Politiker har inget frikort att bryta mot lagar

Eskilstunas politiker har inte rätt att strunta i gällande lagstiftning för att kunna genomdriva sina förslag.

Eskilstunas politiker har inte rätt att strunta i gällande lagstiftning för att kunna genomdriva sina förslag.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-08-10 19:15
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Ni ska inte leva som vi lever utan som vi lär. Det är i praktiken det budskap som Eskilstunas majoritet skickar till invånarna. 

De som bor i kommunen förväntas, enligt det återkommande politiska budskapet från majoriteten (S+M), vara skötsamma och följa lagar och regler. Men politikerna har uppenbarligen inte samma förväntan på sig själva. När lagar sätter stopp för det som politikerna vill göra ska de ”utmanas” för att kunna införa obligatoriska drogtester på kommunens anställda. ”Tolkas kreativt” för att kunna stänga av fler elever i skolan eller helt enkelt negligeras för att undkomma tidsgränsen för utredningar av barn som far illa, för att nämna några exempel från de senaste månaderna. 

Men politiker har inget frikort att bryta mot de lagar som upplevs som besvärliga. Tvärtom går det att påstå att kraven på dem att följa gällande lagstiftning är ännu högre satta än för gemene man: ”Den offentliga makten utövas under lagarna” som det slås fast i regeringsformens första paragraf. 

Lagar och regler är visserligen inte skrivna i sten som de tio budorden. Förr eller senare förändras eller byts nästan alla lagar ut av regering och riksdag. 

Vem som helst kan också påtala behovet av en förändrad lagstiftning. Politiker i kommuner och regioner har goda möjligheter att få upp frågor på den politiska dagordningen. De kan få sitt parti att driva frågan nationellt. De kan få sin egen ytterst starka lobbyorganisation, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), att arbeta för en förändring. De kan också själva ta kontakt med ansvariga tjänstemän och politiker i regeringen för att föra fram sina synpunkter.

Att väcka opinion för en fråga på det här sättet tar ofta tid. Det finns heller ingen garanti för att arbetet ger önskat resultat. 

Eskilstunas politiska majoritet tycker uppenbarligen att denna demokratiska process är för krånglig och långsam. Det är ju så mycket enklare att utmana lagstiftningen här och nu genom att lägga fram förslag som bryter mot den. Ändamålet helgar medlet, resonerar de: Eskilstuna har så stora problem att politikerna behöver agera. Är gällande lagstiftning ett hinder går det att runda. 

Det här sättet att resonera, detta uppenbara utslag av dubbelmoral, måste få ett stopp. Den som är folkvald kan inte strunta i lagar och regler. Det borde inte vara så svårt att inse.