Kemikalieinspektionen har gett det kinesiska storbolaget Senior material i Svista dispens för att använda 2 770 ton av den förbjudna kemikalien metanylklorid, även benämnd diklormetan, DCM, i sin tillverkning av separatorfilm för litiumbatterier. Dispensen gäller i två år. I anslutning till den har även tillstånd beviljats för att släppa ut 900 ton av ämnet i luften, vilket tidningen Dagens Arbete nyligen avslöjat.
– Det finns inte något beslut om dispens för fortsatt användning efter den 1 juni 2025. Det har heller inte kommit in någon ansökan för oss att behandla, uppger Sanna Arndt, kommunikatör på Kemikalieinspektionen, för Eskilstuna-Kuriren.
Miljötillståndet för fabriken i Svista godkändes i slutet av 2023 och produktionen i Eskilstuna beräknas vara igång första kvartalet 2025.
Beskedet om de giftiga utsläppen har dock upprört Eskilstunaborna och boende i Svista har varit ovetandes. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) har efterlyst större transparens från företaget.
Seniors HR-chef Cecilia Vallin säger att företaget tar Eskilstunabornas oro på största allvar men vill samtidigt framhålla att verksamheten följer den lagstiftning som finns.
Vad finns det för risker för Eskilstunaborna med dessa utsläpp?
– När det gäller riskerna för invånarna i Eskilstuna vill vi betona att vi hanterar utsläpp i enlighet med svenska regler och uppfyller Sveriges miljö- och säkerhetskrav. Vi vill understryka att säkerheten för våra anställda och lokalbefolkningen är vår högsta prioritet. Vi kommer att följa alla tillämpliga lagar och regler samt genomföra nödvändiga säkerhetsåtgärder för att skydda miljön samt våra anställdas hälsa och säkerhet. Våra säkerhetsåtgärder har granskats och godkänts av svenska miljöexperter och Miljödomstolen, säger Cecilia Vallin.
Vad finns det för risker för personer som arbetar inne i fabriken?
– För det första vill vi påpeka att vi kommer att strikt kontrollera DCM enligt relevanta lagar och förordningar för att säkerställa en säker arbetsmiljö för våra anställda. Som en global ledare inom produktion av separatorfilm har vi lång erfarenhet av att använda DCM på ett säkert sätt. Vi kommer att implementera våra mest avancerade produktionsteknologier och säkerhetsåtgärder i Eskilstunaanläggningen för att säkerställa en trygg arbetsmiljö. Vi kommer att utbilda alla anställda som kan komma i kontakt med DCM på jobbet. Utbildningen täcker arbetsplatsens risker, korrekt användning av personlig skyddsutrustning, hantering av farliga ämnen och rutiner för nödsituationer.
Enligt Cecilia Vallin har även räddningstjänsten varit involverad och har granskat designen på den nya anläggningen.
– Deras insikter och expertis har varit ovärderliga för att säkerställa att alla säkerhetsaspekter är noggrant undersökta och att vi är väl förberedda för eventuella nödsituationer, både nu och i framtiden, säger hon.
Vad händer när dispensen från Kemikalieinspektionen går ut?
– Vi hoppas kunna fortsätta att få nya dispenser. Enligt svenska regler för hantering av användningen av DCM-kemikalier kan ett undantag från förbudet sökas om inga substitut kan hittas för produktionen. Vi har aktivt samarbetat med relevanta myndigheter och experter för att hitta alternativ till DCM, och vi forskar kontinuerligt på nya teknologier och metoder för att gradvis minska och slutligen upphöra med användningen av DCM i framtiden.
– Dock är denna uppgift inte enkel. Tills vi hittar pålitliga alternativ kommer vi att ansöka om nödvändiga förlängningar enligt svenska lagar och förordningar samtidigt som vi säkerställer säker användning och utsläppskontroll av DCM i våra produktionsprocesser.
Kommer ämnet metylenklorid fasas ut? När i så fall?
– Den teknik för tillverkning av separatorfilm med metylenklorid, DCM, som vi använder är för närvarande den mest använda och mogna tekniken globalt. Den har använts i årtionden för produktion av separatorfilmer i stora batteritillverkningsländer som Sydkorea, Japan och Kina, och används även fortfarande i vissa EU-länder. För närvarande finns det inga alternativa processtekniker tillgängliga globalt. Industriell praxis världen över har visat att om DCM hanteras strikt enligt säkerhetsprocedurer, är dess användning säker för anställda och närboende.
– Vi samarbetar med forskningsinstitutioner och experter inom kemikaliehantering för att identifiera och utveckla nya, säkrare och mer miljövänliga alternativ.
Vad kan ni säga till oroliga Eskilstunabor?
– Vi förstår och tar allvarligt på de farhågor som uttrycks av invånarna i Eskilstuna. Under våra tidigare samråd har vi tillhandahållit information om vår fabriks användning av DCM, dess potentiella effekter och de säkerhetsåtgärder som finns på plats. Om någon vill veta mer uppmuntrar vi dem att kontakta oss för ytterligare information så att de känner sig trygga.
– Vi är stolta över vår fabrik, våra anställda, vårt samhälle och vårt engagemang för säkerhet och hållbar verksamhet. Våra anställda kommer från hela världen, de flesta av oss bor i Eskilstuna och många har vuxit upp här. Det är här vi har våra familjer och vänner, och många har gjort Eskilstuna till sitt nya hem. Vi hoppas kunna samarbeta med Eskilstunaborna för att göra vår stad ännu bättre, säger Cecilia Vallin.