Varför skriver inte tidningen om kommunfullmäktige?



Som samhällsengagerad medborgare vill jag ha sakliga, breda och relevanta referat om vad som händer och sker under kommunfullmäktiges sammanträden, skriver Rolf Waltersson.

Som samhällsengagerad medborgare vill jag ha sakliga, breda och relevanta referat om vad som händer och sker under kommunfullmäktiges sammanträden, skriver Rolf Waltersson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Replik2023-05-26 14:14
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna-Kuriren är kritisk till att fullmäktigesammanträdet i maj ställs in trots att tidningen slutat med sin bevakning av dessa sammanträden. 

I sin ledare 16 maj gör Emma Wange, politisk redaktör på Eskilstuna-Kuriren, stort väsen av att kommunfullmäktigemötet i maj ställas in: ”Kommunfullmäktige är den högsta beslutande församlingen i en kommun. Frågor som klubbas på mötet bereds av kommunstyrelsen. På mötena har oppositionen även möjlighet att ställa frågor till styret. Man skulle kunna tro att det fanns gott om ärenden att ta upp och ämnen att diskutera. Eskilstuna är ju inte direkt en problemfri kommun...”, skriver Emma Wange.

Huruvida mötet ställs in i brist på ärenden har jag som ”utomstående” inte kunskap om för att uttala mig. Men jag vet att det finns obesvarade motioner och interpellationer som väntat länge på att behandlas i kommunfullmäktige.

Vad som får mig att skriva är att Eskilstuna-Kuriren sedan ett bra tag tillbaka beslutade att bojkotta kommunfullmäktiges sammanträden. Det innebär att vår lokaltidning slutat rapportera om alla viktiga beslut som fattas och angelägna ämnen som diskuteras i samband med, till exempel, interpellationsdebatter.

Som samhällsengagerad medborgare vill jag ha sakliga, breda och relevanta referat om vad som händer och sker i ”Eskilstunas högsta beslutande församling”. Det är ju vad partierna gör, och inte gör, mellan valen som är en vägledning för väljarna inför kommande val. Men vår lokaltidning Eskilstuna-Kuriren sviker det som borde vara ett självklart uppdrag.

Jag har tidigare ”varit på” Eskilstuna-Kuriren och frågat varför man slutat bevaka kommunfullmäktiges sammanträden. Då fick jag som svar att ”läsarna vill inte ha det, de är inte intresserade”. Har inte tidningen någon egen åsikt om vad som är viktig, vad som är dess uppdrag? Skriver man bara om det ”läsarna vill ha”? Hur man nu vet det? Som det senaste: ”Så bra är Eskilstunas parkutbud – vi testar”. Ett helt uppslag, två helsidor (19/5).

Visserligen skriver Eskilstuna-Kuriren ibland artiklar om kommunalpolitik. Senast två utmärkta inlägg om majoritetens (S och M:s) förslag i Socialnämnden att lägga ner två av kommunens stödboenden för unga vuxna och kvinnor: ”Kommunen vill stänga stödboende: ”Ett svek”,  samt: ”Rasmus om kommunens hot mot stödboendena: ”Tänkt till!” (20/5).

Men min huvudpoäng: Eskilstuna-Kuriren tycks nu tycka att kommunfullmäktige är viktigt, samtidigt som man slutat med sin bevakning av dess sammanträden.

Hur går det ihop? Kom gärna med en förklaring Emma Wange.

Rolf Waltersson
Eskilstuna

__________________________________________

Svar direkt om ledaren

På tidningar skiljer man mellan nyhetsrapportering och opinionsmaterial. Som politisk redaktör svarar jag därför enbart för vad som publiceras på ledar- och debattsidan. Eftersom repliken inte rör innehållet i ledaren utan vad som publiceras på nyhetsplats kommer tidningens chefredaktör att svara på repliken. 

Emma Wange
Politisk redaktör, Eskilstuna-Kuriren

_________________________________________

Svar direkt om bevakningen av fullmäktige

Vi refererar som du skriver mycket sällan fullmäktiges sammanträden. Detta då vi hellre skriver om frågorna innan de klubbas där. Vårt uppdrag är att hålla kommuninnevånarna uppdaterade om kommande beslut som kan påverka deras liv. Det betyder att vi skriver om dem när de tas upp i en nämnd, som ett tjänstemannaförslag eller ett beslut i kommunstyrelsen.

På det sättet har de som bor i vårt spridningsområde möjlighet att påverka. Att referera kommunfullmäktiges sammanträden är en kvarleva från förr. Innan vi visste vad som blev läst eller inte. Ett referat röner mycket litet intresse bland våra läsare. Vi vet det då vi ser i realtid vad som blir läst eller inte. Digitalt. Och vi vet att skillnaderna mellan läsbeteende i papperstidningen inte skiljer sig från digitalt beteende efter att ha analyserat detta i tio års tid. Då, 2011, refererade vi fortfarande kommunfullmäktiges sammanträden. Med förintande litet intresse från läsarna.

Den artikel om parkutbudet som du menar är ointressant blev däremot välläst. Det är en klockren konsumentvinkel för alla som bor i Eskilstuna. 

Så ja, vi skriver inte om kommunfullmäktige, eftersom mycket få vill läsa om det. Men vi bevakar alla stora kommunala beslut ändå. Tidigare i processen. Så det går att påverka de folkvalda politiker som sedan ska fatta beslutet. På det sättet fyller vi vår funktion i demokratin.

Eva Burman
Chefredaktör, Eskilstuna-Kuriren