Det är inte nödvändigtvis eleverna med bäst resultat som kan få de nya stipendierna – utan det är engagemanget och utvecklingen i kemi, fysik, teknik och matematik som Åkers Sweden vill uppmuntra och belöna.
– Absolut så hoppas jag att detta, långsiktigt, ska ge något tillbaka till oss som företag. Jag tror inte att alla de här eleverna kommer att knacka på vår dörr i framtiden, men en kanske gör det och ett par kanske vill jobba på andra industriföretag i Sverige. Industrin bygde det här landet och är till stor del fortfarande ryggraden i det, säger Jörgen Hedström, Åkers Swedens vd, som gjorde ett besök på Åkerskolan under måndagsmorgonen.
Han pratade om "bruket", som den stora arbetsgivaren på orten fortfarande kallas av många, och berättade om de upp till 55 ton tunga stålvalsarna som tillverkas i fabriken. Eleverna pepprade honom med frågor om allt från vad lönen är och vilken utbildning som behövs till hur Åkers Sweden arbetar med att minska sina koldioxidutsläpp.
– Dagens ungdomar är smarta, konstaterar Jörgen Hedström, och berättade om företagets strävan att tillverka världens första fossilfria vals.
Och så avslöjade han nyheten om stipendierna och presentkorten – 1 000 kronor att handla sportartiklar för, i linje med företagets hälsoprojekt – som delas ut för första gången på fredag. Då, efter den traditionsenliga Nobellunchen, blir det samling på trappan utanför matsalen. Fyra elever i årskurs åtta, en per naturvetenskapligt ämne, och två sexor som visat framfötterna i matematik ska hyllas.
– Det blir som våra egna Nobelpris, säger studie- och yrkesvägledare Frida Klar, som gläds åt samarbetet mellan skolan och företaget.
– Det är fint att det inte är eleverna med de högsta betygen som ska få de här stipendierna, de uppmärksammas så mycket ändå. Utan här är det kämpaglöden och intresset som styr, säger hon.
Tanken är att stipendierna ska delas ut årligen, säger Jörgen Hedström. Elever kommer också att få komma till företaget på studiebesök, men praoplatser blir svårt eftersom det finns säkerhetsaspekter att ta hänsyn till i produktionen.
– Vi har också påbörjat samtal med förskolorna i Åkers styckebruk om hur vi kan samarbeta kring teknik med de riktigt små barnen på orten, säger han.