– Jag var aldrig inblandad i rörelsen så de kommer aldrig att få dit mig för något.
Hur gick Leif-Ivan Karlsson från att vara en superentreprenör till att vara en av de misstänkta i Think pink-härvan och nu riskera fängelse och näringsförbud?
Det är 2024 och rättegång väntar för Leif-Ivan Karlsson, som står åtalad i vad som i media kallas för det största miljöbrottet i Sveriges historia.
Leif-Ivan Karlssons tid i stan är en lång historia som innefattar många händelser.
Men vi ska backa bandet lite.
Redan i januari 2018 började Leif-Ivan Karlsson etablera sig i Strängnäs när han stod som ägare på 35:ans kök och restaurang vid Pfizer på Mariefredsvägen. Under en vinternatt totalförstördes restaurangen och till en början rubricerade polisen händelsen som misstänkt mordbrand. Byggnaden gick inte att rädda och brann ned till grunden.
När tidningen intervjuade profilen efter branden sa han följande:
– Det är fördjävligt. Utredningen visade att det hade börjat brinna i diskrummet, i taket ovanför diskmaskinen. Det var ett elfel som orsakade branden. Den var inte anlagd och det känns skönt.
Efter branden var 35:an ett minne blott och Leif-Ivan Karlsson byggde aldrig upp restaurangen igen.
Ett halvår senare stod han på det som tidigare hette Fermenta-området, numera Strängnäs hantverksby, och berättade om sina storslagna planer i Strängnäs.
Den här företagsaffären ska bli en dyr historia och ingå i flera stora nyhetshändelser.
Oh god, det kan bli vad som helst, det finns inget slut på utbudet!
Leif-Ivan Karlsson
Efter några år rev och renoverade entreprenören flera byggnader på området – utan bygglov. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade att Strängnäs hantverksby AB skulle betala en straffavgift på 255 500 kronor för tre olika byggärenden som saknade startbesked.
– Det är fruktansvärt mycket pengar med tanke på att vi har investerat och förädlat området. Det är en skandal, en chock men vi måste finna oss i överheten, sa Leif-Ivan Karlsson i en intervju med tidningen när beloppet på en kvarts miljon kronor blev officiellt.
På området hade han även byggt 30 lägenheter med badrum och kök. Då hade profilen som förhoppning att hyra ut det som lägenhetshotell och senare även som flyktingboende.
Något som aldrig ska komma att bli av.
Lägenheterna fick namnet kontorslägenhetshotell och under 2022 ville Leif-Ivan Karlsson att lägenheterna skulle hyras ut till Ukrainska flyktingar. Efter Migrationsverkets kontroll beslutades det att lägenheterna inte fick användas som flyktingboende och det fanns inga möjligheter att bevilja bygglov på grund av att fastigheten låg inom område för industri.
Att försöka hyra ut tillfälliga bostäder var inget nytt för Leif-Ivan Karlsson. Under tidigare år hade han två flyktingförläggningar – en i Fagersta och en i Järvsö. Med en daglig ersättning på cirka 300 kronor per flykting omsatte Leif-Ivan Karlssons bolag drygt 200 000 kronor per dag vid full beläggning.
Då rapporterade flera medier om hur Leif-Ivan Karlsson själv levde i lyx – men sålde misär. Något som Expressen var först med att avslöja.
I flera år letade Leif-Ivan Karlsson efter ett hus i Strängnäs kommun. Under 2021 köpte han en miljonvilla på Fogdön – med det blev en kort historia.
Redan 2022 sålde han huset för att flytta tillbaka till Örnberget. Han hade då tröttnat på Strängnäs kommun efter flera turer med myndigheterna. Ett trädäck byggdes utan bygglov och han gjorde även intrång i strandskyddet.
Entreprenören kände sig motarbetad och flyttade från Strängnäs – men hade fortfarande företag kvar i kommunen.
Men Leif-Ivan Karlssons historia slutar inte här.
I mars 2023 fick tidningen uppgifter om att en stor polisinsats pågick i Strängnäs hantverksby. Enligt då obekräftade uppgifter hade polisen gjort stora knarkbeslag i industriparken.
Det visade sig vara ett enormt tillslag när polis hittade narkotika med ett gatuvärde på 32 miljoner kronor.
En av polisens hundförare hittade ett hemligt gömställe med stora mängder narkotika under en krypgrund i en av byggnaderna. Totalt fem personer är nu dömda för knarktillslaget.
När tillslaget gjordes berättade Leif-Ivan Karlsson för tidningen att han inte hade en aning om händelsen på området och att han var förvånad.
Två av personerna i narkotikatillslaget bodde i ett hus på området i Strängnäs hantverksby, Leif-Ivan Karlsson var fastighetsägare och uttryckte att han blev väldigt förvånad när de greps av polis. Han hade inte gett tillåtelse till att någon fick bo på området.
Nu är det 2024 och Leif-Ivan Karlssons företagande i Strängnäs kan få ett slut. Profilen är nämligen en av de misstänkta i Think pink-härvan och han riskerar både näringsförbud och fängelse.
Leif-Ivan Karlsson är misstänkt för grovt miljöbrott, som kan resultera i högst sex års fängelse. Profilen själv förnekar brottet och menar på att han aldrig varit inblandad i rörelsen.
När tidningen når honom säger han:
"Men de ska jävlas med mig för att jag är jag, det är som vanligt. Men jag får ju skylla mig själv för att jag satt mig i den här situationen, för att jag är någon slags B-kändis."
Jag var aldrig inblandad i rörelsen så de kommer aldrig att få dit mig för något
Leif-Ivan Karlsson
Han har även uttryckt att det vore skönt med lite semester om det blir så att han fälls i rättegången.
Vad som kommer att hända för Leif-Ivan Karlsson och hans företagande i Strängnäs kan bara framtiden avgöra. Kanske får hans Strängnäshistoria ett slut här.