Under hela hösten har vi på tidningen sökt svar om ett gäng estniska takläggare som arbetar på Frense livings projekt i Årby, och det är framförallt en sak som har gjort oss konfunderade. Företaget, vars namn är AIJ Group OÜ, har nämligen synts till med både bilar och släp på byggarbetsplatsen i Eskilstuna – samtidigt som det inte funnits ett spår av dem i det myndighetsregister där det normalt ska gå att hitta information om utländska företag som tillfälligt verkar i Sverige.
LÄS OCKSÅ: Byggherren Holger Frense – i krig med alla
Fackförbundet Byggnads har också haft koll på bolaget. När de frågat Holger Frense vad det är för personer har de fått till svar att estländarna är hans egen personal och att de varit anställda i Frense-bolaget FL Montage sedan den 1 oktober i år.
Det är också uppgifter som har visat sig stämma. Estländarna var verkligen anställda i FL Montage mellan den 1 oktober och den 22 november, då företaget försattes i konkurs, något som konkursförvaltaren bekräftat.
Problemet är bara att facket vet att AIJ arbetade på Årby redan i somras, det vill säga flera månader innan den 1 oktober.
– Vårt regionala skyddsombud var på Årby norra och motade ner dem från ett tak och utfärdade ett skyddstopp eftersom det var dåligt fallskydd, säger Christer Heldring, ombudsman på Byggnads i Mälardalen.
Byggnads har flera gånger bett Holger Frense förklara under vilka former estländarna arbetade på bygget under sommaren och månaderna fram till den 1 oktober, men utan att få svar.
Jag konstaterar att han har mörkat att de varit underentreprenörer.
Christer Heldring
ombudsman Byggnads
Christer Heldring på Byggnads menar att det bara går att dra en slutsats.
– Jag konstaterar att han [Holger Frense] har mörkat att de varit underentreprenörer. Sedan har han anställt dem från den 1 oktober, och det är fine. Men tiden innan har de helt klart varit underentreprenörer, åtminstone sedan i somras, säger han.
LÄS OCKSÅ: Rapport från katastrofbygget: "Vi hade 300 vattenläckor"
Vi försöker undersöka saken själva. Länge känns det som att vi trampar vatten, men vi får hjälp på traven när Frense living ansöker om rekonstruktion den 7 december. I ansökan framgår det nämligen att Frense living har skulder till AIJ på ett ospecificerat belopp. Vad kan det vara för skulder?
"Vi är underentreprenörer"
Vi försöker få tag på AIJ:s ägare Janek Ilumets men när det misslyckas blir vi i stället uppringda av hans dotter Anitta, som också arbetar i bolaget. Hon är behjälplig och svarar på våra frågor.
Varför är Frense living skyldig er pengar?
– För att vi arbetar där, vi är underentreprenörer, säger Anitta Ilumets.
Så han betalar er för arbete och för arbetare?
– Han betalar oss för vårt arbete som oss själva.
Är det mycket pengar som företaget är skyldig er?
– Ja det är ganska mycket, för en del fakturor är inte betalda. Jag kan inte säga exakt hur mycket just nu eftersom jag är ute och kör.
Anitta Ilumets fortsätter att säga att hon tror att det är fem personer som arbetar för AIJ i Eskilstuna, men att de för tillfället åkt hem för att fira jul i Estland. Hon säger att relationen till Frense living är god, även om fakturorna än så länge inte är betalda.
– Han kommer definitivt att betala. De har betalat många fakturor hittills och jag är säker på att de kommer fortsätta att betala.
Hur länge har ni arbetat för FL?
– Jag skulle säga omkring ett halvår.
När vi sedan ställer fler frågor ombeds vi skicka dem över e-post. Vi gör så men får dagen efter ett ursäktande mejl från Anitta Ilumets om att hon frågat sin far och att hans svar är att bolaget inte kan besvara några frågor utan Frense livings samtycke.
Slutligen berättar Holger Frense hur det ligger till. Men först vill han berätta vad han tycker om Byggnads:
– Jag kommer att polisanmäla och kräva skadestånd av Byggnads eftersom de går och sprider falska rykten i den här staden om att jag har suttit i fängelse i flera veckor, något de sprider till flera olika företag.
Varför har AIJ fordringar på er?
– Det är mycket riktigt att de har fordringar på oss, och det är för att de har levererat allt material, takmaterial.
Men AIJ:s egna representanter säger att de är underentreprenörer? Vi har både uppgifter om att de är anställda och att de inte är anställda. Vad är det som gäller?
– De är inte längre anställda, nej. Jag har inte möjlighet längre, för jag har inget bolag att anställa dem i.
Och samtidigt har de arbetat fram till julledigheten. Hur får de sina löner nu då?
– De får lön från sin uppdragsgivare. Men jag kommer inte att svara något mer och jag kommer att skicka ett mejl om att ingen som vi är involverade med ska prata med er.
Kan leda till sanktionsavgift
Vad spelar det för roll om arbetarna från AIJ är anställda av Frense eller arbetar som underentreprenörer, kanske någon undrar. Svaret är att det inte behöver ha någon större betydelse så länge arbetsvillkoren är schyssta.
Men AIJ saknar kollektivavtal, och det innebär att Frense living begår ett avtalsbrott och kan bli skyldiga att betala skadestånd när de tar in dem som underentreprenörer. I den frågan pågår det redan förhandlingar mellan Byggnads och Frense living, vilket vi berättat om i en tidigare artikel.
När AIJ verkar som underentreprenör är företaget också skyldigt att anmäla sig till det tidigare nämnda utstationeringsregistret, som förvaltas av Arbetsmiljöverket. Anledningen är att myndigheten ska ha kännedom om utstationeringen när de bedriver sin tillsyn.
– Det hänger ihop med att man inte ska utnyttja folk och att det ska vara på schyssta villkor, säger Robert Scarlini, enhetschef på enheten för myndighetsgemensam kontroll på verket.
I registret ska bland annat antalet anställda, arbetsplats och tjänstemottagare framgå.
Faktum är att företaget aldrig anmält en utstationering.
– Om du vet med dig som tjänstemottagare att du anlitar ett utländskt företag ska du höra av dig till oss senast tre dagar efter att arbetet påbörjats, om de inte själva bekräftar för dig att de har anmält sig till registret, säger Robert Scarlini.
Har det inte gjorts kan både arbetsgivaren (AIJ) och tjänstemottagaren (Frense living) åka på en avgift.
– Både arbetsgivare och tjänstemottagare kan få en sanktionsavgift om det visar sig att man borde ha varit anmäld men inte är det, fortsätter Robert Scarlini.
Enligt Arbetsmiljöverket har AIJ Group inte anmält sig till registret. Faktum är att företaget, trots att de uppger i sin senaste årsredovisning att de omsatte 449 000 euro i Sverige förra året, och nästan lika mycket under 2021, aldrig anmält en utstationering.
Dessutom har AIJ inga aktiva passerkort anslutna till ID06-systemet, byggbranschens digitala personalliggare som syftar till att motverka osund konkurrens, arbetslivskriminalitet och svartarbete. En kontroll med ID06:s presstjänst visar att AIJ har fem kort, men att inget av dem har varit aktivt sedan i början av november. Trots det har AIJ:s anställda alltså på något sätt kunnat gå in och ut från byggarbetsplatsen på Årby norra fram till att de åkte hem för jullov.