SLP köper i Eskilstuna – två fastigheter med byggrätt

Swedish logistic property, SLP, har köpt Litografen 8 i Vilsta industriområde samt en fastighet i Svista, där Senior material huserar. Prislappen: Över 400 miljoner kronor.

SLP har köpt Litografen 8 av Logidev. Fastigheten ligger i Vilsta industriområde, med Skogstorpsvägen alldeles utanför. Priset för fastigheten blev 268,5 miljoner kronor.

SLP har köpt Litografen 8 av Logidev. Fastigheten ligger i Vilsta industriområde, med Skogstorpsvägen alldeles utanför. Priset för fastigheten blev 268,5 miljoner kronor.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-10-01 11:57

Nyheten i korthet

  • Svenska logistikfastigheter, SLP, har köpt två större fastigheter i Eskilstuna för över 400 miljoner kronor. Det rör sig om Litografen 8 i Vilsta industriområde och en fastighet i Svista där Senior material huserar.
  • Båda fastigheterna har potential för miljöcertifiering genom installation av solceller, och det finns möjlighet till utbyggnad.
  • SLPs vd, Tommy Åstrand, uttrycker ett fortsatt intresse för att investera i Eskilstuna och andra orter där företaget redan är etablerat. Målet är att öka förvaltningsresultatet och nav per aktie med minst 15 procent per år.

Litografen 8 har en total yta om cirka 59 000 kvadratmeter.

– Fastigheten är i mycket gott skick och har stora möjligheter att kunna miljöcertifieras genom att vi bland annat installerar solceller. Det finns också en betydande potential i att utnyttja befintlig byggrätt och uppföra en större tillbyggnad vilket skulle öka årshyran på sikt, säger Tommy Åstrand, vd på SLP.

undefined
Tamro hyr 27 000 kvadratmeter lagerlokal i Vilsta industriområde av SLP.

Den befintliga byggnaden är 27 000 kvadratmeter där hela ytan hyrs av Tamro AB, med ett hyresavtal som löper fram till 30 september 2027.

SLP köpte fastigheten för 268,5 miljoner kronor av Logidev, som själva förvärvade fastigheten i början av 2022. I köpet finns det även en outnyttjad byggrätt om cirka 18 000 kvadratmeter.

undefined
SLP har köpt Litografen 8 av Logidev. Fastigheten ligger i Vilsta industriområde, med Skogstorpsvägen alldeles utanför. Priset för fastigheten blev 268,5 miljoner kronor.

Ska ni bygga något omgående?

– Vi tittar hela tiden på att växa med befintliga och nya hyresgäster, men inget konkret i närtid för just denna fastighet, förklarar Tommy Åstrand.

SLP har även köpt en fastighet i Svista där hyresgästen Senior material har ett hyresavtal som sträcker sig till februari 2033. Priset för fastigheten hamnade på 137 miljoner och säljare var Nyfosa.

undefined
Tommy Åstrand, vd för SLP.

Varför har ni köpt denna fastighet?

– Det är en strategiskt belägen logistikfastighet med bra hyresgäst med långt hyresavtal. Precis som med alla våra fastigheter jobbar vi hela tiden med att förädla fastigheterna, i det korta perspektivet tittar vi på installation av solceller och certifiering av byggnaden.

Precis som i det andra köpet i Eskilstuna finns det en byggrätt på fastigheten.

undefined
Senior material Europe ABi Svista i Eskilstuna.
undefined
SLP betalade 137 miljoner kronor för fastigheten i Svista.

Kan det bli tal om utbyggnad eller tillbyggnad i närtid?

– Det är beroende på önskemål på ny byggnad. Fastigheten är på cirka 36 000 kvadratmeter och befintlig byggnad är på cirka 14 000, så det finns en del ytterligare potential. Vi tittar hela tiden på att växa med befintliga eller nya hyresgäster men inget i absolut närtid för denna fastighet.

Hyresgästen, Senior material, har under det senaste halvåret huserat väl i media, bland annat för att de fått rätt av Kemikalieinspektionen att använda den förbjudna kemikalien metylenklorid.

Har ni fått några reaktioner på det? 

– Inte mer än vid andra förvärv.

undefined
SLP har även köpt en fastighet i Svista där Senior material Europe AB huserar.

Åstrand konstaterar att de har ett fortsatt intresse av Eskilstuna.

– Det är en intressant stad med bra logistikläge.

Han förklarar att de hela tiden tittar på nya fastigheter.

– Framför allt på de orter vi redan finns. Vi har som mål att växa vårt förvaltningsresultat och vårt nav per aktie med minst 15 procent per år vilket gör att vår plan är att fortsätta förvärva förädlingsbara logistikfastigheter.

SLP

Swedish logistic property, SLP,  är ett svenskt fastighetsbolag som förvärvar, förädlar och förvaltar logistikfastigheter med hållbarhet i fokus.

Värdetillväxt skapas genom löpande utveckling och förädling av fastigheterna, som är belägna i Sveriges viktigaste logistikpunkter.

De äger över 100 fastigheter i Sverige, varav två återfinns i Eskilstuna.

Fastighetsbeståndet omfattar en uthyrningsbar yta om cirka 1 075 000 kvadratmeter.

Källa: SLP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!