta?

– Om de går i konkurs är det inte en chans att vi får tillbaka våra pengar. Då är det bättre att de kämpar och kanske betalar, säger han.

Han reagerar med uppgivenhet när han hör nyheten om att han kan komma att erbjudas en skulduppgörelse med 25 procents ersättning.

– Jag vet inte vad jag ska tycka. Vad ska man göra?, frågar sig Krzysztof Okraska.

Jag måste betala ut löner och skatt. Det är inte lätt.

Krzysztof Okraska

underentreprenör

Estniska AIJ väntar fortfarande på att FL ska betala 200 000 euro, drygt 2,2 miljoner kronor, för material och utfört arbete.

– Alla pengar som kommer in är värda att överväga. Men vi tror inte att det kommer att hända, säger Anitta Ilumets om en eventuell skulduppgörelse.

Redan vid den första avstämningen i mars opponerade sig flera av borgenärerna mot att företagsrekonstruktionen skulle få fortsätta. Bolagen ifrågasatte om FL-byggs ekonomiska förmåga kommer att förbättras till den grad att de kommer att kunna betala sina skulder. De påtalade även att FL är inblandat i ett flertal domstolsprocesser och att det är osäkert om dessa kommer att hinna avslutas inom den tid som en företagsrekonstruktion får pågå enligt lagen.

De senaste månaderna har FL gjort upp med flera av sina motståndare i tingsrätten genom förlikningar. I avtalen har FL förbundit sig att betala en del av kraven, med förbehåll att betalningen kan komma att påverkas av en eventuell rekonstruktionsplan och skulduppgörelse.

FL-bygg har också en pågående tvist med sin tidigare partner Livi fastigheter. Enligt handlingar från Stockholms tingsrätt kräver Livi Frense på omkring 88 miljoner kronor i viten för oavslutade entreprenader i Norrköping, Bålsta och Finspång. Viteskraven grundar sig i huvudsak på bygget av hyreslägenheter i området Fyrby i Norrköping, något tidningen också skrivit om tidigare. Frense living bestrider kraven helt och hållet.

Eskilstuna-Kuriren har sökt kommentar från Holger Frense och rekonstruktören Niklas Alvestrand Körling, men utan att få svar.

Företagsrekonstruktion

Ett bolag som har betalningsproblem, men som bedöms kunna bli livskraftigt på sikt, kan beviljas företagsrekonstruktion av tingsrätten. En företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs där företaget får hjälp av en rekonstruktör med att få ordning på ekonomin och återuppbygga verksamheten. En rekonstruktion pågår i regel i tre månader, men kan förlängas med tre månader i tagen. Som längst kan rekonstruktionen pågå i ett år.

Källa: Domstolsverket

Lyssna på Eskilstuna-Kurirens podd Hela storyn om tidningens tidigare granskning av FL-bygg och byggherren Holger Frense: