Svar från kommunen om Tunavallen

Vi har inte kastat ut IFK Eskilstuna eller Eskilstuna City. Båda representationslagen i division 2 har sin hemmaarena på Tunavallen. Skriver Marie Svensson (S) och Mattias Albers.

Vi har inte kastat ut IFK Eskilstuna eller Eskilstuna City. Båda representationslagen i division 2 har sin hemmaarena på Tunavallen. Skriver Marie Svensson (S) och Mattias Albers.

Foto: Niklas Holm

Insändare2021-05-16 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”Gamla IFKare”, ”IFKare i 100 år till”, Eskilstunafotboll”, ”F.D. Ungdomsspelare i IFK Eskilstuna”.

Vi är helt överens med insändarskribenterna om att Tunavallen är ett hjärta i kommunens fotbollsverksamhet, en arena för de Eskilstunalag som spelar i de högsta serierna.

Vi har inte kastat ut IFK Eskilstuna eller Eskilstuna City. Båda representationslagen i division 2 har sin hemmaarena på Tunavallen. De spelar sina hemmamatcher på Tunavallen och erbjuds också möjlighet att träna där innan match. Det har aldrig varit aktuellt att flytta dem.

Prioriteringsordningen över vilka lag som först får tider för match och träning beslutade kultur- och fritidsnämnden redan 2017. Det handlar om lag, inte förening. Anledningen var att skapa förutsättningar för den talangutveckling som drivs av Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel. Innan beslutet förankrades den med idrottsrörelsens representanter Eskilstuna Idrottsföreningars samorganisation och RF-SISU Sörmland, som ställde sig bakom beslutet. Så dialogen med föreningarna startade redan 2018 och har sedan fortsatt.

I samband med konstgräsbytet på Tunavallen blev det aktuellt att se över nyttjandet av planen för att kunna behålla garantierna för gräset samt att leva upp till de krav som finns för att planen ska vara godkänd för elitfotboll. Konstgräsbytet försenades, det blev vinter och därför gäller den nya fördelningen först från säsongen 2021. Under 2019-2020 har vi haft ett flertal möten med både IFK Eskilstuna och Eskilstuna City för att skapa förståelse för beslutet. Dessutom har vi också diskuterat föreningarnas behov på Balsta IP respektive Årby IP för att kunna ge bra förutsättningar för sina olika lag.

Vi vet att föreningarna har haft synpunkter på olika delar av beslutet, men i de möten vi haft under senaste året har det funnits en förståelse för det.

Nu ser vi fram emot en spännande fotbollssommar 2021!