Kommunstyrelsen leder och samordnar allt arbete inom kommunen. Till skillnad från kommunfullmäktige så är kommunstyrelsens möten inte öppna för allmänheten.
Nu larmar både tjänstemän och politiker om problem med arbetsmiljön på kommunstyrelsens möten. Den utpekade politikern, Jan Rudengren (L), sitter nu som ersättare i kommunstyrelsen. Under förra mandatperioden hade han en ordinarie plats i samma organ.
– En politiker som vill komma åt den styrande politiska majoriteten använder oss tjänstemän som slagträ. Det är ingen bra stämning. Folk mår dåligt på jobbet. Det värsta är att vi känner oss maktlösa, säger en tjänsteman.
Personen fortsätter:
– Han framför kritik om att det råder tystnadskultur, att vi tjänstemän är korrupta och att vi i princip är politiska tjänstemän.
"Det är många tjänstepersoner som känner samma sak, det är en stämning som skapar misstroende för förvaltningen."
Anonym tjänsteman
Till kommunstyrelsens möten kallas tjänstemän från kommunens egen förvaltning för att kunna föredra ärenden för politikerna och svara på faktafrågor.
Hur mår du inför ett möte där du behöver närvara?
– Det är inte ens säkert att jag vill fortsätta arbeta med det jag gör i dag. Jag älskar mitt jobb men det är inte värt att sitta med en klump i magen. Jag kan ta en hög arbetsbelastning men här blir det en hög känslomässig belastning. Det här går på en som person. Kommundirektören har pratat om att det kan bli kommunstyrelsemöten utan tjänstepersoner, då har det gått ganska långt.
Ligger det något i vad Jan Rudengren säger, att det är tjänstemännen som styr?
– Nej, det är bara skitsnack. Det är inte förvaltningsstyre, kommunstyrelsen har en vattentät beredningsprocess.
Ytterligare en kommunanställd bekräftar bilden:
– Det är många tjänstepersoner som känner samma sak, det är en stämning som skapar misstroende för förvaltningen. Det är inte trevligt. Politiker ska ifrågasätta och ställa frågor så att vi tjänstemän har gjort vårt arbete men här kan det gå till personangrepp. Det ges kritik som inte är relevant.
"Personen ställer frågor för att misstänkliggöra och skapa dålig stämning i rummet"
Anonym politiker
Till ett möte kallades väktare in för att finnas redo men sedan kom inte Jan Rudengren till mötet.
Tidningen har pratat med andra politiker i kommunstyrelsen.
– Politikern frångår den demokratiska processen där politiker kan få svar genom att ställa en interpellation, motion eller fråga. Han har haft väldigt många timmar med tjänstemännen. Han har fått svar på sina frågor men är inte nöjd, säger en politiker som vill vara anonym.
Den anonyma politikern fortsätter:
– Det är en sak att politiker tjafsar, så kan det vara, men den här politikern är aggressiv i sitt sätt att vara. Han ställer frågor för att misstänkliggöra och skapa dålig stämning i rummet.
I kommunstyrelsen sitter Björn Karlsson (SD):
– Politikern nedvärderar tjänstemännens svar. Personen går på tills folk mår dåligt. Han påstår mer eller mindre att förvaltningspersonalen undanhåller fakta, säger Björn Karlsson.
Enligt Björn Karlsson har Jan Rudengren (L), som sitter i opposition, utgett sig för att företräda hela oppositionen, vilket han, enligt Björn Karlsson, inte gör.
– För oss i Sverigedemokraterna är det viktigt att ta avstånd från det beteendet och att ta avstånd från påståenden som går ut på att kommunförvaltningen inte ger svar på frågor. I Sverigedemokraterna har vi alltid fått svar på våra frågor, säger Björn Karlsson.
"Vi i Centerpartiet tycker att vi har en skicklig förvaltning som jobbar på bra"
Mia Nerby (C)
Även Mia Nerby (C), som sitter i kommunstyrelsen och i opposition, säger att hennes parti får svar på frågor.
– Jag har frågat alla i vår förtroendegrupp, de som har politiska uppdrag, och de upplever att de får svar på frågor både från förvaltning och från majoritet, säger Mia Nerby.
En annan politiker i kommunstyrelsen har en annan uppfattning:
– Jag tycker att det kan vara svårt att få svar på frågor när det gäller politiskt drivna projekt.
Hur upplever du situationen i kommunstyrelsen?
