– Jag hade så fantastiska medarbetare med yrkesstolthet och stor kompetens. Men till slut kunde jag inte se dem i ögonen längre, säger hon till Fastighetsfolket.
Chefen som hade ansvar för runt 40 anställda inom lokalvård berättar att de ofta var underbemannade. Det resulterade i att hon började sina pass tidigare för att städa en del av lokalerna själv – detta för att underlätta arbetssituationen för sina anställda.
Under pandemin blev situationen ohållbar. Chefen berättar om hur hon gick in i väggen. Efter fyra år som chef på Samhall sa hon upp sig. Hon ångrar att hon inte satte stopp tidigare, för att säkra arbetsmiljön för personalen.
– Jag borde sagt att de inte skulle städa mer förrän Samhall hade löst bemanningen och innan rätt skyddsutrustning fanns på plats, säger hon till facktidningen.
Enligt vittnesmål från den före detta chefen ska Samhall inte heller ha tagit tillräcklig hänsyn till de anställdas funktionsnedsättningar utan var endast intresserade av att vinna uppdrag och effektivisera arbetet.
– På chefsmötena är det en huggsexa om de starkaste medarbetarna, och de chefer som har störst makt får de mest arbetsföra medarbetarna till sina kunduppdrag. Man tar inte alls hänsyn till de anställdas funktionsnedsättning när de sätts på olika städobjekt, utan det är ju kunduppdragen som styr, säger den före detta chefen till Fastighetsfolket.
Eskilstuna-Kuriren har i flera år skrivit om bristande arbetsmiljö på Samhalls verksamheter i Eskilstuna.
Så sent som i oktober rapporterade tidningen om bristande arbetsmiljö på Bonjas fabrik i Vilsta, där en chef på Samhall gjort om ett hälsovådligt utrymme till ett omklädningsrum till de anställda – trots att ägarna avrått från att nyttja rummet då det var plomberat och inte får användas.
Tidigare i höstas kunde Fastighetsfolket rapportera om att en Samhallanställd placerad på Frode Laursens logistikcenter i Eskilstuna blivit uppmanad att hantera nötter av sin chef med orden "du kan väl prova" – det trots läkarintyg om allergi.
I våras kritiserade även Arbetsmiljöverket Samhall i Eskilstuna för att jobba för långsamt med att åtgärda arbetsmiljöbrister, och företaget hotas med vite om problemen inte åtgärdas i tid.
Fredrik Nilsson är distriktschef för Samhall i Sörmland och svarar på tidningens frågor via mejl. Han beklagar att chefen inte trivdes och sade upp sig.
– I Eskilstuna pågår ett intensivt arbete med att förbättra och utveckla arbetssättet kring arbetsmiljön. Sedan i somras har några chefer lämnat oss, men vi har också rekryterat för att bättre balansera antalet medarbetare per chef, uppger han.
Han menar vidare att en ytterligare HR-resurs har anställts i distriktet och att man även rekryterat en gruppchef i Eskilstuna kopplat till rehabfrågor.
– Vi ska komma ihåg att vi har många chefer och medarbetare som trivs med sitt arbete i Eskilstuna, säger Fredrik Nilsson.
Vi har uppmärksammat flera andra fall och Arbetsmiljöverket ger er kritik för att ni jobbar för långsamt med att åtgärda arbetsmiljöbrister. Har ni sett över det sätt ni jobbar på?
– Vi har gått på djupet och verkligen arbetat med dessa viktiga frågor. Vi har satt igång en hel del nya rutiner kring arbetsmiljön nu under hösten och kommer fortsätta in i 2023.