I slutet av oktober i fjol återöppnade Finska hembageriet efter konkursen ett par månader tidigare. Att det trots kämpiga tider fanns en stor efterfråga på rejält rågbröd gick inte att ta miste på och det rådde nästan karnevalsstämning på Malmköpingsvägen vid nypremiären.
– Det har rullat på bra sedan vi öppnade igen. Kunderna finns kvar och vi levererar till såväl livsmedelsbutiker som till privatpersoner över stora delar av landet, säger bageriets vd Andreas Gisselfeldt.
Det har även tidigare gått att handla i bageriets fabriksbutik och det är ett av verksamhetens ben som har växt ytterligare sedan övertagandet.
– Vi märkte redan från starten av ett stort intresse från privatpersoner att handla lokalt och vårt utbud av rågbröd, grismunkar, lakrits och senap är väl inarbetat.
– Nu gör vi en satsning på mer sött bröd och i somras drog vi igång ett utomhuskafé. Det blev väldigt poppis och därför bestämde vi oss för att kafédelen fick flytta inomhus. Vi är en destination som många känner till och det ska vara socialt att komma hit.
I samband med nystarten anställdes bagaren Christian Virtanen, som fått axla rollen som konditor.
Medan finska klassiker av Kari Tapio och Topi Sorsakoski tränger ut från högtalarna i bageriet och in butiken låter det lite annorlunda i den söta verkstaden.
– Vi har smugit i gång med klassiska biskvier, rulltårtor och bananbakelser. Konditorikulturen är stor i Finland och kaffedrickandet något utöver det vanliga, säger han och fortsätter:
– Det känns bra att baka finskt bröd. Det känns lite mer på riktigt och skänker en känsla av stolthet.