Det var i början av september som en kvinna på en demensavdelning på Bolindergården i Eskilstuna misstänkts ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av en manlig anställd. Det misstänkta övergreppet uppdagades av en kollega som kom in i rummet där den anställda och kvinnan befann sig.
Efter det misstänkta övergreppet tillsatte Eskilstuna kommun en utredning enligt lex Sarah, något som huvudmannen är skyldig till att göra vid ett misstänkt missförhållande, för att identifiera eventuella brister. Kommunens utredare konstaterade att ett allvarligt missförhållande skett och ärendet skickades därför vidare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för bedömning.
I den interna utredningen framkommer det att arbetsplatsen brustit i sina rutiner gällande information och kommunikation.
Den misstänkta mannen hade tidigare samma år misstänkts för sexuellt ofredande mot en annan kvinna, som inte ville polisanmäla händelsen. En intern utredning genomfördes då men eftersom det inte gick att påvisa något, fick mannen återgå till sin tjänst med en överenskommelse – att inte genomföra vissa arbetsuppgifter ensam. En överenskommelse som alla medarbetare ska vetat om förutom den kollega som arbetade tillsammans med mannen vid det tillfälle då det misstänkta övergreppet ska ha ägt rum.
För att undvika att en liknande händelse skulle ske igen upprättade kommunen en åtgärdsplan. Där framkommer det bland annat att man skulle se över sina rutiner och arbetssätt när det gäller informationsöverlämning av stor vikt samt säkerställa att nyanställda får rätt introduktion och har den kunskap som krävs för att inte brukare ska fara illa.
Nu har Inspektionen för vård och omsorg valt att avsluta ärendet – utan att vidta några ytterligare åtgärder.
Utifrån lex Sarah-anmälan, och den interna utredningen, bedömer myndigheten att kommunen har identifierat orsakerna bakom det inträffade, vidtagit åtgärder för att "utan dröjsmål" kunna avhjälpa eller undanröja missförhållandet. Man har dessutom tillsatt åtgärder eller planerat åtgärder för att undvika att något liknande sker igen – och på så sätt gjort det som krävs av en huvudman.
Däremot skriver myndigheten i sitt beslut att åtgärderna kan komma att granskas ytterligare i en pågående nationell tillsyn.
Kvinnans anhöriga är dock inte nöjda med Ivos bedömning. De har tidigare kritiserat kommunen och Bolindergården för att det tog flera veckor innan personalen berättade för dem vad som hänt och för att de upplever att kvinnan inte fått något ordentligt krisstöd efter det misstänkta övergreppet.
– Vi ser fortfarande allvarligt på de kraftiga bristerna vad gäller främst uppföljning och direkt stöd som helt uteblev för vår mor efter den aktuella händelsen. Vi anser att de åtgärder som vidtagits är otillräckliga utifrån det allvarliga övergrepp som faktiskt skett, säger ett av kvinnans barn till tidningen.
Ärendet är nu avslutat hos Ivo men kvinnan, hennes anhöriga och målsägarbiträde inväntar nu en juridisk process mot mannen.
– Att den person som gjort detta misstänkta hemska övergrepp fortfarande kan ha ett liknande arbete är dessutom otroligt oroväckande och därför hoppas vi att den polisiära utredningen sker skyndsamt.