Artikeln om Claes och Mats Edvardsson och deras mamma Mona, som satts på palliativ vård på äldreboendet Attendo Ekebyvägen och blivit av med sina hjärt- och blodtrycksmediciner, väcker känslor. Reaktionerna är många på tidningens sajt, i mejl och på sociala medier.
Flera anhöriga uppger att de upplevt liknande saker; att gamla sätts på palliativ vård och att mediciner sätts ut utan anhörigas vetskap, och även att åldringar med på boendet uppkomna skador nekats eller fått fördröjd ambulansfärd till sjukhus.
– Det här är oerhört upprörande och skrämmande, säger en person. Socialtjänstlagen bygger på egenbestämmande. Ordinerar läkare palliativ vård ska boendet ha ett avstämningsmöte med de anhöriga så alla verkligen förstår vad och varför. Samma sak när mediciner tas bort, man måste prata med de anhöriga. Hostmedicin är väl en sak, men livsviktiga beslut måste alltid föregås av dialog.
En anhörig till boende på Attendo i Ekeby har också god insyn i den kommunala äldreomsorgen.
– Det ska alltid finnas ett val när en försämring inträffar, om en boende exempelvis får en hjärtinfarkt. Vill de anhöriga att personalen ringer ambulans och gör de livräddande insatser som krävs eller är det dags att släppa taget? Har palliativ vård valts är det jätteviktigt att alla förstår vad det innebär, och har fått välja väg.
På kommunens egna äldreboenden ska sjuksköterska se till att de anhöriga förstår och känner sig delaktiva i de medicinska beslut som tas, enligt den anhöriga.
– En dement person är dessutom fortfarande en människa med önskemål och egen vilja, man får inte bara fatta beslut över deras huvuden. Någon som varit vegetarian hela livet kan man ju exempelvis bara inte servera kött plötsligt.
Eskilstuna kommun har en särskild enhet på vård- och omsorgsförvaltningen som håller ett extra öga på de privata vårdföretagen i kommunen, förklarar äldreomsorgschef Fridha Söderqvist.
– Vi har upprättade avtal med alla privata vårdföretag, i olika detaljgrad. Men de formuleras så att gällande lagstiftning självklart ska hållas, och på politikernas uppmaning görs löpande granskningar att avtalen följs.
– Vi har samverkansmöten två gånger per år med alla privata utförare. De meddelar oss när det uppstått särskilda avvikelser som lex Maria och lex Sarah. Vi kan även ha extra möten ibland, om behov finns utifrån att något hänt eller att det framförts synpunkter.
Tidningen har sökt Attendos pressjour för kommentar. "Självklart ska man ha en dialog med familjen när det fattas viktiga beslut kring vården av den anhöriga", sa Attendos presschef Linda Bengtsson i reportaget om familjen Edvardsson.