Borde inte K-fast vinst användas till nybyggnation?

Eskilstuna är enligt Hyresgästföreningen den kommun som byggt minst antal nya bostäder per 1 000 invånare under 10-talet.

Eskilstuna är enligt Hyresgästföreningen den kommun som byggt minst antal nya bostäder per 1 000 invånare under 10-talet.

Foto: Fredrik Sandberg/Tomas Oneborg/TT

Ledare2023-08-28 18:17
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

De senaste månaderna har ledarsidan vid flera tillfällen återkommit till frågan hur stor utdelningen ska vara från de kommunala bolagen till ägaren Eskilstuna kommun. 

Bostadsbolaget Kfast, hamnar exempelvis på femte plats på listan över allmännyttiga bostadsbolag som betalar ut mest vinst till sina ägare. Men kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) vill inte svara på om detta vinstuttag är rimligt eller inte. I stället skrev han i förra veckan en replik (25/8)  på temat att det är bra att allmännyttan går med vinst. Något som ledarsidan inte någon gång invänt emot, tvärtom. 

Ett skäl för att allmännyttan ska gå med vinst är enligt Jansson att bostadsbolaget ska kunna bygga nya bostäder när marknaden misslyckats. Vad som är ett marknadsmisslyckande kan naturligtvis diskuteras. Men en tämligen enkel definition är att det finns en stor brist på bostäder. Enlig öppna data från Boverket uppger Eskilstuna kommun att man både har underskott på bostadsmarknaden nu och om tre år. Enligt Hyresgästföreningen hamnar Eskilstuna på sjunde plats över listan över svenska kommuner med störst bostadsbrist.

Då skulle Kfast, enligt Jimmy Jansson, kunna bygga fler bostäder. Men nybyggandet är det lite si och så med. Eskilstuna är enligt Hyresgästföreningen den kommun som byggt minst antal nya bostäder per 1 000 invånare under 10-talet. 

Men Jansson förklarar inte varför kommunen väljer att öka Kfast utdelningskrav till kommunen i stället för att använda pengarna till att bygga nya lägenheter. 

Däremot skriver han att vinsten från allmännyttan ”bidrar till att kommunen som ägare blir starkare ekonomiskt. Kommunen kan då hålla ner sin låneskuld och hjälpa allmännyttan när den ska bygga nya bostäder eller renovera. Genom att Kfast avstår en vinst till sin ägare kan bolaget alltså genom kommunen, som tar upp lånen och borgar, låna betydligt billigare än privata bolag och därmed fortsätta renovera och bygga billigare än annars.”

Visst, det är ett argument som håller om kommunen lånar pengar av en kommersiell aktör. Men det behöver varken Eskilstuna kommun eller dess kommunala bolag göra. De kan i stället låna pengar från kommunsektorns största långivare, bolaget Kommuninvest. Dessutom till förmånliga villkor, som inte skiljer sig åt om det är kommunen eller Kfast som skickar in ansökan om lån. Inte heller påverkar storleken på skulderna, annat än i undantagsfall, villkoren som erbjuds. 

Att Kommuninvest kan erbjuda förmånliga lån beror på att det ägs av en förening som 294 kommuner och regioner är medlemmar i. De har ingått ett solidariskt borgensåtagande för varandra, vilket fungerar som en garant för lånevillkor som sammantaget är svåra att slå på den övriga lånemarknaden. 

Med andra ord måste inte kommunen använda Kfast:s vinster för att sänka sina egna skulder. Inte heller behöver Kfast gå via kommunen för att låna pengar till underhåll eller för att bygga nya bostäder.

Kommunen har enligt lag ett bostadsförsörjningsansvar som innebär att den ska ”skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs.” Det är en lag som Eskilstuna kommun verkar bortse från.