1. Var kommer bakterierna i från?
– Vi utreder fortfarande möjliga problemkällor. Precis som jag har berättat tidigare handlar det om jordbakterier, inte om tarmbakterier. De analyssvar vi har fått på vattenproverna tyder på en förorening från ytvatten från mark eller jord och förmodligen en kombination av de båda. Vanligtvis är ledningsnätet trycksatt. Inget främmande material kan då komma in. Det är vid lagning av läckor, ventilbyten och inkoppling av nya ledningar som risken för kontamination är som störst. Då måste ledningsnätet göras trycklöst för att kunna utföra arbetet. Läckor uppstår plötsligt och kan ibland vara svåra att stänga av för reparation. Byte av gamla ventiler och ledningssträckor sker kontinuerligt, säger Markus Nylander, VA-chef på Energi och Miljö.
2. Hur farligt är det?
– Koliforma bakterier finns naturligt i jorden. Kommunalt vatten räknas som livsmedel och därför har vi som livsmedelsproducent stränga gränsvärden att förhålla oss till. Helt andra regler gäller för de som har egen brunn.
3. Varför finns det inte fler vattentankar i kommunen?
– Vi har tillgång till det antal vattentankar vi behöver. I planen för att ställa ut vattentankar väljer vi i första hand samhällsviktiga funktioner.
När tidningen pratade med Markus Nylander så sent som igår, berättade han att Åbyskolan hört av sig och frågat varför de inte fått en vattentank.
– Där har vi prioriterat känsliga verksamheter som förskolor och äldreboenden. Nu kan de få det, eftersom vi häver rekommendationerna i Kjula och kan flytta tankar därifrån. Men om vi måste utöka kokningsrekommendationerna till nya områden kan vi behöva flytta tankarna igen, sa han då.
4. Hur vet man att man blivit sjuk?
– Vi kan inte göra medicinska utlåtanden, utan hänvisar till 1177 och sjukvården.
6. Varför tar det så lång tid att lösa problemet?
– Vattenledningsnätet är väldigt komplext och bakterierna förflyttar sig snabbt med vattnet. Vi letar efter extremt små organismer, både till storlek och mängd. Det handlar också om att vi måste ta många prover för att öka säkerheten i vår lägesbild. Analysarbetet är väldigt omfattande.
Här hittar du vilka områden som fortfarande berörs av rekommendationen.