Ylva Binder har på senare tid dessutom anlitat advokatfirman Legio för juridisk stöttning.
– Jag tycker att hon befinner sig i ett moment 22, eftersom varken försäkringsbolaget, kommunen eller Sevab visar något intresse av att hjälpa Ylva. Hon hamnar mellan stolarna, säger Jens-Victor Palm som arbetar med tvister och skadestånd.
Det var i slutet av maj 2021 som den yngsta stationsbyggnaden i Åker, byggd 1950, drabbades av en rejäl översvämning.
Tre månader senare upprepades eländet.
Sedan dess har tidningen flera gånger skrivit om Ylva Binders kamp och rop på hjälp, hon har bland annat försökt stämma Sevab och kommunen på åtta miljoner kronor i tingsrätten och anmält dem båda till justitieombudsmannen.
– Visst är det hennes problem, men det är samtidigt andras ansvar. Ylva har kämpat som ett djur de här åren, säger advokaten.
Vid stor nederbörd blir källaren i stationhuset – även Perrongen kallad – översvämmad, vilket hänt vid mer än en handfull tillfällen.
– Det krävs inte tre Nobelpristagare för att reda ut varför det skett en massa översvämningar. Jag tycker inte heller att Länsförsäkringar gjort särskilt mycket åt detta. Och Ylva är ju inte den som såsar, fortsätter Palm.
Vattenskadorna har, enligt huvudpersonen, dels lett till att Ylva Binders företaget Rhuby AB, – som sysslar med spritproduktion – minst sagt gått på sparlåga, dels att vandrarhemsprojektet i samma byggnad (som hon har bygglov för) flera gånger fått skjutas på framtiden.
På vindsvåningen där rummen ska inredas oroar sig Ylva Binder för de sprickor som uppstår på grund av fuktigheten:
– Jag har tagit in externa experter för att titta på alla skador, det har kostat flera hundra tusen kronor.
Med ett företag som går på lågvarv och en turismsatsning som stött på patrull är utgifterna betydligt högre än intäkterna.
I ett brev som bland annat landat hos Moderaterna i Strängnäs skriver Ylva Binder till exempel att grannhuset – Gamla stationen – där hon och sönerna bor, ska bjudas ut för försäljning.
– Jag vill ju inte, men jag måste. Vi kan inte leva på luft.
Den aktuella mäklaren, som tidningen pratat med, säger:
– Det är ett jättefint hus som till och med synts i tv, men nu råder lågkonjunktur och då krävs ett bättre material. Därför avvaktar vi lite med fotograferingen. Ett 1800-talshus förtjänar en bra presentation.
Prislappen?
– Cirka 9 miljoner. Huset har renoverats och blivit K-märkt.
"Huset tog två ett och ett halvt år att förhandla, då det satt fast i en arvstvist, och ytterligare två år att renovera", skriver Ylva Binder i nämnda brev.
Inkopplade i ärendet var länsstyrelsen, Sörmlands museum och Åkers hembygdsförening.
Om, eller när, det blir flytt ska familjen installera sig i sommarhuset – men det lär även behövas en lägenhet.
Ylva Binder tror att det skulle ta cirka två veckor att åtgärda de ledningar i marken som förorsakat översvämningarna hos hennes företag, och om att detta blir gjort snabbt kanske familjen inte behöver sälja bostadshuset.
– Inflödet måste åtgärdas innan man kan reparera grunden. Nu förstörs den sakta och till slut kommer det att gå åt helvete, säger Jens-Victor Palm.
Inför ett möte på måndagen i Åker, som spikades efter att denna intervju gjorts, säger kommunchefen att ansvarsfrågan ska utredas medan Sevabs vd hävdar att allting ska gå via försäkringsbolaget.