– Jag tycker inte att den är speciellt besvärlig. I min värld är det politik, politik är ett maktspel. Majoritet och tjänstemän jobbar nära varandra och tyvärr dras tjänstemän in i det politiska spelet.
"Klimatet i kommunstyrelsen är drägligt"
Anonym politiker
Ytterligare en politiker:
– Strängnäs är ganska känt för att vara tjänstemannastyrt.
Hur är stämningen på kommunstyrelsens möten?
– Jag tycker att klimatet i kommunstyrelsen är drägligt. Det är helt naturligt att oppositionen får och bör agera. Men om människor mår dåligt av arbetsmiljön måste vi ta tag i den.
"Det har blivit en personkonflikt"
Anonym politiker
En annan politiker:
– Det politiska klimatet i kommunstyrelsen är tufft men inte värre än någon annanstans. Jag upplever att det har blivit en personkonflikt.
Tidningen har också läst mejlväxling mellan Jan Rudengren och tjänstemän. Mejlen är allmänna handlingar. I flera mejl skriver han till de kommunanställda att de skulle vara lojala mot kommunstyrelsens ordförande och kommunledningen. Han menar också i mejl att tjänstemän skulle försvåra tillgång på information och mörka kommunledningens beslut och arbete.
"Det är ett allvarligt läge"
Jacob Högfeldt (M)
kommunstyrelsens ordförande
Politiker i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder är de yttersta representanterna för kommunen som arbetsgivare. Politikerna i kommunstyrelsen har därmed arbetsgivaransvar för tjänstemännen.
Vad görs åt arbetsmiljön på kommunstyrelsen?
– Ytterst är min uppfattning att det är varje ledamots och ersättares ansvar att bidra till en god arbetsmiljö i kommunstyrelsen. Där behöver alla fundera över sitt egna agerande och ansvar i den frågan, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.
Är det en väg att gå att inte ha tjänstemän på kommunstyrelsen?
– Det skulle bli en yttersta utväg som jag som ordförande kan tillämpa. Men det skulle försämra möjligheten för kommunstyrelsen att fatta bra beslut eftersom vi har en mycket professionell förvaltning som har till uppgift att bistå politiken med den kompetens som de besitter.
Hur nära är ni att inte ha tjänstepersoner närvarande?
– Jag skulle säga att det är ett allvarligt läge och det är en situation som jag inte tycker är acceptabel för kommunstyrelsen.
"Kostar skattebetalarna oerhört mycket pengar"
Jacob Högfeldt (M)
Kommunstyrelsens ordförande
Har ni i kommunledningen svarat på politikerns frågor?
– Ja.
Det framförs kritik från Jan Rudengren om att ni skulle mörka fakta, vad säger du om det?
– Den är helt obefogad. De ansvariga nämnderna får full information och verkar också nöjda med den informationen.
Kunde ni i kommunledningen ha hanterat det här annorlunda?
– Nej, min uppfattning är att vi lägger oproportionerligt mycket tid på en ersättare och det kostar skattebetalarna oerhört mycket pengar.
Har ni i kommunledningen behandlat Jan Rudengren med respekt?
– Ja, det är en självklarhet.
Enligt kommundirektör Lars Ekström utreds frågan om arbetsmiljön på kommunstyrelsen.
Undanhåller ni på förvaltningen fakta från politiker?
– Nej. Jag tänker att det är en förståelse för vad och hur-frågan. Jag är satt att driva förvaltningen och genomföra majoritetens politik. Den politiska nivån är att berätta om vad som ska göras.
Enligt Lars Ekström handlar Jan Rudengrens frågeställningar ofta om saker på väldigt detaljerad nivå.
– Vi måste ha en gräns för vad vi svarar på. Skulle vi sitta och svara på alla sådana frågor då skulle vi behöva anställa rätt många fler människor, säger kommundirektör Lars Ekström.
Jan Rudengren själv anser att han inte alls får svar på sina frågor.
– De har vägrat att svara på mina Larslundafrågor sedan april, maj. Om jag hade fått svar på mina frågor då hade det inte blivit ett problem. Det är en förvaltningskultur som gör att tjänstemän alltid håller med majoriteten, säger Jan Rudengren.
Är du aggressiv mot tjänstemän på kommunstyrelsens möten?
– Det är jag inte. Jag ställer kritiska sakfrågor, som tolkas som personkritik av framför allt Jacob och kommundirektören. De får kritik för att de aldrig svarar på frågorna. Det har ju varit bråkigt men det beror ju inte på mig utan på att Jacob hittar på massa dumheter, som det här med att fatta beslut helt plötsligt om att ledamöter inte har tillgång till tjänstemän. (Se faktaruta nedan. red. anm)
Jan Rudengren säger också:
– Jag har hört att de tycker att jag lever rövare där, det har jag förstått. De är ju så upprörda så fort man ställer en fråga.
