Svårt få kontakt med Eskilstunas vårdcentraler

Vårdcentralerna i Eskilstuna är dåliga på att svara i telefon. Eskilstunaborna har i snitt 66 procents chans att få prata med sin vårdcentral vid behov. Men resultatet varierar rejält mellan bästa och sämsta telefontillgängligheten.

Att kontinuitet i vården är viktigt tog distriktsläkare Mia Johansson med kollegor på vårdcentralen Skiftinge fasta på när de listade alla sina patienter till varsin ansvarig läkare och tog kontroll över bokningssystemet, ett koncept de prisats för.

Att kontinuitet i vården är viktigt tog distriktsläkare Mia Johansson med kollegor på vårdcentralen Skiftinge fasta på när de listade alla sina patienter till varsin ansvarig läkare och tog kontroll över bokningssystemet, ett koncept de prisats för.

Foto: Rebecka Jonsson/Region Sörmland

Eskilstuna2023-03-20 04:48

Bara Region Blekinge är sämre än Sörmland på telefontillgänglighet i primärvården. Rikssnittet i procentsats för att få tala med sin vårdcentral första dagen man försöker är 83 procent, i Sörmland 69, vilket tidningen nyligen rapporterat om.

De regionstödda vårdcentralerna i Eskilstuna är ännu sämre och snittar enligt senaste statistiken på 66 procents tillgänglighet. Men skillnaden mellan bäst i klassen och botten är stor, och det skiljer också i hur många samtal totalt som ringts till respektive vårdcentral.

undefined
Att få kontakt med sin vårdcentral samma dag man söker den är inte helt enkelt, telefontillgängligheten i Eskilstuna är i snitt 66 procent, enligt senaste statistiken. Att patienten enligt lag sedan ska få en medicinsk bedömning inom tre dagar fixar vårdcentralerna i stan till 65 procent. Rikssnittet är 87 procent.

I Skiftinge, med runt 13 000 listade patienter och 3 200 inkommande samtal tredje kvartalet 2022, lyckas vårdcentralen effektivt hålla telefonerna bemannade. Verksamhetschef Camilla Persson är relativt ny på posten men tycker sig ändå se framgångsfaktorn.

– Våra patienter väljer inte så gärna en digital kontakt, de vill ringa. Så därför har vi satsat mer på att bemanna telefonerna än chatten. Det känns som en viktig prioritering. Vi har dessutom valt att arbeta i team för ett bra omhändertagande. Läkarna har sina listade patienter och det gör att vi har ett mindre flöde till telefonerna, patienterna behöver inte hamna hos en svarare som säger "ring igen i morgon".

– En dålig tillgänglighet skapar mer jobb, är min erfarenhet. Med koll på telefonerna kan vi fokusera på andra förbättringsområden.

undefined
Caroline Wiik är vd och verksamhetschef för privatägda vårdcentralen Smeden, som fick en tuff höst med låg telefontillgänglighet. "Men vi är åter full styrka och nu kör vi på med full fart framåt och ser fram emot den här våren ihop med våra nya kollegor och bra tillgänglighet."

Privata vårdcentralen Smeden hade för ett år sedan 86 procents telefontillgänglighet, men halkade ner till 33 procent ett halvår senare. 

Vad hände?

– Vi hade en personalomsättning bland sjuksköterskorna som bemannar telefonen, och det tar alltid lite tid innan nya kollegor kan vara på plats. Därav tråkiga siffror i höstas, förklarar vd Caroline Wiik.

– Det blev en utmanande balansgång mellan telefonen och att fysiskt träffa patienterna. Men med full styrka igen är vi faktiskt glädjande uppe på cirka 90 procents tillgänglighet nu.

Vårdcentral: Telefontillgänglighet i procent (totala antalet samtal in)

Achima care Eskilstuna: 89 (2 713)

Achima care Fristaden: 91 (1 697)

City: 44 (7 313)

Fröslunda: 69 (3 675)

Gallerian: 82 (1 153)

Skiftinge: 90 (3 281)

Smeden: 33 (9 304)

Torshälla: 38 (4 716)

Tunafors: 56 (6 537)

Vårdcentralen Snabbdoktor öppnade i november och ingår inte i statistiken.

Siffrorna, från Sveriges Kommuner och Regioner, gäller för hösten 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!