Inte bara politiken behöver underlätta för polisen

Så långt som till våldtäktsrättegången med stängda dörrar kom det aldrig – och med första, och enda, polisförhöret efter fem månader ökade risken för att det skulle sluta så.

Så långt som till våldtäktsrättegången med stängda dörrar kom det aldrig – och med första, och enda, polisförhöret efter fem månader ökade risken för att det skulle sluta så.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2022-10-10 19:55
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Första förhöret med den misstänkte efter fem månader. Redan där syns att det brast i handläggningen, i den sörmländska våldtäktsutredning som beskrivits på nyhetsplats i flera artiklar.

Det framgår även att då utredningen var aktuell, och senare lades ner av åklagare, hade ansvarig avdelning hos polisen personalbrist. Avdelningen för grova brott hade vanligen två utredare för sexualbrott mot vuxna. 2021 var bara den ena på plats. Ärenden samlades på hög. Avdelningen är hårt belastad av mord och grova vapenbrott – som ofta uppmärksammas allra mest i samhällsdebatten.

Men kriminalitet finns av många slag. Åtskilliga som begår brott uppmärksammas inte, eller blir inte utredda ordentligt, när stora polisresurser behöver omdisponeras till annat.  Även utredningar av en del sexualbrott kan drabbas, så som belastningen på polisen är. Det är verkligen inte ett problem att ta lätt på.

Fler anställda är den inriktning som gällt i åratal. Men rekrytering och utbildning tar tid, särskilt på en arbetsmarknad där många vill anställa kvalificerad personal. Det är inte helt lätt att fylla platserna som finns på de yrkesinriktade polisutbildningarna.

Så det behövs fler rekryteringsvägar, för utredningstjänster hos polisen där det krävs datorteknisk, ekonomisk eller juridisk kompetens. Denna väg, som tidigare försummades, har numera blivit mer använd. Det kan avlasta en hel del. Erfarna kriminalutredare, narkotikaspanare och områdespoliser bör få hinna med mer, utan att bli avbrutna och förflyttade till andra arbetsuppgifter.

Sedan handlar det förstås om arbetsmetodik, där rätt utredningsåtgärder prioriteras och samverkan med andra brottsförebyggande verksamheter förbättras.

Det håller inte att kräva att polisens anställda ska klara allt, när de inte får nog med hjälp från andra instanser och från allmänheten. Det som bidrar till att minska onödig belastning på polisen gör det lättare att beivra brott. Särskilt stor skada gör det att med köp från langare eller hantering av stöldgods bidra till de penningflöden som göder kriminella ligor.

En verkligt positiv insats, som beskrivits i artiklarna om den nedlagda våldtäktsutredningen, är de team för sexuellt våldsutsatta som numera finns på länets tre sjukhus. De möjliggör både ett bättre omhändertagande av brottsoffer och ett välorganiserat och metodiskt insamlade av underlag som kan underlätta för åklagare och polis.

Att det kan vara ibland lättare och ibland svårare att få fram underlag som verkligen räcker för fällande dom gäller såväl en del sexualbrott som flera andra brottstyper. Men det blir klart lättare när anmälan sker snabbt och när utredningsåtgärder också vidtas snabbt och med rätt metodik. Det har varit både diskussion och åtgärder inom polisen för att åstadkomma förbättringar.

Ändå har det tydligen kunnat ta fem månader till förhör i det nu omskrivna fallet. Att det brustit här kan ha mer än en förklaring, men fel var det under alla omständigheter.