Nyinköpt mark för deponi – och jordsorteringsanläggning

ESEM har gjort ett markförvärv på cirka 35 hektar intill Lilla Nyby. Tanken var att marken bara skulle användas för schaktdeponi, nu kan tidningen avslöja att ESEM investerar i en jordsorteringsanläggning på marken, slutsumman hamnar på 262 miljoner kronor.

Den gråa ytan markerar marken som ESEM köpt för att använda för schaktdeponi och bygga en jordsorteringsanläggning på.

Den gråa ytan markerar marken som ESEM köpt för att använda för schaktdeponi och bygga en jordsorteringsanläggning på.

Foto: Minper

Eskilstuna2024-09-22 11:34

Nyheten i korthet

  • Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, har köpt mark intill Lilla Nyby för att bygga en schaktdeponi och en jordsorteringsanläggning.
  • Planerna för deponin har funnits i flera år och intensifierades under 2020. Nu ska anläggningen även inkludera en jordsorteringsanläggning, en stor investering för ESEM.
  • Jordsorteringsanläggningen kommer att bidra till miljön genom att återanvända upp till 80 procent av schaktmassorna, i stället för att bara deponera dem.

Planen för en ny schaktdeponi i Eskilstuna har funnits i flera år. Under 2020 intensifierades sökandet vilket resulterade i att en mark hittades intill återvinningscentralen Lilla Nyby. 

– Förhandlingar har pågått med markägaren sedan dess och har nu resulterat i ett markförvärv på cirka 35 hektar, berättar Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM.

undefined
Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på ESEM.

Handpenningen på två miljoner är lagd och ESEM har nu tillgång till marken för att söka tillstånd för verksamheten som ska bedrivas där.

– Inregleringen av marken kan ta upp till 18 månader för Lantmäteriet att genomföra. Datum för hela köpet är inte satt än, det är kopplat till Lantmäteriets beslut. Priset för marken är 52,5 miljoner kronor.

Tidningen kunde i början av 2023 berätta om ESEM:s satsning på en deponi på denna mark, dock har planerna ändrats sedan dess.

– Från början hade vi en skiss på marken men ny omdragning av väg 53 har gjort att vi inte köper den delen som hamnar på andra sidan av vägen. Vi köper mark som ligger på Lilla Nybys sida av vägen, och marken blir större än de 30 hektar vi planerat.

undefined
Den gråa ytan markerar marken som ESEM köpt för att använda för schaktdeponi och bygga en jordsorteringsanläggning på.

En av anledningarna till att mer mark köps är att det ska byggas en jordsorteringsanläggning på området, något som tidningen rapporterade om i början av 2022. Det har förts diskussioner om att bygga denna anläggning i Kjula men nu hamnar den i Lilla Nyby.

– Jordsorteringsanläggningen vill vi komma i gång med så snart som möjligt. Men först ska det bli klart med tillstånd och upphandlingar, skulle tippa på att den kan stå klar om tre år, eller två som allra bäst.

Kent Briby förklarar att det inte finns så många exemplar av denna anläggning i vårt närområde.

– Det finns en i ett privat bolag i Stockholm, det här blir ett stort lyft för Eskilstuna. I anläggningen kan vi tvätta schaktmassor som tidigare bara deponerats.

undefined
"Jordsorteringsanläggningen vill vi komma igång med så snart som möjligt. Men först ska det bli klart med tillstånd och upphandlingar, så skulle tippa på att den kan stå klar om tre år, eller två som allra bäst", berättar Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på ESEM. Skissen är ett exempel på hur en sådan anläggning kan se ut.

Han berättar att schaktmassorna tvättas och materialet sorteras efter kornstorlek.

– Föroreningarna i massorna fastnar på det finkornigaste materialet, kallad silt. Övrig sten blir ren och kan läggas tillbaka till samhället. Det handlar om så mycket som 80 procent av schaktmassorna som kan återanvändas, det är väldigt bra ur miljösynpunkt.

Övriga 20 procent med föroreningar deponeras men kan jämföras med de 100 procent som deponeras i dag.

– Vi skapar en cirkulär och hållbar masshantering.

undefined
Så här tänker sig Eskilstuna Energi och miljö, enligt en tidig skiss, att den cirkulära ekonomin kring hanteringen av jord- och schaktmassor ser ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!