För några veckor sedan, när tidningen redan kommit långt i granskningen av byggherren Holger Frense, blev en av reportrarna uppringd av Rainer-Ants Rammi.
– Jag hörde att ni letade efter mig? Varför ringer ni inte mig direkt? Jag har ingenting att dölja, säger han.
LÄS OCKSÅ: Byggherren Holger Frense – i krig med alla
Han var den sista arbetsledaren på nybyggnationen Nystavaren, ett projekt som Holger Frense själv beskrivit som "problem rakt igenom". Tidningen har i ett långt reportage berättat historien om bygget, som ännu inte fått godkänt på slutbesiktningen.
Rainer-Ants Rammi säger att han vill berätta "hur det verkligen var".
– Jag var den sista killen där borta och jag vill bara att det ska komma fram att allt i den här historien inte är svart eller vitt, och att allt inte är Holgers fel.
Några dagar senare träffas vi på ett kafé i Eskilstuna. Rainer-Ants Rammi förklarar att det inte alltid varit enkelt att vara länken mellan FL-bygg – i praktiken Holger Frense – och underentreprenörerna på Nystavaren.
– Jag befann mig mitt emellan Holger och företagen, och lita på mig, det var inte den bästa platsen att vara på.
När han tog över arbetsledningen i mars fanns det ingen överordnad platschef utöver Holger Frense. Före honom hade åtminstone åtta platschefer och nästan lika många arbetsledare kommit och gått på bygget.
Stämningen var dålig. Frense living bygg låg vid tidpunkten redan i tvist med flera tidigare platschefer och underentreprenörer. Frön till de nu så infekterade konflikterna hade redan börjat gro.
Rainer-Ants Rammi berättar att han började med att göra en egen besiktning, och att han förfärades över vad han såg.
– När jag kom dit såg jag så många misstag som begåtts av underleverantörerna som varit där, misstag som gjorde att vi blev tvungna att göra om jobben. Det var fyra veckor före besiktningen, säger han.
LÄS OCKSÅ: Rapport från katastrofbygget: "Vi hade 300 vattenläckor"
Han frågar retoriskt:
– Om alla underentreprenörer själva gjort ett så bra jobb, hur kommer det sig att vi hade så många anmärkningar på besiktningen?
– I en lägenhet spacklar man först, sedan målar man. Sedan kan man lägga golv och därefter kommer rörmokaren. Allt måste göras i rätt ordning. Men om någon inte gör ett bra jobb, eller blir försenad, så kommer det att påverka alla andra med.
Vad var det för typ av fel som begicks?
– Det var dåliga målerijobb, dåliga snickerijobb, dåliga VVS-jobb... om de hade gjort sitt jobb till 100 procent hade vi inte suttit och pratat här i dag. Om de hade gjort sitt jobb ordentligt hade vi inte haft 300 vattenläckor!
– Det fanns inte ett enda våningsplan som vi inte behövde fixa någonting på, inte ett enda badrum som vi inte behövde bila upp betongen i. Och allt det här påverkade tidsplanen.
Rainer-Ants Rammi visar upp mängder av bilder på vad han menar är misstag som begåtts av underentreprenörer. De föreställer sneda golvbrunnar, avloppsrör som de fått bila upp, vattenrör som inte anslutits, otäta fasader där det regnat in och c-formade väggar, allt enligt honom utfört av underentreprenörer som nu är i konflikt med FL-bygg.
Men faller ansvaret på byggherren eller på de enskilda bolagen?
– Företagen hade kontrakt. Och folk måste förstå att om det finns ett kontrakt så måste du följa kontraktet. Men det var som att vi befann oss i Spanien. Det var siesta; "vi löser det i morgon".
Inte helt oväntat motsätter sig företagen i tvist med FL-bygg den beskrivningen. Flera av entreprenörerna som tidningen varit i kontakt med förklarar att det varit svårt att utföra ett bra jobb under den tidspress som rått på bygget när besiktningen och datum för hyresgästernas inflyttning närmat sig.
– Det var väldigt forcerat och vi arbetade dygnet runt inför inflyttning, säger en entreprenör.
Rainer-Ants Rammi menar att företagen genom avtal tagit på sig att slutföra jobben i tid. Han förklarar hur kontrakten fungerar i byggbranschen. Det finns de beställda jobben, sedan finns det tilläggsjobb som måste godkännas av uppdragsgivaren. Enligt Rammi (och Holger Frense) består en stor del av de summor företagen nu kräver ersättning för av tilläggsjobb de utfört utan att först få godkänt från FL.
– Det finns företag som fått fullt betalt i förskott, men som lämnat Nystavaren när arbetet bara var till hälften utfört, säger Rainer-Ants Rammi.
De tvistande bolagen hävdar istället att tilläggsjobben varit godkända av representanter från FL och att de inte haft något annat val än att lämna Nystavaren när FL inte betalat fakturorna.
Rainer-Ants Rammi säger att han mot slutet upplevde det som att FL utsattes för utpressning av företagen som hotade att lämna bygget.
– De sa att de inte skulle slutföra jobben om vi inte accepterade deras ÄTA (tilläggskostnader, reds. anm.). Jag kände verkligen att alla tänkte att Nystavaren var en guldgruva. Attityden var hela tiden att "Holger betalar", "Holger betalar".
Många skulle hävda att projektet havererat långt innan du kom dit. Hur kan du vara så säker på att misstagen beror på de här entreprenörerna och inte på andra företag, eller FL-bygg och tidigare platschefer där?
– Jag kan ju inte uttala mig om vad som hände innan jag kom dit, för jag var ju inte där. Men det jag vet är att när jag kom dit fick vi kasta ut flera entreprenörer för att det var meningslöst att de skulle fortsätta arbetet när det var så dåligt utfört, säger Rainer-Ants Rammi.