"De har hållit på med någon charad mot mig"
Jan Rudengren (L)
Ersättare i kommunstyrelsen
Tycker du att du behandlar alla på kommunstyrelsen professionellt och med respekt?
– Om de svarar på mina frågor ja.
Men inte annars eller?
– Jag behandlar dem med respekt, men jag kritiserar dem för att de inte vill svara på frågorna.
"Jag blir irriterad"
Jan Rudengren (L)
Ersättare i kommunstyrelsen
Behandlar du tjänstemännen som du mejlar med respekt?
– Det är tre stycken, kan vara fyra, som har fått skarpa mejl från mig. Det är för att de har hållit på med någon charad mot mig och aldrig svarar på frågorna.
Hur tycker du att stämningen är på kommunstyrelsen?
– Den är bra, men jag blir irriterad för att de aldrig svarar på frågor.
Men flera tjänstemän mår inte bra av att komma till kommunstyrelsens möten. Kommentar?
– Det är tråkigt. Jag kritiserar ju inte tjänstemännen. Jag kritiserar rapporter, beslut, hur man skriver och jag vill ha reda på hur man tagit beslut.
Sofia Könberg är gruppledare i Liberalerna.
Vad gör ni i partiet åt den situation som har uppstått?
– Vi för en dialog om hur man ska kunna vara opposition så att det riktas rätt, mot kommunalråden och den politiska ledningen, och inte mot förvaltningen. Vi känner ofta att den politiska ledningen gömmer sig bakom förvaltningen. Men jag beklagar om tonen har uppfattats vara för hård och om det har inneburit att tjänstemän tagit illa vid sig, säger Sofia Könberg.
Kommer Jan Rudengren att sitta kvar i kommunstyrelsen?
– Ja. Kommunstyrelsen väljs på fyra år.
Detta har hänt
I våras efterfrågade Liberalerna investeringskalkyl och driftskalkyl för badhusbygget. Komunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) svarade i tidningen: "Att investeringskalkyler inte är med i det öppna underlaget beror på att vi är i upphandling och om kalkylerna är synliga påverkas våra möjligheter".
I maj visade TV4:s Kalla faktas granskning att konsultbolaget We Groups vd Mille Örnmark, som anlitats för att projektera badhusbygget på Larslunda, ljugit om sitt CV. Detta bekräftades också när tidningens egen reporter ringde runt till de universitet som Mille Örnmark sa sig ha studerat på. "Det var nya uppgifter för mig", sa då kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) till tidningen.
I somras JO-anmälde Jan Rudengren kommunens badhusbygge på Larslunda. Han sa då till tidningen: "Det handlar om det lokala demokratigapet. Att den politiska oppositionen och invånarna inte kan få den information som behövs för att avgöra om Larslundaprojektet är en bra och vettig investering. Sedan är det kommunledningens hela beteende gentemot mig, att de vägrar att svara på frågor och möta mig." I september kom beskedet att Justitieombudsmannen inte tog upp ärendet.
Förra året gav kommunens förtroendevalda revisorer revisionsföretaget EY i uppdrag att genomföra en kartläggande förstudie som rörde beslut i projektet Larslunda. Detta med anledning av att "det florerade rykten", enligt ordföranden för revisorerna. I höstas kom EY:S slutsats som blev att "besluten har fattats i rätt instans enligt delegationsordning".
I oktober beslutade kommunstyrelsen att: "Enskild ledamot eller ersättare inte har någon given rätt till enskilda möten med tjänstepersoner i Strängnäs kommun." Frågan väcktes på sittande möte och fanns inte med på dagordningen inför mötet.
På kommunstyrelsens senaste möte ställdes en fråga från den politiska majoriteten. Den gällde om andra oppositionspolitiker delade Jan Rudengrens (L), uppfattning: Att de inte får svar. Men denna fråga med svar togs bort när protokollet från kommunstyrelsen justerades.
Nyligen skrev Jan Rudengren ett öppet brev till kommunstyrelsens ordförande och kommunledningen: "Det var för att jag skulle skriva av mig vad jag har upplevt. Jag tycker att det råder en utpräglad tystnadskultur i kommunen. Det råder ett demokratigap, det är ingen öppenhet", säger Jan Rudengren till tidningen.